Inspelen op de toekomst
Ruim 5 jaar zijn Anneloes Prak en haar echtgenoot Klaas-Jan Keizer waarnemers geweest in onder andere huisartsenpraktijk Prak te Musselkanaal. Vanaf 1 januari 2016 hebben zij de praktijk overgenomen van Hans Prak, de vader van Anneloes. Op zich al een spannende gebeurtenis, maar daarnaast eist de opening van een nieuw gezondheidscentrum in het voorjaar 2016 alle aandacht op. Een voormalige school, op circa 500 meter afstand van de huidige huisartsenpraktijk, wordt verbouwd tot een gezondheidscentrum. Dit centrum zal onderdak bieden aan zorgverleners van verschillende disciplines. Ondanks de hectiek nemen ze de tijd om te vertellen wat de plannen op korte en langere termijn zijn. Met besef van de uitdagingen die nog zullen komen, zien ze vooral veel mogelijkheden.
Samenwerken in de zorgketen
Anneloes: Het enthousiasme komt voort uit het feit dat we hier te maken hebben met een krimpgebied, maar ook met vergrijzing en een toenemende zorgvraag. Samenwerking in de eerstelijn en met de thuiszorg is dus extra belangrijk. Met de zorg die nu vanuit het centrum geboden kan worden , denken we met elkaar een volwaardige zorgketen te realiseren. Kwetsbare ouderen kunnen we zo langer thuis laten wonen en toch de ondersteuning bieden die nodig is. Maar we hebben ook ideeën rond zorg voor de jeugd. We zien hier in de streek soms sociaal zwakkere gezinnen, waarvan de kinderen extra begeleiding nodig hebben, op school problemen hebben, overgewicht hebben etc. Te denken valt aan voorlichting over voeding samen met ouders, begeleiding door fysio en evt. in ernstiger gevallen door een psycholoog. En het zou mooi zijn als in de toekomst medische specialisten ook een plek krijgen binnen het gezondheidscentrum. Nu ik er zo over nadenk zou het bovendien goed zijn om ook de verloskundige zorg te gaan betrekken. Zwangerschapsbegeleiding is er bijvoorbeeld nog niet in het dorp. Onze faciliteiten en de ruimte lenen zich goed voor voorlichtingsbijeenkomsten. Die kunnen gaan over diabetes of COPD, maar ook over kraamzorg. De samenwerking versterken om de zorg dichtbij huis te kunnen bieden, daar draait het eigenlijk om. Disciplines zoals ergotherapie, diëtiek, logopedie en verloskundigen hebben hun enthousiasme al kenbaar gemaakt.
Stap voor stap
Anneloes: Natuurlijk moeten we ook realistisch zijn en eerst deze huisartsenpraktijk van 2750 patiënten zelf goed in de vingers krijgen. Het is toch anders dan waarnemen en we gaan waarschijnlijk tegen van alles aanlopen. Maar dat geeft ook weer een basis om verdere plannen te ontwikkelen. Mijn vader zal overigens nog wel actief blijven als adviseur/raadgever.
Klaas Jan: Als waarnemer krijg je wel iets mee van de praktijkvoering, maar niet alles. Nu we de praktijk echt gaan overnemen ondervinden we wat er allemaal op ons af komt. Omdat we met zijn tweeën zijn , kunnen we de werkzaamheden meer opdelen en de tijd naar eigen inzicht inrichten. De één draait dan spreekuur en de ander kan zich richten op bijvoorbeeld de administratie. We worden nu al met voor ons nieuwe zaken geconfronteerd: een telefooncentrale, contracten, aanvragen agb codes etc.
Aantrekkingskracht
Anneloes: Toen de plannen zich ontvouwden is dat met Menzis besproken. Ook voor Menzis is het belangrijk dat de continuïteit van de zorg in deze streek behouden blijft. We zijn overigens blij met de steun vanuit Menzis in de persoon van Natasja Huting. Ze denkt met ons mee en geeft praktische adviezen rond financiële en contractuele zaken. Elann heeft eerder een rapport uitgebracht om de haalbaarheid van een centrum in relatie tot de zorgvraag in de regio in kaart te brengen. Dat rapport geeft een goede basis voor verdere ontwikkelingen. Het zou mooi zijn als we een voorbeeldfunctie kunnen vervullen. Een soort opleidingscentrum, waar coassistenten ook makkelijker in contact komen met andere disciplines. Met elkaar hopen we dat het uiteindelijk extra aantrekkingskracht heeft op nieuwe zorgverleners die zich hier willen vestigen.
Klaas-Jan: De inwoners vinden het trouwens ook interessant wat er gebeurt. Men heeft soms zelf op de bewuste school gezeten of kennen iemand die er les heeft gegeven. Men leeft mee met de vorderingen en dat is leuk om te merken. Als aandenken willen we ook wat authentieke spullen zoals schoolborden of bankjes een plek geven. Wat dat betreft is extra promotie voor patiënten hier in Musselkanaal niet eens nodig.
Stip op de horizon
Anneloes: We zien het als een project, in verschillende fases. We hopen natuurlijk dat het gaat slagen en dat we mooie initiatieven kunnen ontplooien; dat we de gezondheidszorg ook in de toekomst kunnen waarborgen en dat we juist ook in dit gebied innovatieve ontwikkelingen kunnen laten zien. Zorg die als het ware van wieg tot graf geborgd is. We merken dat de zorgcentra in de buurt ook diverse initiatieven nemen, dus dat sluit mooi aan. Nee rustig wordt het niet, maar alle ideeën geven veel energie.
Interview: Thea Ripken