De vraag naar oogzorg groeit enorm, mede door de vergrijzing en toenemende behandelmogelijkheden. Sinds 2019 werken zorgverleners in de regio Gelderse Vallei samen in het project “Oogvallei, samen werken aan de beste oogzorg”.
Huisartsen hebben de mogelijkheid om patiënten, met niet-acute laag complexe oogheelkundige klachten, naar de optometrist te verwijzen in plaats van naar de oogarts. Hierdoor worden mensen sneller geholpen en worden de wachttijden bij oogartsen korter. De tussentijdse evaluatie laat zien dat bijna driekwart van de patiënten niet meer naar de oogarts hoeft.
Verwijsgedrag huisartsen stimuleert grotere rol van optometrist in oogzorg
Sinds de start van het project neemt het aantal huisartsen dat patiënten verwijst naar de optometrist toe. Inmiddels heeft minimaal 91% van de gevestigde huisartsen in de Gelderse Vallei de optometrist ingezet.
“Als de opticien aangaf dat mensen naar de oogarts moesten, maakte ik vaak meteen een verwijsbrief, zonder de patiënt zelf onderzocht te hebben. En dat voelt heel onbevredigend.” – Brenda Pekkeriet, huisarts (met CHBB-registratie Oogheelkunde) en lid van de projectgroep Oogvallei.
Patiënten en zorgverleners positief over nieuwe werkwijze
De optometrist voert zelfstandig oogheelkundig onderzoek en behandeling uit. De optometrist is verantwoordelijk voor zijn/haar zorgverlening en kan ook zelfstandig verwijzen naar de oogarts. De huisarts ontvangt altijd een terugkoppeling en zo nodig advies van de optometrist. Door deze nieuwe werkwijze worden onnodige verwijzingen naar de oogarts voorkomen.
Patiënten zijn tevreden over de deskundige zorg van optometristen waarbij ze snel, dichtbij huis en tegen lage kosten (geen eigen risico) terecht kunnen. Ook huisartsen, optometristen en oogartsen zijn enthousiast over de samenwerking. Zij leren van elkaar en ervaren dat de samenwerking kwaliteitswinst oplevert.
Piet Peters, oogarts Bergman Clinics, zegt hierover: “De optometristen leveren kwalitatief goede zorg. Samen met de huisartsen is er een unieke samenwerking ontstaan in de eerste lijn. De kwaliteit van de oogzorg in de regio is sterk verbeterd: goede verwijzingen en de mogelijkheid patiënten makkelijker terug te verwijzen naar de eerste lijn. Tevens kunnen de huisartsen gebruikmaken van de expertise van de optometristen en deze combineren met hun eigen medische ervaring.”
Cijfers en feiten
- Totaal 2.348 patiënten zijn door hun huisarts naar de optometrist verwezen sinds de start van het project (1 september 2019) tot en met 31 december 2021.
- Ongeveer 70% van de patiënten is in de eerste lijn behandeld.
- Top 3 verwijsreden van huisarts naar optometrist: geleidelijke visusdaling, niet acute flitsen en/of vlekken en vermoeden refractiestoornis bij kinderen tussen 8-12 jaar.
- Top 3 verwijsreden van optometrist naar oogarts: cataract (staar), visusdaling en glaucoom.
Bekijk de complete factsheet met alle resultaten uit de eindevaluatie.
Christiaan Rademaker, regiomanager Zorg bij Menzis is betrokken bij dit mooie project: “Als we niets doen, worden wachtlijsten alleen maar langer. Een initiatief als project Oogvallei helpt echt om de zorg toegankelijker te maken. Ook op andere plekken in Nederland wordt de oogzorg op deze manier georganiseerd. Het is een mooi voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek.
Samenwerking in de Gelderse Vallei
Oogvallei is een innovatief project waarin Oogzorgpraktijken Nederland (OZPN), Huisartsen Gelderse Vallei (HAGV), Bergman Clinics, Mura Zorgadvies en Coöperatie Menzis samen werken aan goede oogzorg met oog voor de patiënt.