Hoogcomplexe zorg

Concentratie van zorg

Ziekenhuizen, zorgverzekeraars en wetenschappelijke verenigingen werken samen aan het concentreren van complexe behandelingen waarvoor speciale deskundigheid vereist is. Ziekenhuizen die voldoen aan de kwaliteitsnormen nemen daardoor de chirurgische ingrepen van andere ziekenhuizen over. Met deze samenwerking maken alle partijen zich sterk voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg.

Welke behandeling in welk ziekenhuis?

Op de website van Zorgverzekeraars Nederland vindt u een overzicht van de ziekenhuizen die de complexe behandelingen volgens de kwaliteitsnormen uitvoeren. Een bolletje betekent dat het ziekenhuis de behandeling uitvoert, een streepje dat u voor die behandeling niet bij dat ziekenhuis terecht kunt. Ook kunt u daar de vereiste kwaliteitsnormen vinden. Het overzicht en de achterliggende informatie is opgesteld door Zorgverzekeraars Nederland.

Menzis sluit niet in alle gevallen contracten met ziekenhuizen. Het kan voorkomen dat een ziekenhuis in de lijst een groen bolletje heeft, maar toch niet door Menzis is gecontracteerd. Raadpleeg daarom de Menzis Zorgvinder of bel de Zorgadviseur.

Concentratie van zorg leidt tot hogere kwaliteit

Concentratie van zorg heeft effect. Door het concentreren van bijvoorbeeld alvleesklierkanker operaties in een regio is het percentage patiënten dat na de operatie in het ziekenhuis overlijdt, gedaald van 24% naar 4%. De kwaliteit van zorg is enorm toegenomen, doordat dezelfde ervaren specialisten de ingewikkelde en zeldzame ingreep vaker doen. Ook zijn getrainde medische teams beter in staat om snel en goed te reageren op complicaties. Menzis ziet het concentreren van zorg dan ook als een goede ontwikkeling.

Ook interessant:

Persoonlijk advies

Bianca, uw zorgadviseur

Bent u op zoek naar informatie over uw aandoening of een behandeling? Bel onze Zorgadviseur op 088 222 42 42 (op werkdagen van 08.30 - 19.00 uur) of stel uw vraag online.

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.