Alle zorgsoorten

Nieuws

 • 16 mei 2019

  Uitbetalen nota's verzekerden mogelijk vertraagd

  Om onze dienstverlening verder te verbeteren wordt onze afdeling declaratieverwerking opnieuw ingericht. De herinrichting heeft helaas tot gevolg dat er tijdelijk vertraging is bij het verwerken van declaraties.

  lees meer

 • 9 mei 2019

  Topsprekers aan het woord op derde preventiedag

  Op donderdag 6 juni organiseert Menzis de derde preventiedag voor gemeenten en zorgaanbieders. Sprekers als Bas van der Goor en Carl Verheijen praten u bij over de laatste inzichten op het gebied van preventie.

  lees meer

 • 1 mei 2019

  Succesvolle kennissessies CIZ over Wlz worden vervolgd

  In februari en maart van dit jaar organiseerde Menzis samen met het CIZ drie kennissessies waarin ze in gesprek gingen met wijkverpleegkundigen over de Wlz. Deze sessies bleken succesvol en leerzaam. Daarom krijgen ze een vervolg.

  lees meer

 • 17 april 2019

  Tien jaar patiëntparticipatie in het Martini Ziekenhuis: Prostaatkanker

  Zorgaanbieders, Menzis en patiëntenorganisaties zitten sinds tien met elkaar om tafel om te kijken naar wat goed gaat voor de patiënt in de zorg en wat beter kan. Voor patiënten met prostaatkanker in het Martini Ziekenhuis zijn de resultaten succesvol, blijkt uit het eindverslag.

  lees meer

 • 2 april 2019

  CIZ informeert wijkverpleegkundigen over ins en outs van de Wet langdurige zorg

  Afgelopen maand heeft Menzis, samen met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), drie kennissessies georganiseerd voor in totaal zestig wijkverpleegkundigen.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Publicatie Zorginkoopbeleid Farmaceutische zorg 2020

  Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid Farmaceutische zorg 2020. Bij Menzis staat de gezondheidsvraag van onze klanten steeds centraal. Zo kopen we ook zorg in: de juiste zorg voor de klant, op de juiste plek. De sleutel is waardegerichte zorg: zorg die het meeste waarde heeft voor onze klanten. Kortgezegd is dat zorg met de beste verhouding tussen de gewenste gezondheidsuitkomsten en de kosten van die zorg. Dat is noodzakelijk om de zorg ook in de toekomst beschikbaar, goed en betaalbaar te houden.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Publicatie Zorginkoopbeleid GGZ-instellingen 2020

  Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid GGZ-instellingen 2020. Bij Menzis staat de gezondheidsvraag van onze klanten steeds centraal. Zo kopen we ook zorg in: de juiste zorg voor de klant, op de juiste plek. De sleutel is waardegerichte zorg: zorg die het meeste waarde heeft voor onze klanten. Kortgezegd is dat zorg met de beste verhouding tussen de gewenste gezondheidsuitkomsten en de kosten van die zorg. Dat is noodzakelijk om de zorg ook in de toekomst beschikbaar, goed en betaalbaar te houden.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Publicatie Zorginkoopbeleid Audiologische zorg 2020

  Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid Audiologische zorg 2020. Bij Menzis staat de gezondheidsvraag van onze klanten steeds centraal. Zo kopen we ook zorg in: de juiste zorg voor de klant, op de juiste plek. De sleutel is waardegerichte zorg: zorg die het meeste waarde heeft voor onze klanten. Kortgezegd is dat zorg met de beste verhouding tussen de gewenste gezondheidsuitkomsten en de kosten van die zorg. Dat is noodzakelijk om de zorg ook in de toekomst beschikbaar, goed en betaalbaar te houden.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Publicatie Zorginkoopbeleid Ambulancezorg 2020

  Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid Ambulancezorg 2020. De ambulancesector is onderdeel van de acute zorg, die volop in beweging is. Het zorglandschap is aan het veranderen. Ons beleid speelt daarop in.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Publicatie Zorginkoopbeleid Medisch specialistische zorg 2020

  Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid Medisch specialistische zorg 2020. Bij Menzis staat de gezondheidsvraag van onze klanten steeds centraal. Zo kopen we ook zorg in: de juiste zorg voor de klant, op de juiste plek. De sleutel is waardegerichte zorg: zorg die het meeste waarde heeft voor onze klanten. Kortgezegd is dat zorg met de beste verhouding tussen de gewenste gezondheidsuitkomsten en de kosten van die zorg. Dat is noodzakelijk om de zorg ook in de toekomst beschikbaar, goed en betaalbaar te houden.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Publicatie Zorginkoopbeleid GGZ voor vrijgevestigden 2020

  Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid GGZ voor vrijgevestigden 2020. Bij Menzis staat de gezondheidsvraag van onze klanten steeds centraal. Zo kopen we ook zorg in: de juiste zorg voor de klant, op de juiste plek. De sleutel is waardegerichte zorg: zorg die het meeste waarde heeft voor onze klanten. Kortgezegd is dat zorg met de beste verhouding tussen de gewenste gezondheidsuitkomsten en de kosten van die zorg. Dat is noodzakelijk om de zorg ook in de toekomst beschikbaar, goed en betaalbaar te houden.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Publicatie Zorginkoopbeleid Complexe wondzorg 2020

  Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid Complexe wondzorg 2020. Bij Menzis staat de gezondheidsvraag van onze klanten steeds centraal. Zo kopen we ook zorg in: de juiste zorg voor de klant, op de juiste plek. De sleutel is waardegerichte zorg: zorg die het meeste waarde heeft voor onze klanten. Kortgezegd is dat zorg met de beste verhouding tussen de gewenste gezondheidsuitkomsten en de kosten van die zorg. Dat is noodzakelijk om de zorg ook in de toekomst beschikbaar, goed en betaalbaar te houden.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Publicatie Zorginkoopbeleid Eerstelijns verblijf 2020-2021

  Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid Eerstelijns verblijf en Geriatrische revalidatiezorg 2020-2021. Bij Menzis staat de gezondheidsvraag van onze klanten steeds centraal. Zo kopen we ook zorg in: de juiste zorg voor de klant, op de juiste plek. De sleutel is waardegerichte zorg: zorg die het meeste waarde heeft voor onze klanten. Kortgezegd is dat zorg met de beste verhouding tussen de gewenste gezondheidsuitkomsten en de kosten van die zorg. Dat is noodzakelijk om de zorg ook in de toekomst beschikbaar, goed en betaalbaar te houden.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Publicatie Zorginkoopbeleid Paramedische zorg 2020

  Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid Paramedische zorg 2020. Bij Menzis staat de gezondheidsvraag van onze klanten steeds centraal. Zo kopen we ook zorg in: de juiste zorg voor de klant, op de juiste plek. De sleutel is waardegerichte zorg: zorg die het meeste waarde heeft voor onze klanten. Kortgezegd is dat zorg met de beste verhouding tussen de gewenste gezondheidsuitkomsten en de kosten van die zorg. Dat is noodzakelijk om de zorg ook in de toekomst beschikbaar, goed en betaalbaar te houden.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Publicatie Zorginkoopbeleid Eerstelijns geboortezorg 2020-2021

  Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid Eerstelijns geboortezorg 2020-2021. Bij Menzis staat de gezondheidsvraag van onze klanten steeds centraal. Zo kopen we ook zorg in: de juiste zorg voor de klant, op de juiste plek. De sleutel is waardegerichte zorg: zorg die het meeste waarde heeft voor onze klanten. Kortgezegd is dat zorg met de beste verhouding tussen de gewenste gezondheidsuitkomsten en de kosten van die zorg. Dat is noodzakelijk om de zorg ook in de toekomst beschikbaar, goed en betaalbaar te houden.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Publicatie Zorginkoopbeleid Medisch specialistische revalidatiezorg 2020

  Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid Medisch specialistische revalidatiezorg 2020. Bij Menzis staat de gezondheidsvraag van onze klanten steeds centraal. Zo kopen we ook zorg in: de juiste zorg voor de klant, op de juiste plek. De sleutel is waardegerichte zorg: zorg die het meeste waarde heeft voor onze klanten. Kortgezegd is dat zorg met de beste verhouding tussen de gewenste gezondheidsuitkomsten en de kosten van die zorg. Dat is noodzakelijk om de zorg ook in de toekomst beschikbaar, goed en betaalbaar te houden.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Publicatie Zorginkoopbeleid Mondzorg 2020

  Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid Mondzorg 2020. Bij Menzis staat de gezondheidsvraag van onze klanten steeds centraal. Zo kopen we ook zorg in: de juiste zorg voor de klant, op de juiste plek. De sleutel is waardegerichte zorg: zorg die het meeste waarde heeft voor onze klanten. Kortgezegd is dat zorg met de beste verhouding tussen de gewenste gezondheidsuitkomsten en de kosten van die zorg. Dat is noodzakelijk om de zorg ook in de toekomst beschikbaar, goed en betaalbaar te houden.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Publicatie Zorginkoopbeleid Wijkverpleging 2020-2021

  Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid Wijkverpleging 2020-2021. Bij Menzis staat de gezondheidsvraag van onze klanten steeds centraal. Zo kopen we ook zorg in: de juiste zorg voor de klant, op de juiste plek. De sleutel is waardegerichte zorg: zorg die het meeste waarde heeft voor onze klanten. Kortgezegd is dat zorg met de beste verhouding tussen de gewenste gezondheidsuitkomsten en de kosten van die zorg. Dat is noodzakelijk om de zorg ook in de toekomst beschikbaar, goed en betaalbaar te houden.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Dit zijn uw wensen op declaratiegebied

  Motivaction heeft op ons verzoek onderzoek gedaan naar de keuzes en wensen van tandartsen bij het declareren van hun werkzaamheden. De uitkomsten van het onderzoek en de aanbevelingen van Motivaction staan nu op onze website.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Publicatie Zorginkoopbeleid Eerstelijns diagnostiek en Trombosezorg 2020

  Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid Eerstelijns diagnostiek en Trombosezorg 2020. Bij Menzis staat de gezondheidsvraag van onze klanten steeds centraal. Zo kopen we ook zorg in: de juiste zorg voor de klant, op de juiste plek. De sleutel is waardegerichte zorg: zorg die het meeste waarde heeft voor onze klanten. Kortgezegd is dat zorg met de beste verhouding tussen de gewenste gezondheidsuitkomsten en de kosten van die zorg. Dat is noodzakelijk om de zorg ook in de toekomst beschikbaar, goed en betaalbaar te houden.

  lees meer

 • 1 april 2019

  Publicatie Zorginkoopbeleid Zintuiglijk gehandicaptenzorg 2020

  Graag presenteren we u het Zorginkoopbeleid Zintuiglijk gehandicaptenzorg 2020. Bij Menzis staat de gezondheidsvraag van onze klanten steeds centraal. Zo kopen we ook zorg in: de juiste zorg voor de klant, op de juiste plek. De sleutel is waardegerichte zorg: zorg die het meeste waarde heeft voor onze klanten. Kortgezegd is dat zorg met de beste verhouding tussen de gewenste gezondheidsuitkomsten en de kosten van die zorg. Dat is noodzakelijk om de zorg ook in de toekomst beschikbaar, goed en betaalbaar te houden.

  lees meer

 • 26 maart 2019

  Publicatie zorginkoopbeleid voetzorg 2020

  Graag presenteren we u ons zorginkoopbeleid voor voetzorg in 2020. Bij de inkoop van zorg spelen we in en anticiperen we op de wensen en behoeften van onze klanten. Het toevoegen van extra waarde aan de zorg voor patiënten is de kern van onze aanpak.

  lees meer

 • 21 maart 2019

  Tussenstand schrappunten wijkverpleging na 9 maanden

  Partijen in de wijkverpleging (V&VN, ActiZ, Zorgthuisnl, ZN, NZa en het ministerie van VWS) hebben in 2018 hard gewerkt aan het verminderen van de regeldruk. En dit heeft zijn vruchten afgeworpen.

  lees meer

 • 7 maart 2019

  Inschrijven contract wijkverpleging 2019 verlengd tot 1 april 2019

  Vanaf 1 april 2019 kan een verzekerde niet meer met een akte van sessie zijn recht op vergoeding (van de geleverde zorg) aan u als zorgaanbieder overdragen. Als u geen overeenkomst heeft afgesloten met Menzis, moet uw klant vóór de behandeling toestemming bij ons vragen. Wilt u een contract met Menzis afsluiten? De inschrijftermijn hiervoor is verlengd tot 1 april 2019.

  lees meer

 • 18 januari 2019

  Update: Problemen met vergoeden COPD-behandelingen

  Sinds donderdag 17 januari kunnen we declaraties van prestaties met de diagnose COPD niet vergoeden. Lees hier hoe u uw declaraties zo snel mogelijk krijgt vergoed.

