Werkgeluk

Aan welke knoppen kunt u draaien om uw eigen werkgeluk en dat van uw medewerkers te vergroten?

Werkgeluk betekent dat je echt blij bent met wat je doet. Een klein deel van uw werkgeluk en dat van uw medewerkers is afhankelijk van externe factoren. Voor 92% heeft iemand er zelf invloed op. Dan is het belangrijk te weten wat energiegevers en energievreters zijn. Wilt u inzicht in de mogelijkheden waarmee u zelf invloed kunt uitoefenen op uw werkgeluk of wilt u uw medewerkers inspireren? 

Werkgeluk-expert Juliette van Hessen van Energy Up verzorgde een inspirerend Menzis kenniswebinar over ‘werkgeluk’. In dit artikel leest u de samenvatting hiervan.

Randvoorwaarden voor werkgeluk

Voor de ‘corona-periode’ gaf de gemiddelde medewerker zijn/haar werkgeluk een 7,7. Tijdens corona daalde dat cijfer naar een 7,3. Vooral mensen zonder partner of kinderen scoorden lager. Voor de een is werkgeluk ‘Met plezier en energie aan het werk gaan en ook met voldoende energie weer thuiskomen’ of ‘voldoening uit het werk halen’ en voor de ander ‘een bijdrage kunnen leveren’ of ‘fijne collega’s en verbinding’. Hoe scoort u zelf op dit moment uw eigen werkgeluk?

Energy Up werkt met een framework waarin u de verschillende onderdelen die bijdragen aan werkgeluk waardeert met een cijfer. De drie thema’s binnen het framework zijn vitaliteit, voldoening en verbinding. Deze thema’s zijn weer verdeeld in onderdelen. Door ieder onderdeel te beoordelen met een cijfer ziet u al snel waar energielekken zitten en waar u juist energie van krijgt. En welke onderdelen u kunt verbeteren om meer werkgeluk te ervaren.

Vitaliteit: fysieke en mentale fitheid en persoonlijke groei

Onder vitaliteit vallen de onderdelen fysieke fitheid, mentale fitheid en persoonlijke groei. 
Bent u fysiek fit, beweegt u voldoende? Doe regelmatig een energizer, vooral als u veel zit tijdens uw werk. Om mentaal fit te zijn, is het nodig om voldoende rust te nemen. Iedereen heeft te maken met stress. Dat hoeft niet erg te zijn, fysieke stress als systeem is heel nuttig. Als je te lang stress ervaart, is het een probleem. Veel mensen kijken uit naar de vakantie waarin ze een lange tijd rust kunnen nemen. Beter is het als je een vakantie niet nodig hebt. En dat je gedurende de dag voldoende rustmomenten pakt. We krijgen tegenwoordig in één week dezelfde hoeveelheid prikkels binnen als iemand uit de Middeleeuwen in zijn hele leven binnenkreeg. Dus het is niet zo vreemd dat ons hoofd regelmatig overvol zit.

Ook persoonlijke groei draagt bij aan werkgeluk. Doet u de dingen die bij u passen? Krijgt u energie van de dingen die u doet, benut u uw talenten en is er een mogelijkheid om binnen de organisatie te groeien? Vraag eens aan een collega wat iemand het meest inspirerend aan u vindt en welk talent u zou moeten benutten. 

Voldoening: betekenisvol werk, uitdaging, beloning

Voldoening haal je uit betekenisvol werk. Vooral bij de jongere generatie is dat belangrijker geworden. Je wilt je deel van de organisatie voelen. Juliette haalde een sprekend voorbeeld aan waarbij president Kennedy tijdens een bezoek aan de NASA aan de conciërge, die met veel plezier de vloer aan het vegen was, vroeg wat hij aan het doen was. Het antwoord was ‘I’m helping to put a man on the moon’. 

Uitdaging in je werk hebben is ook een belangrijke factor. Opvallend is het dat waardering, erkenning en positieve feedback in onderzoeken genoemd worden op de vraag wat belonend is. Het salaris is daarin niet eens het belangrijkste. 

Verbinding: relatie collega’s, plezier, autonomie

Het derde thema is verbinding. Medewerkers die regelmatig goede gesprekken hebben zijn 20% productiever. Hoe dieper de band met de mensen om je heen, hoe gelukkiger je bent. En vergeet vooral niet om plezier te maken. Organiseer daarom regelmatig gezellige activiteiten voor medewerkers.

Autonomie is het laatste onderdeel in het framework. Is er een kader en kunt u daarbinnen zelf beslissen hoe u uw werk vormgeeft? En geldt dat ook voor uw medewerkers? Hou er rekening mee dat niet iedereen van die vrijheid houdt. 

Aan de slag met het vergroten van werkgeluk!

Stof tot nadenken om uw medewerkers te helpen bij meer werkgeluk. Welke pijler heeft binnen uw organisatie meer aandacht nodig? Vitaliteit, Voldoening of Verbinding?
Welke acties kunt u zelf inbrengen binnen uw organisatie? En vergeet ook zelf niet uw persoonlijke aandachtspunt! 

Wilt u van gedachten wisselen hoe u het werkgeluk van uw medewerkers kunt vergroten? Neem dan contact op met onze senior adviseurs bedrijfszorg via vitaliteit@menzis.nl

Samen werken aan leefkrachtige medewerkers?

We komen graag met u in contact. Stuur ons een e-mail of vul het contactformulier in.

Meer informatie?

Iedere 1e dinsdag van de maand organiseert Menzis in samenwerking met een provider een webinar voor haar (strategische) partners over uiteenlopende thema’s. Juliette van Hessen van Energyp Up verzorgde het webinar ‘Werkgeluk’. Energy Up  is opgenomen in de providerboog van Menzis.

Menzis is naast zorgverzekeraar partner in gezondheid. Wilt u weten wat Menzis voor u kan betekenen? Stuur een e-mail naar vitaliteit@menzis.nl.