Declareren

Declareren bij Menzis

Informatiekaart: betalen van ziekenhuiszorg

Medisch specialistische zorg financieren we op basis van diagnosebehandelingscombinaties (DBC-zorgproducten). Het ziekenhuis of ZBC brengt die in rekening bij de verzekeraar of de patiƫnt. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bepaalt welke DBC-zorgproducten ziekenhuizen en ZBC's in rekening kunnen brengen. Hieronder kunt de Informatiekaart 'Betalen van ziekenhuiszorg' downloaden.

Wat is verboden en wat is toegestaan bij ziekenhuisdeclaraties?

De NZa heeft een lijst gepubliceerd zodat zorgaanbieders en zorgverzekeraars weten:
Wat is verboden en wat is toegestaan bij de registratie en declaratie van medisch specialistische zorg? In de lijst worden de volgende onderwerpen toegelicht:

  • Verpleegdag
  • Dagverpleging
  • Polikliniekbezoek
  • Verwijzer
  • Dure geneesmiddelen
  • Onderlinge dienstverlening
  • Meerdere DBC-Zorgproducten van verschillende specialismen
  • U-boch
Registratie dubbelzijdig onderzoeken (meerdere foto's)
Hieronder kunt u de antwoorden downloaden op de vraag: Wat is verboden en toegestaan bij een ziekenhuisdeclaratie?

Vektisstandaard

Als wezenlijk onderdeel van de invoering van DOT staat de introductie van de nieuwe EI-declaratie Ziekenhuis/DBC-standaard centraal. Deze ZH308 versie 8.0-standaard is gelanceerd. Vanaf dat moment zijn zorgverzekeraars en zorgaanbieders in de gelegenheid gesteld om de declaratiesoftware hierop aan te passen. Vektis was genoodzaakt de standaard in een aangepaste uitgave uit te brengen. De aanleiding hiervoor was het uitbrengen van de definitieve declaratiebepalingen door de NZa.

Doelgroep declaranten

Ziekenhuizen, ZBC's, audiologische centra, huisartsenlaboratoria, trombosediensten, medisch specialisten, dialysecentra, radiotherapeutische centra, revalidatiecentra, epilepsiecentra, longrevalidatie en astmacentra.
De standaard en bijbehorende codetabellen en documenten zijn gepubliceerd via de webapplicatie WESP.

Contactgegevens afdeling Declaratieverwerking

U kunt voor vragen over declaraties van klanten van Menzis op één adres terecht. Het Team ziekenhuizen is rechtstreeks bereikbaar. De contactgegevens zijn te vinden op de contactpagina.

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.