Menzis heeft op 31 maart 2025 haar Zorginkoopbeleid Huisartsenzorg, multidisciplinaire zorg en Huisartsendienstenstructuur voor 2026 gepubliceerd. De focus ligt op het borgen van de continuïteit van huisartsenzorg in de toekomst.
De vraag groeit, door steeds meer (thuiswonende) ouderen, mensen met chronische ziekten en verschuiving van zorg vanuit medisch specialistische zorg en GGZ naar de huisartsenpraktijk. Tegelijkertijd daalt de beroepsbevolking en neemt de druk op mantelzorgers toe. Dit alles zet de huisartsenzorg in de toekomst steeds meer onder druk. Menzis investeert daarom in de zorg voor kwetsbare ouderen. Een groeiende groep die het beste geholpen is met huisartsenzorg op maat.
Continuïteit en toegankelijkheid van zorg voor kwetsbare ouderen
Wij willen huisartsen in staat stellen om de kwaliteit van zorg voor kwetsbare ouderen in de toekomst borgen. Met de wijzigingen in ons zorginkoopbeleid willen we huisartsen ondersteunen bij de voorbereiding op de groeiende groep kwetsbare ouderen in de thuissituatie (met en zonder Wlz-indicatie). Daarnaast is in brede zin de toegankelijkheid van de huisartsenzorg een aandachtspunt.
In 2025 hebben we hiervoor de prestatie ‘toeslag basishuisartsenzorg’ geïntroduceerd en contracteren we de module Integrale zorg voor kwetsbare ouderen via de RHO's. In 2026 zetten we een volgende stap en sluiten we de financiering van de module Integrale zorg voor kwetsbare ouderen aan op de zorgvraag en zorgbehoefte van kwetsbare ouderen in de huisartsenpraktijk. Omdat kwetsbare ouderen langer zelfstandig thuis wonen dan voorheen neemt de complexiteit in zorgvraag toe en daarmee ook het gemiddeld aantal uren dat zorg geleverd wordt. Vanaf 1 januari 2026 sluit de financiering van de module integrale zorg voor kwetsbare ouderen daarom aan op het daadwerkelijke aantal kwetsbare ouderen in de huisartsenpraktijk. De huisarts bepaalt of de patiënt onder de module valt of niet, op basis van het zorgprogramma ‘Integrale zorg voor kwetsbare ouderen’ van de RHO.
Menzis stelt daarmee de zorg voor kwetsbare ouderen voorop en borgt dat het geld uit de ‘module integrale zorg voor kwetsbare ouderen’ ook aan de zorg voor deze doelgroep wordt besteed. Met deze wijziging in financiering krijgen huisartsenprakijken geld voor kwetsbare ouderen die zorg nodig hebben in plaats van een standaardbedrag voor elke ingeschreven patiënt die 75 jaar of ouder is. We sturen op gerichte inzet van de Praktijkondersteuner Ouderenzorg (POH-O) en bieden huisartsen die dat nodig hebben de mogelijkheid om de formatie POH-O’ers uit te breiden. Op deze manier willen wij de huisarts zo goed mogelijk ondersteunen bij de integrale zorg voor ouderen en ontstaat er voor praktijken met relatief meer kwetsbare ouderen ook meer financiële ruimte.
Meer informatie
Meer informatie over de inhoud, achtergrond en details kunt u lezen in de module Integrale zorg voor kwetsbare ouderen’ op onze website.
Webinar op 15 april 2025
Wij lichten de module Integrale zorg voor kwetsbare ouderen toe in een webinar. Deze vindt plaats op dinsdag 15 april, 19:30 tot 20:30 uur. U kunt zich hiervoor aanmelden via [link].