Geestelijke gezondheidszorg; wat doen wij?

Dag in, dag uit zetten professionals in de zorg en het sociaal domein, alsook naasten en vrijwilligers, zich tomeloos in om mensen met psychische problemen te helpen. Helaas blijft ondanks al die inspanningen de druk op de toegankelijkheid van de GGZ onverminderd hoog. Wat is er aan de hand? En wat doet Coöperatie Menzis?

Wat is er aan de hand in de ggz?

Er is te weinig capaciteit beschikbaar om aan de almaar toenemende vraag te kunnen voldoen. Dat leidt al jarenlang tot de schrijnende situatie dat tienduizenden mensen te lang wachten op hulp. Dat merken vooral mensen die een complexe zorgvraag hebben. Ondanks alle initiatieven van de afgelopen jaren, lukt het onvoldoende om de wachttijden te doen afnemen. En als we niets doen, nemen die de komende jaren alleen maar toe.

Op zoek naar oplossingen

Het is noodzakelijk om de zorg en ondersteuning voor mensen met psychische problemen anders te organiseren. Dit moeten we als samenleving samen doen. Mentale gezondheid is immers iets wat door veel factoren wordt beïnvloed: denk bijvoorbeeld aan bestaanszekerheid, het sociale netwerk, de ervaren zingeving en de woonomgeving.

Op verschillende manieren leveren we als Menzis een bijdrage aan tijdige, betaalbare en passende geestelijke gezondheidszorg. Dat doen we door te focussen op een aantal onderwerpen die de noodzakelijke verandering ondersteunen. Het gaat dan om:

  • Versterken van mentale gezondheid en demedicalisering
  • Organiseren van netwerken
  • Borgen van cruciale zorg
  • Inzet van digitale zorg
  • Inzet van groepsbehandelingen
In ons zorginkoopbeleid 2025 kunt u lezen hoe we invulling geven aan deze punten. Het zorginkoopbeleid is opgesteld in afstemming met GGZ-aanbieders, beroepsverenigingen van GGZ-professionals en de NZa. Samen met zorgaanbieders en andere partners in de regio werken we eraan dat onze leden de zorg krijgen die zij nodig hebben, binnen de geldende wachttijdnorm.

Regioplan mentale gezondheid Groningen

Om de ggz-zorg in Groningen aan te pakken schreven we samen met onze partners in de regio het Regioplan mentale Gezondheid.

Lees meer

Bemiddeling bij wachtlijsten

Klanten die op een wachtlijst staan voor een ggz-behandeling, kunnen bij ons aankloppen voor wachtlijstbemiddeling. Onze zorgadviseurs helpen hen om een zorgaanbieder te vinden, waar ze sneller terechtkunnen. Door te bemiddelen bij wachttijden, waren klanten in 2024 gemiddeld 92 dagen eerder aan de beurt voor een behandeling. We kregen in dat jaar ruim 7.300 aanvragen om te bemiddelen. Van hen hebben we er 92% succesvol geholpen.

Zorginkoopbeleid 2026

Bij het inkopen van zorg maken we afspraken met ggz-partijen over goede geestelijke gezondheidszorg. Die leggen we vast in ons zorginkoopbeleid.
Lees hier meer