“Als er één periode is in de afgelopen twintig jaar waarbij onze mentale veerkracht op de proef werd gesteld, dan is het de afgelopen maanden,” zegt Lukas Gerritsen, directeur en adviseur bij vitaliteitsbureau Adaptics. “Werkgevers maken zich bijvoorbeeld zorgen over het overeind blijven van hun bedrijf in moeilijke tijden. Voor medewerkers zijn de werksettings vaak drastisch veranderd en is er sprake van toenemende onzekerheid over hun baan en over de financiën. Van leidinggevenden worden nu ineens heel andere competenties gevraagd. Dat is behoorlijk pittig. Een tip: maak eventueel gebruik van trainingen voor leidinggevenden waarin zij leren signalen te herkennen en het gesprek aan te gaan.”
Sociaal contact
Neem het thuiswerken. Voor medewerkers voor wie contact met collega’s en verbinding een grote bron van energie zijn, kan dat er flink inhakken. “Vaker zijn dat extraverte type mensen. Maar ook jongeren kunnen het zwaar hebben. Zij zijn minder gewend om te gaan met tegenslagen,” aldus Gerritsen. “Of denk aan ouderen die in één keer een transitie moeten maken naar digitaal terwijl ze dat wellicht niet gewend zijn. Die verandering betekent een andere flow en daar moeten medewerkers zich op kunnen aanpassen. Doen ze dat niet, dan kan dat leiden tot minder energie en verhoogde stressreacties. Het is dan ook goed een vinger aan de pols houden en oprecht te vragen: Hoe gaat het nu echt met je? Persoonlijke aandacht is belangrijker dan ooit.”
Thuiswerken blijft
Dat thuiswerken blijft, blijkt onder andere uit de cijfers van werkgeversvereniging AWVN. Een kwart van de bedrijven wil meer laten thuiswerken dan voor de crisis. De voordelen: hogere productiviteit en minder werkplekken op kantoor. Gaan we inderdaad meer thuiswerken, dan zullen bedrijven en organisaties daarbij moeten helpen. De werkgever heeft de wettelijke plicht om zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers, ook als die thuis aan het werk zijn.
Andere sectoren
En hoe zit dat met sectoren waar het thuiswerken niet mogelijk is? Vooral de zorg is zwaar getroffen, aldus Gerritsen. “Het is een van de meest bevlogen sectoren van Nederland, waarbij zowel de individuele als de organisatiebelasting onder druk is komen te staan. Omdat de noodzaak zo groot is, verwachten en geven medewerkers vaak te veel van zichzelf.”
Gerritsen: “In productieomgevingen was er in het begin vooral een stijgend verzuim, mede door angst. Een minimale snotneus was al een reden om twee weken in quarantaine te blijven. Sinds 1 juni kan iedereen gelukkig binnen 24 uur getest worden op COVID-19. En ook de arbeidsomstandigheden krijgen de laatste tijd meer aandacht. Het advies hierbij is: neem de 1.5 meter regel in acht en zorg voor een goede ventilatie.”
Fysieke klachten
Gerritsen wijst specifiek nog naar leidinggevenden. “Die zijn niet opgeleid voor dit soort veranderingen. Het vraagt andere competenties. En ook zij hebben behoefte aan steun en verbinding. Dat wordt vaak onderschat. “Geef hen bijvoorbeeld een training waarin zij leren om te managen op afstand. En om de veranderde uitdagingen te herkennen en de dialoog te voeren. Vitaal leidinggeven is een vak apart.”
Leuke gesprekken
De nieuwe situatie vraagt dat je medewerkers goed begeleidt, vindt ook Jasmijn Raaijmakers van stichting mirro. De stichting biedt hulp in de vorm van online zelfhulp modules, onder andere op het gebied van coronastress. Raaijmakers: “Zorg dat er voor medewerkers laagdrempelig contact mogelijk is met leidinggevenden. Plan bila’s in, maar maak ook tijd voor leuke gesprekken, zoals de vrijdagmiddagborrel. En geef regelmatig complimenten. Daarmee zorg je voor een prettige sfeer.” Ze benadrukt: “Geef medewerkers de ruimte om emoties te uiten. Dat mogen ook negatieve emoties zijn. Zoals het niet meedoen met een vergadering bijvoorbeeld.“
Positieve dingen
En brengt de komende tijd ook positieve dingen met zich mee? In ieder geval blijkt het verandervermogen van mensen verrassend groot. Gerritsen: “Ik ken bedrijven die al jaren bezig waren met een overgang naar thuiswerken, maar wat niet wilde vlotten. Die merkten na een dag dat het dus gewoon kan. En ook medewerkers die nu beslissen om te stoppen met roken en meer te bewegen bijvoorbeeld. Die zien meer dan ooit het belang van vitaliteit en denken: ik ga nú aan de slag!”
Zo kan Menzis u helpen
Menzis werkt samen met providers die u kunnen ondersteunen met het vergroten van de mentale veerkracht van uw medewerkers. Denk aan adviesbureaus op het gebied van vitaliteit (coaching, trainingen voor leidinggevenden, health checks en interventies); organisaties op het gebied van bedrijfspsychologische dienstverlening of bedrijfsmaatschappelijk werk; of e-health met zelfhulp modules voor werkgevers en medewerkers. Informeer ernaar bij uw Menzis-adviseur.
Bronnen:
-Adaptics (www.adaptics.nl)
-mirro (http://www.mirro.nl)
-Charly Green (www.charlygreen.nl)
-AWVN (www.awvn.nl/nieuws/thuiswerkbeleid)
Het artikel in pdf-vorm downloaden