Preferentiebeleid

Preferentiebeleid 2017


Menzis voert al vanaf 2005 preferentiebeleid op geneesmiddelen en is in feite de architect van het preferentiebeleid. Vanaf 1 juli 2008 is Menzis begonnen met het individuele preferentiebeleid. Het preferentiebeleid zorgt ervoor dat de kosten van geneesmiddelen betaalbaar blijven. De afgelopen jaren is steeds gebleken dat we hierdoor honderden miljoenen per jaar besparen. Zo zegt het Zorginstituut Nederland over de zorgkosten 2014 in Gipeilingen 2014 dat preferentiebeleid 679 miljoen euro heeft bespaard, dit is 40 euro per Nederlander. Het preferentiebeleid houdt in, dat Menzis per werkzame stof met dezelfde sterkte en toedieningsweg één of meer producten aanwijst. Uitsluitend de aangewezen producten kunnen voor rekening van Menzis worden afgeleverd.

Lijst preferente middelen

Voor een deel van de producten hebben we nieuwe leveranciers aangewezen. In onderstaand overzicht ziet u welke leveranciers preferent zijn geworden voor de periode 2016-2017. Ook vindt u een lijst met middelen die per 1 januari 2017 uit het preferentiebeleid gaan.

Wijziging werkwijze bij medische noodzaak niet-preferente geneesmiddelen

Al enige tijd is Menzis in gesprek met zowel huisartsen als apothekers over de vermelding van en controle op medische noodzaak bij het voorschrijven en afleveren van niet-preferente geneesmiddelen. Menzis en de besturen van de Huisartsenkringen in het Menzis kernwerkgebied (Groningen, Gelre-IJssel, De Gelderse Rivieren en Twente) hebben hierover een aantal afspraken gemaakt. Dit betekent een aanpassing van de werkwijze per 1 augustus 2013. De voorgestelde werkwijze geldt ook voor de tot het Menzis concern behorende label Anderzorg.

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.