  lees meer

 • 17 januari 2019

  Problemen met vergoeden COPD-behandelingen

  Op dit moment kunnen we declaraties van prestaties met de diagnose COPD niet vergoeden. We zijn hard aan het werk om het probleem op te lossen.

  lees meer

 • 8 januari 2019

  Doe mee aan kennissessie CIZ over Wlz

  Graag nodigen we u uit voor een kennissessie waarin onderzoekers van het CIZ, Menzis-medewerkers en wijkverpleegkundigen met elkaar in gesprek gaan. Centraal staan de criteria van de Wlz en welke rol je als wijkverpleegkundige hebt om cliënten door te verwijzen als Wlz mogelijk aan de orde is.

  lees meer

 • 21 december 2018

  In gesprek met kinderverpleegkundigen

  Afgelopen maand kwamen kinderverpleegkundigen bij elkaar op verschillende locaties van zowel Menzis als CZ. Het onderwerp van gesprek was ‘Passende zorg voor kinderen’. Het werden leerzame sessies met zelfstandig kinderverpleegkundigen, transferverpleegkundigen en medisch adviseurs over de zorg aan soms ernstig zieke kinderen thuis.

  lees meer

 • 21 december 2018

  Verplichte halfjaarlijkse evaluatie afgeschaft

  Het is in de wijkverpleging per 1 oktober 2018 niet meer verplicht om standaard ieder half jaar een zorgplan-evaluatie uit te voeren met de cliënt en/of diens mantelzorger.

  lees meer

 • 20 december 2018

  Contractering behandelingen onder narcose

  Menzis zal de behandelingen onder narcose alleen contracteren en vergoeden bij Centra voor Bijzondere Tandheelkunde en niet meer bij eventuele zelfstandig werkende tandartspraktijken.

  lees meer

 • 20 december 2018

  Verrekening van geneesmiddelen in weekafleveringen

  Menzis zal afspraken, die met zorgaanbieders zijn gemaakt in 2017 over declaraties van weekleveringen van geneesmiddelen tegen de prijs van het preferent middel, begin 2019 verrekenen en hierover contact met u opnemen.

  lees meer

 • 19 december 2018

  Inkooparrangement Hepatitis C- geneesmiddelen loopt af

  Per 1 januari 2019 loopt het inkooparrangement van het Ministerie van VWS voor Hepatitis C-geneesmiddelen af. Een aantal fabrikanten heeft de prijs vrijwillig aangepast per 1 januari 2019.

  lees meer

 • 17 december 2018

  Veldpartijen publiceren afbouwplan voor geneesmiddelen

  Menzis is verheugd dat gezamenlijke veldpartijen NHG, NVVP, KNMP en MIND dit najaar een Multidisciplinair document “Afbouwen SSRI’s en SNRI’s” hebben gepubliceerd.

  lees meer

 • 13 december 2018

  Menzis kiest voor CEBAN als voorkeursleverancier voor bereidingen

  Menzis gaat per 1 januari 2019 werken met een voorkeursleverancier voor bereidingen. Samen met Ceban hebben we afspraken gemaakt over ad hoc bereidingen en de controle daarop door Ceban als het gaat om rationele farmacotherapie.

  lees meer

 • 12 december 2018

  Ontregel de zorg: minder handtekeningen verzamelen voor wijkverpleging

  Wijkverpleegkundigen hoeven niet langer bij elke wijziging in het zorgplan een nieuwe handtekening aan de cliënt te vragen. Dit hebben ActiZ, V&VN, VWS, ZN en Zorgthuisnl onlangs afgesproken. Deze regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2018.

  lees meer

 • 7 december 2018

  Overheidsmaatregelen in 2019

  In de tweede helft van december ontvangt u van ons informatie over de wettelijke wijzigingen in 2019, relevante productwijzigingen, verzekeringsvoorwaarden en eventueel andere zorgspecifieke aandachtspunten. We geven u hier alvast een voorproefje.

  lees meer

 • 3 december 2018

  Belangrijk: dien Vecozo-aanvragen mondzorg 2018 nog dit jaar in!

