Vrijgevestigden

GGZ

U leest op deze webpagina meer informatie over de contractering GGZ vrijgevestigden. 

Aanvraag overeenkomst 2017 nieuwe zorgaanbieders

Publicatiedatum 1 april 2016
Zorgaanbieders die in 2016 geen overeenkomst met Menzis hebben en voor 2017 wel in aanmerking willen komen voor een overeenkomst, dienen zich hiervoor uiterlijk 1 juni 2016 aan te melden via het contactformulier. Het contactformulier vindt u onderaan de pagina met veelgestelde vragen. Indien u zich na 1 juni 2016 meldt, komt u niet in aanmerking voor een overeenkomst in 2017.

Indien u voor 2016 wel met Menzis een overeenkomst bent aangegaan, ontvangt u vanuit Menzis voor 2017 weer een aanbod waarmee u een overeenkomst kunt aanvragen. Wanneer u dit aanbod kunt verwachten, wordt aangegeven in het zorginkoopbeleid 2017. Dit beleid is op 1 april 2016 gepubliceerd.

Onderscheid vrijgevestigde/instelling

Menzis blijft haar beleid ten aanzien van het onderscheid vrijgevestigde - instelling handhaven. Indien u een praktijk heeft waarbij de hoofdbehandelaren in loondienst werken, dan behoort u een instelling te zijn en/of te worden. Indien u een praktijk samen met andere hoofdbehandelaren heeft en u biedt gezamenlijk diensten aan, is er juridisch gezien ook sprake van een instelling indien:

  • sprake is van organisatorische verbanden;
  • zorgcoördinatie plaatsvindt;
  • zorgtaken worden verdeeld.

Criteria

Een vrijgevestigde zorgaanbieder moet voldoen aan de volgende criteria:

  • De hoofdbehandelaar is BIG-geregistreerd, doet zelf de intake en voert zelf de behandeling uit (met uitzondering van tot 20% gemaximeerde medebehandeling). Dat betekent in een SGGZ praktijk dat de DBC door de behandelaar zelf wordt geschreven. De cliënt kan dus zelf zijn behandelaar kiezen.
  • Elke behandelaar heeft een eigen AGB-praktijkcode, rekening en geldstroom. Een kosten-maatschap is dus geen instelling. Een groepspraktijk –mits er geen sprake is van een centrale intake- evenmin.
  • Indien sprake is van een dienstverband, dan is dit verticaal geregeld. De hoofdbehandelaar heeft bijvoorbeeld een secretaresse of een speltherapeut in dienst.

AGB-codes instellingen

Meer informatie over AGB-codes kunt u raadplegen op de website van Vektis.

Archief

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.