Dat er veel gebeurt in de eerstelijn, daarover is iedereen het eens. Wat betekent dat voor zorgaanbieders in de eerstelijn, hoe prepareren ze zich op de toekomst? We leggen de vraag voor aan Onze Huisartsen.
Onze Huisartsen is ontstaan door een fusie tussen de Huisartsenvereniging Arnhem en omgeving (HVA), de Zorggroep Arnhem en de Coöperatieve Huisartsendienst Regio Arnhem (CHRA). In een driegesprek schetsen Eric Scheppink, algemeen directeur Onze Huisartsen B.V.; Raymond Wetzels, huisarts en voorzitter van Onze Huisartsen Coöperatie en Stefanie Mouwen ,Manager van de nieuwe B.V. Kwaliteit en Innovatie van Onze Huisartsen, de uitdagingen, maar vooral de kansen om de zorg toekomstbestendig te maken.
Raymond: De technologische, demografische en maatschappelijke ontwikkelingen die gaande zijn, vragen om bezinning op de toekomst in deze regio. Het vergt samenwerking en vernieuwing in de zorg. De coöperatie Onze Huisartsen bestaat nu anderhalf jaar. Daar zijn 200 huisartsen bij aangesloten.
Raymond Wetzels, Stefanie Mouwen en Eric Scheppink hebben oog voor laaghangend fruit, maar gaan grotere uitdagingen voor de toekomst ook niet uit de weg.
Stefanie: Door het gezamenlijk delen van kennis en ervaringen uit pilots, ook elders in het land, willen we de innovatie en ondernemingszin bevorderen. In de regio zijn we al langer actief op het gebied van ketenzorg bij chronische aandoeningen als COPD, diabetes, hart en vaatziekten. Ook ouderenzorg en GGZ zijn belangrijke onderwerpen. Voor de patiënt wordt gestreefd naar een samenhangend zorgaanbod dicht bij huis. Dit betekent: meer substitutie van de tweedelijnszorg naar de eerstelijnszorg, het voorkomen van onnodige opnames en de inzet van nieuwe technologie voor zelfmanagement, voor teleconsultatie en televerwijzingen.
Eric: Eigenlijk is het samengaan van de verschillende huisartsenorganisaties een eerste stap geweest om meer toekomstbestendigheid in de regio te krijgen. Als Onze Huisartsen moeten we meer vooruit kijken, dat wordt ook van ons verwacht, maar het blijft belangrijk dat de achterban aangehaakt blijft en zich kan herkennen in de activiteiten die we ontplooien. We worden ook vaak door derden als gesprekspartner gezien dus het is belangrijk dat we een zeker mandaat hebben. De tweedaagse heeft een grote betrokkenheid en commitment gegenereerd.