Werk en mantelzorg

Hoe combineert u werk met zorg?

In ons land combineert één op de acht werknemers het werk met mantelzorg. De helft vindt die combinatie zwaar. Logisch: u wilt uw werk goed doen én er voor de ander zijn. En daarnaast ook nog tijd overhouden voor uzelf. Op deze pagina geven we tips over het combineren van die twee. Ook zijn er wettelijke verlofregelingen die niet bij iedereen even bekend zijn, maar waar u als mantelzorger erg veel aan kunt hebben!

Behoefte aan Juridisch advies?

Weten wat uw rechten zijn als u er uw werkgever niet uitkomt? Bel of bezoek dan het Juridisch Loket. Deze onafhankelijke vraagbaak wordt gefinancierd door de overheid en heeft 30 vestgingen. Het advies is gratis. Alleen voor het bellen betaalt u zelf kost € 0,25 (plus de normale belkosten). 

Verlof? Hier heeft u wettelijk recht op

Werkt u in dienstverband? Dan zijn er een paar wettelijke verlofregelingen waar u misschien wat aan heeft. Het kan wel zijn dat in uw eigen cao afwijkende afspraken gelden. Controleer dit bij uw werkgever of vakbond.

Is er een noodsituaties waarop u direct moet reageren? Dan heeft u recht op calamiteitenverlof. De werkgever betaalt dan uw salaris door.

U heeft recht op maximaal tien dagen per jaar kortdurend zorgverlof waarbij uw loon doorbetaald wordt. U krijgt dan tenminste 70% van het loon. U kunt het verlof aaneengesloten of verspreid opnemen. Het verlof is gelijk aan (maximaal) tweemaal het aantal uren dat u per week werkt.

Per jaar kunt u maximaal zes maal de wekelijkse arbeidsduur opnemen voor (langdurig) zorgverlof. Dit kunt u opnemen voor hulp aan een partner, kind of ouder met een levensbedreigend ziekte, zowel thuiswonend als zelfstandig wonend. In een aaneengesloten periode of verspreid over een langere periode gaat u in deeltijd werken, en ontvangt alleen inkomen voor de gewerkte uren.

Volgens de Wet Aanpassing Arbeidsduur mag u altijd minder gaan werken. Alleen als uw werkgever ernstig in de problemen komt, mag deze uw verzoek afwijzen. Deze regeling geldt niet voor bedrijven met minder dan tien werknemers.

Vraag het de Zorgadviseur

Geeft of krijgt u mantelzorg? De Zorgadviseur biedt een luisterend oor en geeft deskundig advies. Reken op hulp voor mantelzorgers.

Meer over mantelzorg

Mantelzorgvergoedingen

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.