Ondersteuning bij kanker

Psychosociale zorg tijdens en na de behandeling van kanker

Veel kankerpatiënten hebben tijdens en na de behandeling behoefte aan psychosociale zorg. Een levensbedreigende ziekte beïnvloedt de fysieke gesteldheid, maar vaak ook de psychische gesteldheid. Patiënten zijn veelal onzeker over de toekomst; het gezinsleven, relaties, intimiteit en werk hebben onder de ziekte te lijden.

Toch krijgen maar weinig patiënten de psychische (na)zorg die ze nodig hebben. Menzis en KWF Kankerbestrijding brengen hier samen verandering in, zodat iedereen de zorg krijgt die nodig is.

De Menzis Zorgadviseur

Heeft u behoefte aan informatie over kanker, de mogelijke behandelingen of psychosociale (na)zorg? Bel de Menzis Zorgadviseur. Hij of zij beantwoordt al uw vragen. De Zorgadviseur werkt nauw samen met de KWF Informatielijn en is op werkdagen van 8.30 tot 19.00 uur bereikbaar, via 088 222 42 42 (lokaal tarief). Dit is een gratis service voor iedereen.

Bel de Menzis Zorgadviseur: 088 222 42 42

Monitor Borstkankerzorg

Wilt u meer weten over welke zorg ziekenhuizen bieden en hoe patiënten deze zorg ervaren? De Monitor Borstkankerzorg combineert ervaringen van patiënten met informatie over het zorgaanbod van ziekenhuizen. Op basis van uw postcode en criteria die voor u belangrijk zijn, krijgt u een duidelijk overzicht van alle ziekenhuizen in uw buurt. Zo kunt u - samen met uw huisarts - een gemotiveerde keuze voor een ziekenhuis maken.

Samenwerking met KWF en ziekenhuizen

KWF Kankerbestrijding en Menzis willen ervoor zorgen dat mensen met kanker in Nederland standaard worden gescreend op de behoefte aan psychosociale ondersteuning. Patiëntenorganisaties wezen ons bovendien op het belang van goede richtlijnen voor de signalering daarvan.

We hebben inmiddels met een groot aantal ziekenhuizen afspraken gemaakt.Zij signaleren de behoefte en bieden patiënten die het nodig hebben psychologische ondersteuning en psychosociale (na)zorg. We ondersteunen de ziekenhuizen bovendien bij het invoeren van de signalering voor psychosociale zorg. Die signalering bestaat uit:

  • Inzicht krijgen in de ernst en aard van problemen van volwassen kankerpatiënten.
  • Bespreekbaar maken van problemen als onderdeel van de (na)zorg. Zo wordt voorkomen dat patiënten last krijgen van ernstiger klachten.
  • Verwijzen naar een hulpverlener in de psychosociale oncologie of een andere hulpverlener.
  • De invoering van een checklist, de Lastmeter', waaruit blijkt of patiënten behoefte hebben aan psychosociale hulp.

Bekijk de video over psychosociale zorg bij kanker

Zorgadviseur


Welk ziekenhuis?

Persoonlijk advies

Bianca, uw zorgadviseur

Bent u op zoek naar informatie over uw aandoening of een behandeling? Bel onze Zorgadviseur op 088 222 42 42 (op werkdagen van 08.30 - 19.00 uur) of stel uw vraag online.

Ervaringen

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.