Uw verplicht eigen risico gespreid betalen? Dat kan!

Weet u nu al dat u volgend jaar zorg nodig heeft? Dan betaalt u de eerste € 385 uit de Basisverzekering zelf. Wilt u dat niet in één keer betalen? Kies dan voor het gespreid betalen van uw verplicht eigen risico in 10 termijnen. 

Gespreid betalen | in het kort

Heeft u zorg nodig? Dan betaalt u de eerste € 385 van uw zorg uit de basisverzekering zelf. Dat noemen we het verplicht eigen risico. Kiest u voor het gespreid betalen van uw eigen risico, dan betaalt u dat bedrag niet in één keer, maar over 10 termijnen. Dat is dan € 38,50 per maand. 

Aanmelden: Gespreid betalen Eigen Risico.

 • Betaalde u het eigen risico in 2023 in 10 termijnen? Dan is de regeling voor 2024 automatisch verlengd.
 • Wilt u in 2025 uw eigen risico gespreid betalen, en doet u dat in 2024 niet? Meld u alvast aan. U kunt zich niet meer aanmelden voor 2024

Aanmelden gespreid betalen 

Wat kunt u verwachten?

 • Stap 1: Ga met DigiD naar Mijn Menzis

  Meld u via DigiD aan voor het gespreid betalen van uw eigen risico, voor volgend jaar. U krijgt na Prinsjesdag (derde dinsdag van september) een bevestiging met de hoogte van het bedrag en de termijnen. In februari van het nieuwe jaar begint u uw eigen risico gespreid te betalen.

 • Stap 2: U betaalt uw eigen risico gespreid in 10 termijnen van € 38,50 per maand 

  De 10 termijnen incasseren we automatisch van februari tot en met november. De incassodatum van de termijnen is niet te wijzigen. Bekijk hieronder de termijnen. 

 • Stap 3: Mei van het daarop volgende jaar maken we de balans op

  Gebruikt u het eigen risico niet of niet helemaal? Dan krijgt u het te veel betaalde bedrag terug. Het eindoverzicht krijgt u in mei van het volgende jaar. Dit doen we omdat we de eerste maanden van het jaar nog veel declaraties van zorgverleners ontvangen, voor zorg van het jaar ervoor. 
 • Stap 4: Heeft u een lopende regeling? We verlengen deze het volgende jaar automatisch

   

  Heeft u een lopende regeling? Dan hoeft u de regeling voor het volgende jaar niet opnieuw aan te vragen. Deze verlengen we automatisch. Wilt u dit niet? Zeg dan de regeling voor 27 januari op in Mijn Menzis. LET OP: daarvoor hebben we een emailadres nodig.

   

Lukt het aanmelden niet? Kijk wat u zelf kunt doen.

 • Heeft u een vrijwillig eigen risico dat hoger is dan € 385? Dan kunt u uw eigen risico niet gespreid betalen. Verlaag uw eigen risico, dan kunt u zich voor volgend jaar gewoon aanmelden.
 • U heeft een e-mailadres nodig. Meld uw e-mailadres aan. Dan kunt u meedoen met de regeling en u krijgt voortaan alle Menzis-berichten per mail én in uw berichtenbox. 
 • Lukt het even niet uw zorgpremie, eigen risico of eigen bijdrage te betalen? Vraag dan een betalingsregeling aan. Een betalingsregeling is niet hetzelfde als het gespreid betalen eigen risico.