Aankomen na het stoppen met roken?

10 tips om uw gewicht op peil te houden

Is de laatste sigaret alweer een paar weken geleden? Dan mag u trots zijn op uzelf! U heeft echt een goede stap gezet voor uw gezondheid. Maar van die extra kilo’s die er nu bijkomen, wordt u niet blij. Weet u al waardoor dat komt? En vooral: hoe u het kan beperken?

Ongeveer 4 op de 5 rokers komen aan na het stoppen. Vrouwen hebben hierbij minder geluk dan mannen want zij komen meer aan. Hoeveel u aankomt varieert per persoon. Gemiddeld komen stoppers 2,5 tot 6 kilo aan na hun laatste sigaret. In de eerste weken of maanden na het stoppen neemt het gewicht snel toe. Maar na ongeveer 6 maanden stabiliseert het zich. Natuurlijk kunt u hiervan balen, maar het is goed u te realiseren dat uit onderzoek is gebleken dat het bij de meeste mensen gezonder is om enkele kilo’s aan te komen, dan om te blijven roken.

Waardoor komt u aan na stoppen met roken?

Dat uw gewicht stijgt na stoppen met roken is te verklaren door:

  • Nicotine: deze verslavende stof die in tabak zit, zorgt ervoor dat u meer calorieën verbrandt. Eén sigaret zorgt al voor een stijging van 3% in de daaropvolgende 30 minuten. Als u stopt met roken, is die extra verbranding er niet meer. Alleen al door te stoppen en precies hetzelfde te blijven eten en bewegen komt u ongeveer 1,5 kilo aan.
  • Meer calorieën: veel rokers compenseren het gebrek aan nicotine door extra te eten en meer te snoepen. Daarnaast komen reuk en smaak weer terug als u gestopt bent met roken. Dus alles smaakt extra lekker. Tot slot: afkickverschijnselen als een rusteloos en leeg gevoel lijken op een hongergevoel. U kunt daardoor het gevoel hebben dat u honger heeft, terwijl dat eigenlijk niet zo is.

10 tips om niet aan te komen na het stoppen

  1. Zorg voor meer beweging. Daardoor versnelt de stofwisseling en verbrandt u meer calorieën. Daarnaast kan het een fijne afleiding zijn.
  2. Luister naar uw lichaam. Heeft u wel echt honger of zijn het de ontwenningsverschijnselen?
  3. Bepaal een strategie om ontwenningsverschijnselen het hoofd te bieden. Drink een glas water, doe iets creatiefs waarbij u uw handen gebruikt of loop even naar buiten.
  4. Zorg voor afleiding als u trek krijgt in een sigaret. Ga boodschappen doen, maak een wandeling tijdens de lunchpauze op uw werk, dans op muziek, werk in de tuin, ga schilderen, bel een vriend(in), speel met (klein)kinderen of loop naar het kopieerapparaat op het werk.
  5. Zorg voor een goede basisvoeding met voldoende volkorenproducten, fruit en groenten. De vezels die hierin zitten, geven u langer een gevuld gevoel en stimuleren je stoelgang (net als voorheen nicotine deed).
  6. Sla gezonde snacks in voor tussendoor. Rauwkost met hummusdip bijvoorbeeld, een zakje worteltjes of bakje snoeptomaatjes, een schaaltje kwark met vers fruit, een cracker met rookvlees of plakjes banaan of aardbei of neem een handje studentenhaver.
  7. Poets regelmatig uw tanden. Dubbel plezier: de trek in een sigaret én in eten nemen hierdoor af.
  8. Hou eens een eetdagboekje bij en noteer alles wat u eet en drinkt. Noteer ook wanneer u iets neemt om een sigaret te compenseren. Inzicht is de eerste stap naar verandering!
  9. Pas op met alcohol. Het levert niet alleen aardig wat calorieën, het maakt u ook wat ‘makkelijker’ en ‘losser’ en daardoor eet u meer.
  10. Raak niet gefrustreerd als er toch wat gewicht bij komt. U bent voor uw gezondheid echt goed bezig!