  Vanaf 1 januari 2019 geldt een nieuwe tarievenlijst voor tandheelkundige zorg. Dat betekent voor u dat uw Vecozo-aanvragen voor behandelingen van mondzorg in 2018 uiterlijk op 31 december dit jaar ingediend moeten zijn.

  lees meer

 • 13 november 2018

  Wettelijke wijzigingen fysio- en oefentherapie 2019 (update)

  Vanaf 1 januari 2019 is gesuperviseerde oefentherapie bij COPD vanaf de eerste behandeling opgenomen in het basispakket. Wat dat in de praktijk betekent, leest u hieronder.

  lees meer

 • 12 november 2018

  Actuele informatie over preferentiebeleid colecalciferol

  Menzis had het voornemen om met ingang van 1 januari 2019 preferentiebeleid te voeren op colecalciferol. Bij vonnis van de rechtbank Gelderland van 1 november 2018 is het Menzis echter verboden om dat preferentiebeleid te voeren. Hieronder lichten we dit nader toe.

  lees meer

 • 31 oktober 2018

  Aanlevering ROM-gegevens aan SBG

  lees meer

 • 26 oktober 2018

  Nieuwe diagnosecode bijzondere tandheelkunde

  Met ingang van 13 juni 2018 is de code 2400 toegevoegd als diagnosecode bijzondere tandheelkunde.

  lees meer

 • 17 september 2018

  Wijziging contracteerproces

  Zorgaanbieders ondertekenen voor het contractjaar 2019 de overeenkomsten met Menzis via het Zorginkoopportaal van VECOZO. Tot nu toe gebeurde dat via Sharefile.

  lees meer

 • 17 september 2018

  Overeenkomst MSRZ 2019

  Zorgverzekeraars en zorgaanbieders gaan vanaf 2019 werken met de ‘uniforme overeenkomst Medisch Specialistische Zorg (MSZ)’. Het afgelopen jaar hebben individuele zorgverzekeraars, zorgaanbieders en brancheorganisaties ZN, ZKN, NFU en de NVZ hier intensief aan samengewerkt.

  lees meer

 • 16 september 2018

  Machtiging klinische longrevalidatie vervalt

  In 2019 continueren we ons machtigingenbeleid als een patiënt voor medisch specialistische revalidatiezorg naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat. Wel vervalt de machtiging voor klinische longrevalidatiezorg.

  lees meer

 • 16 september 2018

  Afbakening medisch specialistische revalidatiezorg

  Wat valt wel en wat valt niet onder medisch specialistische revalidatiezorg? Het Zorginstituut biedt duidelijkheid.

  lees meer

 • 15 september 2018

  Verwachte aanpassing richtlijn hartrevalidatie

  In het Verbetersignalement ‘Pijn op de borst’ beschrijft ZiNL dat de zorg voor mensen met pijn op de borst sterk kan worden verbeterd.

  lees meer

 • 15 september 2018

  Samen beslissen in de CVA-zorg

  In 2017 is het project 'Samen beslissen in de CVA-revalidatie' gestart. Het doel: het bevorderen van Samen beslissen en informeren over de mogelijke behandelvormen en behandelaars in de CVA-zorgketens.

  lees meer

 • 14 september 2018

  Uitstel contractering fysiotherapie en oefentherapie 2019

  Voor de overeenkomst fysiotherapie of oefentherapie 2019 (profiel 1) willen we u graag een contractvoorstel doen. Dit voorstel zou u conform ons zorginkoopbeleid 2019 in september ontvangen. We zijn ons bewust van de gevoeligheid van de actuele discussie binnen de beroepsgroep over de tarieven. Mede daarom vragen we van u nog enige tijd, zodat we de definitieve tarieven voor 2019 goed kunnen berekenen.

  lees meer

 • 14 september 2018

  Doorontwikkeling revalidatiezorg duurt langer

  De NZa is met meerdere partijen bezig met de doorontwikkeling van revalidatiezorg. De planning was om in 2020 een nieuwe modulaire productstructuur in te voeren. Dat gaat om meerdere redenen niet lukken.

  lees meer

 • 14 september 2018

  Nieuwe aanpak bij declaratie telemonitoring (e-health)

  Voor 2019 wijzigt het dbc-systeem voor telemonitoring. Met telemonitoring kan de gezondheid van patiënten op afstand in de gaten gehouden worden.

  lees meer

Op de website van Menzis worden cookies gebruikt. Dit doen we om het gebruik van de website te vergemakkelijken en om onze website te verbeteren op basis van analyses. We gebruiken ook cookies om u relevante persoonsgerichte inhoud te kunnen laten zien en voor social media toepassingen. Gaat u akkoord? Dan geeft u Menzis toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Meer informatie vindt u in onze cookiepolicy