Eigen bijdrage

De eigen bijdrage voor ziektekosten

De overheid heeft bepaald dat zorgkosten soms niet helemaal vergoed worden. U krijgt dan te maken met een wettelijke eigen bijdrage of maximale vergoeding. Hoe hoog uw eigen bijdrage is, is door de overheid vastgesteld.

Wat houdt de wettelijke eigen bijdrage in?

Een wettelijke eigen bijdrage betekent dat u voor een bepaalde verstrekking een deel van de kosten zelf moet betalen. Zo geldt er voor zittend ziekenvervoer in 2016 een wettelijke eigen bijdrage van € 98.

Wat houdt een maximale vergoeding in?

Een maximale vergoeding betekent dat u kosten tot een bepaald bedrag vergoed krijgt. Voor sommige hulpmiddelen geldt bijvoorbeeld een maximale vergoeding. Of u zelf nog een deel van het hulpmiddel moet betalen, hangt af van de prijs die de leverancier in rekening brengt.

Rekenvoorbeeld eigen bijdrage

Als er voor zorgkosten een eigen bijdrage geldt, betaalt u eerst die bijdrage. Het bedrag dat na betaling overblijft, telt mee voor het verplicht eigen risico.

  • Stel dat u in 2016 gebruik maakt van zittend ziekenvervoer dat bijvoorbeeld € 200 kost. De eigen bijdrage hiervoor is vastgesteld op € 98. Dat bedrag betaalt u dus zelf.
  • Het bedrag dat daarna overblijft: € 200 - € 98 € 102. Dit bedrag valt binnen het verplichte eigen risico van € 385. Deze € 102 betaalt u daarom ook zelf.
  • U houdt dan nog een eigen risico over van € 385 - € 102 = € 283.
  • De eerstvolgende keer dat u zorgkosten voor de Basisverzekering maakt, betaalt u deze € 283.

Vergoeding eigen bijdrage

Soms vergoedt Menzis (deels) de kosten die u zelf moet betalen vanuit de aanvullende verzekering of tandartsverzekering. Wilt u weten voor welke zorg een eigen bijdrage of een maximale vergoeding geldt? Dat kun je lezen in de verzekeringsvoorwaarden en het verzekeringsreglement.

Heeft u een specifieke vraag over de eigen bijdrage?

Raadpleeg dan de extra rekenvoorbeelden of bel met de Menzis Klantenservice op 088 222 40 40 (lokaal tarief). 

Vragen over zorg?

Bellen met de Menzis Zorgadviseur

Bel de Zorgadviseur 088 222 42 42

  • Een vast contactpersoon
  • Klantwaardering: 8,1
  • Op werkdagen van 08.30 tot 19.00 uur

Meer Menzis

Eigen bijdrage

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.