Hoe fijn is het als mensen met diabetes type 1 minder controles hoeven te ondergaan en dus meer vrijheid ervaren? De kunstmatige alvleesklier kan uitkomst bieden. Binnenkort proberen 100 volwassenen de ‘Inreda AP’ uit. Inreda Diabetic en Menzis werken samen in dit project.
Update: In juli 2021 kreeg Robin Koops een bedrag van 10 miljoen euro om zijn kunstalvleesklier verder te ontwikkelen. Het UMC Utrecht gaat de werking van zijn uitvinding testen in 12 ziekenhuizen en onder 240 deelnemende patiënten. Het duurt nog een paar jaar voordat de kunstalvleesklier voor iedereen beschikbaar is. De verwachting is dat dit in 2024 gaat gebeuren.
De 100 patiënten met diabetes type 1 hebben grote problemen bij het op peil houden van hun bloedsuikerspiegel. De kunstmatige alvleesklier helpt hen, door hun bloedglucosewaarden voortdurend te meten en zo de bloedsuikerspiegel continu zelf te regelen. Uniek aan de Inreda AP is dat die zowel insuline als glucagon toedient. De verwachting is dat de bloedglucosewaarden van mensen met diabetes hierdoor beter in balans zijn, hun behandeling en gezondheid verbeteren, en ze meer vrijheid ervaren.
Wat is diabetes type 1?
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte en heeft een ingrijpende invloed op iemands leven. De alvleesklier maakt geen insuline meer aan, waardoor de bloedglucosewaarden niet op peil blijven. Je kunt diabetes type 1 niet voorkomen en het is nog niet te genezen.
Wat zegt de specialist?
Arianne van Bon, internist van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, is al sinds de eerste klinische studies in 2011 betrokken bij de ontwikkelingen van de Inreda AP. Zij zegt hierover: “Om hun bloedglucosewaarden op het juiste niveau te houden, gebruiken mensen met diabetes type 1 insuline. Dit is lastig en luistert vaak nauw: te veel insuline kan een te lage glucosewaarde geven, en andersom. Op lange termijn kunnen complicaties ontstaan, zoals blindheid, hart- en vaatziekten, nierfalen en amputaties.
In de studies met de kunstmatige alvleesklier, die 2 weken duurden, waren de bloedglucosewaarden stabieler en meer op het normale peil dan bij de mensen die het zelf deden. Dat geeft positieve verwachtingen.”
Wie is de bedenker?
Als diabetes type 1-patiënt zocht Robin Koops jaren geleden naar een oplossing die de schommelingen van zijn glucosewaarden tot een minimum beperkt. Hij bedacht hiervoor de Inreda AP. Met steun van het Diabetes Fonds kon hij dit apparaat verder ontwikkelen. Directeur van het Diabetes Fonds, Etelka Ubbens, licht toe: “Sinds 2007 hebben wij het idee van Robin actief ondersteund en medegefinancierd. Het is prachtig om te zien dat deze ontwikkeling nu voor een breder publiek beschikbaar komt.”
Hoe werkt het apparaat?
De kunstmatige alvleesklier werkt met 2 draadloze sensoren en 2 infusiesets. De sensoren meten continu de activiteit van de patiënt en de bloedglucosewaarden. Zijn de waarden te hoog, dan stuurt de Inreda AP insuline het lichaam in. Zijn ze te laag, dan krijgt de patiënt glucagon toegediend. Dit is een hormoon dat het lichaam zelf ook gebruikt om de bloedsuikerspiegel te laten stijgen.
De Inreda AP rekent automatisch uit hoeveel er van welk hormoon nodig is. Af en toe komt er nog een vingerprik bij ter controle. Hiermee geeft de patiënt de regeling uit handen. Handig is dat de kunstmatige alvleesklier leert van alle gegevens die hij verzamelt. Hoe langer iemand het apparaat gebruikt, des te beter stelt het zich af op de patiënt.
Hoe verloopt het project?
Nu de CE-markering in februari is behaald, start Inreda Diabetic in oktober een project met 100 volwassenen. Hiervoor werkt het bedrijf samen met Menzis en 5 ziekenhuizen in het midden en oosten van het land: Rijnstate (Arnhem), Ziekenhuis Gelderse Vallei (Ede), Slingeland Ziekenhuis (Doetinchem), CWZ (Nijmegen) en ZGT (Hengelo). Internisten en diabetesverpleegkundigen van de ziekenhuizen selecteren patiënten die in aanmerking komen en verzekerd zijn bij Menzis.
Bedenker Robin Koops is blij met de samenwerking: “Als bewezen is dat de Inreda AP bij grotere groepen patiënten doet wat hij moet doen, kan het systeem nog breder worden ingezet. Dat is uiteindelijk de droom van heel veel ‘diabetesmensen’, die uitkomt. Om ons leven te verbeteren en onze vrijheid terug te krijgen.”
Hoe draagt Menzis bij?
Menzis was al snel geïnteresseerd in de kunstmatige alvleesklier en bereid te investeren in het belang van haar verzekerden. Voorzitter Ruben Wenselaar: “Wij dragen graag bij aan innovatieve projecten die de kwaliteit van zorg voor onze verzekerden verbeteren. De eerste onderzoeken met de Inreda AP geven hoopvolle resultaten.
We verwachten dat door dit vernieuwende apparaat het aantal ziekenhuisopnames afneemt, maar vooral dat het leven van diabetici een stuk aangenamer wordt. Het sluit aan bij onze missie. Want we vinden het belangrijk om goede en betaalbare zorg te verzekeren én om de leefkracht van ieder mens te versterken.”