Zelfhulpgroepen

Initiatieven van en voor (ex)patiënten

Er zijn veel initiatieven opgezet door (ex)patiënten die hun ervaringsdeskundigheid inzetten voor allerlei vormen van zelfhulp. U kunt dan denken aan lotgenotencontacten, psycho-educatie, trainingen en cursussen gericht op bevorderen van zelfregie (empowerment) en nog veel meer. Al deze initiatieven hebben gemeenschappelijk dat ze ontwikkeld zijn met of door (ex)patiënten, voor patiënten.

Hulp van ervaringsdeskundigen in zelfhulpgroepen

Patiënten die lang last hebben van een psychiatrische aandoening komen veel in aanraking met behandelaren in de GGZ. Maar deze medewerkers weten ondanks hun opleiding en werkervaring niet altijd wat het is om patiënt te zijn. Daarom kan het zijn dat je als patiënt behoefte hebt om te spreken met anderen die inmiddels hersteld zijn of goed weten te leven met dezelfde aandoening. Deze zogenaamde ervaringsdeskundigen kunnen je vaak goed helpen omdat zij hetzelfde hebben doorgemaakt. Hulp bestaat vaak uit adviezen over hoe je zelf kunt werken aan je herstel zonder hulp van professionals. Dit noemen we zelfhulp en de organisaties die deze zelfhulp bieden zelfhulpgroepen.

Wilt u hulp van een ervaringsdeskundige?

Bent u op zoek naar laagdrempelig lotgenotencontact, psycho-educatie of (ervarings-)deskundige en empowerende trainingen in uw gemeente of regio? De database van eiggenwijzer helpt u zoeken. In deze database staan meer dan 300 activiteiten en initiatieven die door ervarings-deskundigen zijn ontwikkeld.
Daarnaast bieden patiëntenverenigingen en GGZ-instellingen ook allerlei vormen van zelfhulp.

Vragen over zorg?

klantenservice-contact-met-menzis
  • Een vaste contactpersoon
  • Klantwaardering: 8,1
  • op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 19.00 uur

Bel de Zorgadviseur 088 222 42 42

Menz en geest

Zorgaanbieders in de GGZ

Bent u opzoek naar een zorgaanbieder bij u in de buurt? De zorgvinder helpt u zoeken.

Naar de zorgvinder

Vragen over uw zorg?

De Menzis Zorgadviseur helpt u graag.

  • Bel de Menzis Zorgadviseur 088 222 42 42 op maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 19.00 uur.
  • Stuur de Zorgadviseur een e-mail
  • Zoek een aanbieder bij u in de buurt met de Zorgvinder

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.