Welke zorg en vergoedingen zijn er?

De meeste mensen met hartfalen gaan naar de hartfalenpoli in het ziekenhuis. Medicijnen en een gezonde leefstijl helpen bij het verminderen van klachten. Veel zorg bij hartfalen vergoeden we uit de Basisverzekering. Voor sommige vergoedingen heeft u een aanvullende verzekering nodig.

 • Ziekenhuis- en huisartsenzorg en medicijnen

  Uw Basisverzekering vergoedt kosten voor het bezoek aan uw arts, behandeling in het ziekenhuis of controle op de hartfalenpoli in het ziekenhuis. Ook uw medicatie of hartrevalidatie wordt vergoed. In sommige gevallen geldt voor medicijnen een eigen bijdrage of maximale vergoeding. Dat betekent dat u een deel zelf betaalt of u krijgt vergoeding uit uw aanvullende verzekering.

 • Gecombineerde leefstijlinterventie

  Met een aandoening zoals hartfalen en een BMI boven de 25 kunt u een programma voor leefstijlverbetering volgen. Vanuit de Basisverzekering krijgt u een vergoeding voor zo'n gecombineerde leefstijlinterventie. In dit programma leert u uw gezonder te leven en dit ook vol te houden. Vraag uw huisarts om een verwijzing.

 • Logopedie

  Heeft u door uw hartfalen weinig adem en heeft u daardoor moeite met praten? Een logopedist kan u leren hoe u beter kunt ademen. Daardoor kunt u ook beter praten. Bij een medische indicatie wordt logopedie door ons vergoed uit de Basisverzekering.

 • Fysiotherapie 

  Bewegen is goed voor uw hart. Bent u bang dat u te veel of te weinig doet? Hulp van een fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Vanuit de Basisverzekering is er geen vergoeding voor fysiotherapie bij hartfalen. Als u aanvullend verzekerd bent, krijgt u wel een vergoeding. Hoeveel dit precies is, hangt af van uw pakket.

 • Psychologische hulp

  Heeft u hulp nodig omdat u zich door uw ziekte angstig, somber of eenzaam voelt? Dan vergoeden we psychologische hulp uit de Basisverzekering. U betaalt wel eigen risico. U heeft wel een verwijzing van uw arts nodig en de psycholoog moet in het eerste gesprek een diagnose stellen. 

 • Dieetadvies

  Bij hartfalen is het belangrijk dat u gezond eet. U mag bijvoorbeeld maar heel weinig zout gebruiken en met overgewicht moet uw hart bovendien extra werken. Heeft u hulp nodig om af te vallen of om gezonder te eten? Onder bepaalde voorwaarden kunt u een vergoeding krijgen voor advies over uw voeding.

 • Programma stoppen met roken

  Vindt u het moeilijk om te stoppen met roken? Dan helpen wij u daar graag bij. We vergoeden één keer per kalenderjaar het gezondheidsprogramma Stoppen met Roken, vanuit de Basisverzekering. Gaat u naar een aanbieder die een contract heeft met Menzis, dan heeft u alleen een verwijzing van uw (huis)arts nodig om de kosten vergoed te krijgen.

 • Extra's als u collectief verzekerd bent

  Bent u via uw werkgever collectief verzekerd bij Menzis? Dan is de kans groot dat u via uw aanvullende verzekering extra vergoedingen krijgt. Denk daarbij aan meer fysiotherapie, diëtetiek of vergoeding van een mindfulness-cursus. Als u recht heeft op deze extra’s, vindt u deze op uw polis in Mijn Menzis. 

Kies uw eigen ziekenhuis

Veel mensen gaan naar het ziekenhuis waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een ziekenhuis dat dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf in welk ziekenhuis u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u, naast de ziekenhuizen, alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Sommige ziekenhuizen hebben meer ervaring met een bepaalde behandeling. De Zorgvinder helpt u om de kwaliteit van ziekenhuizen te vergelijken voor de 30 meest voorkomende behandelingen. Zo kunt u een goede keuze maken. 

Zorgvinder

Bemiddeling bij wachttijden

Kunt u niet op korte termijn terecht bij uw zorgaanbieder? We zoeken voor u uit of het sneller kan. Dat is vaak zo. Door te bemiddelen bij wachttijden wordt u gemiddeld 48 dagen sneller geholpen. Deze service is gratis en benadeelt andere patiënten niet. U leest er meer over op onze pagina over bemiddeling bij wachttijden.