Het zal u maar gebeuren: de medicijnen die u nodig heeft, zijn niet of nauwelijks meer te krijgen. Medicijntekorten, je hoort er steeds vaker over. Het probleem bestaat echter al jaren en is een zogenaamd veelkoppig monster. We leggen graag aan u uit wat er speelt.
Het geneesmiddelentekort is een wereldwijd probleem. Ook andere landen hebben er last van. Soms komt het door een distributieprobleem, of het medicijn is wel verkrijgbaar in het buitenland of onder een andere merknaam met dezelfde werkende stof. Echte tekorten, zoals momenteel bij enkele geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld epilepsie en de ziekte van Parkinson, komen relatief weinig voor. Deze tekorten zijn voor de gebruikers heel vervelend en hebben soms grote gevolgen voor kwaliteit van leven.
Wanneer spreken we van een medicijnentekort?
Medicijnen worden in de lijst van apothekersorganisatie KNMP officieel als ‘tekort’ gemeld wanneer:
- een apotheker het middel, van een specifieke leverancier en specifiek aantal tabletten per doosje, niet bij zijn of haar groothandel kan bestellen. Het kan zijn dat het middel wel beschikbaar is in een andere verpakking en bij een andere groothandel of de leverancier.
- een bepaald geneesmiddel nergens in Nederland meer beschikbaar is. Soms bestaat dan nog de mogelijkheid om (na toestemming van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten) het product uit het buitenland te halen. Het medicijn wordt dan op dezelfde wijze vergoed als Nederlandse producten.