Eigen risico vooraf gespreid betalen

Soms moet u uw eigen risico in 1 keer betalen. Bijvoorbeeld als u veel zorgkosten heeft. Dan kan de regeling gespreid vooraf betalen handig zijn.

Bekijk de regeling in Mijn Menzis

Gespreid betalen | in het kort

Het verplicht eigen risico is in 2021 € 385. Verwacht u uw eigen risico grotendeels of volledig te gebruiken? U  kunt de betaling ook spreiden over 10 termijnen van 38,50. Gebruikt u het eigen risico in 2021 niet? Of maar voor een deel? U krijgt u het te veel betaalde bedrag in het voorjaar van 2022 automatisch terug.

Let op:

 • Betaalde u het eigen risico in 2020 ook al gespreid? Dan is de regeling voor 2021 automatisch verlengd.
 • Aanmelden voor de regeling gespreid betalen eigen risico voor 2021 kan niet meer. Aanmelden voor 2022 kan vanaf Prinsjesdag.

 

Hoe het werkt

 • U betaalt het verplicht eigen risico van € 385 in 10 termijnen vooruit.
 • U betaalt ook als u nog geen zorgkosten heeft gemaakt.
 • Wat u te veel betaalt, krijgt u in mei van het jaar erna terug. Voor de regeling van 2020 is dit dus in mei 2021.

Wat kunt u verwachten?

 • Stap 1: Aanmelden kan via Mijn Menzis

  Aanmelden voor gespreid betalen eigen risico kan vanaf Prinsjesdag (3e dinsdag september) tot en met 27 januari. U krijgt direct een ontvangstbevestiging van de aanvraag per e-mail van info@menzis.nl. U sluit de regeling af per verzekerde op uw zorgpolis.

  Vul uw e-mailadres in. U krijgt hierop een bevestiging van uw aanmelding.

 • Stap 2: U betaalt uw eigen risico gespreid in 10 termijnen van € 38,50 per maand 

  De 10 termijnen incasseren we automatisch van februari tot en met november. De incassodatum van de termijnen is niet te wijzigen. Bekijk hieronder de termijnen. 

 • Stap 3: Mei van het volgende jaar maken we de balans op

  In mei van het volgende jaar krijgt u een eindafrekening. Eigen risico niet volledig gebruikt? U krijgt het te veel betaalde bedrag terug.

 • Stap 4: Heeft u een lopende regeling? We verlengen deze het volgende jaar automatisch

  Heeft u een lopende regeling? Dan hoeft u de regeling voor het volgende jaar niet opnieuw aan te vragen. Deze verlengen we automatisch.
  Wilt u dit niet? Zeg dan de regeling voor 27 januari op in Mijn Menzis. We sturen geen bevestiging van uw annulering.

Let op: voorwaarden bij gespreid betalen

 • Lukt het even niet uw zorgpremie, eigen risico of eigen bijdrage te betalen? Vraag dan een betalingsregeling aan. Een betalingsregeling is niet hetzelfde als het gespreid betalen eigen risico.
 • Heeft u een vrijwillig hoger eigen risico? U kunt uw eigen risico niet gespreid betalen.
 • Er zijn voorwaarden. U heeft bijvoorbeeld een e-mailadres nodig. Per e-mail informeren we u over de bevestiging en afrekening.
 • Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Wanneer wordt het bedrag afgeschreven?

Incassodatum in 2021

 1. vrijdag 5 februari
 2. donderdag 4 maart
 3. dinsdag 6 april
 4. dinsdag 4 mei 
 5. vrijdag 4 juni
 6. maandag 5 juli 
 7. woensdag 4 augustus 
 8. maandag 6 september 
 9. maandag 4 oktober 
 10. donderdag 4 november

 

Eindafrekening

U ontvangt van ons een e-mail zodra de eindafrekening is opgemaakt. U vindt de eindafrekening in Mijn Menzis. Heeft u het eigen risico niet volledig gebruikt? Binnen 3 weken storten we het tegoed op uw rekening. U ziet alleen de zorgkosten van uzelf en meeverzekerde kinderen tot 16 jaar. Vanwege privacy moeten de medeverzekerden zelf inloggen in Mijn Menzis.

Digitaal of post?

Sinds 1 februari 2021 kunt u bij Menzis kiezen voor alleen 'digitaal' of alleen 'per post' voor al uw correspondentie. Dit betekent dat de combinatie digitaal én post niet meer mogelijk is. Betaalt u het eigen risico gespreid? Dan ontvangt u alle berichten over deze regeling ook digitaal, namelijk via e-mail. Zo krijgt u sneller bericht, houden we de kosten van de service laag en voorkomen we belasting van het milieu. Dit betekent dat u in dit geval niet kunt kiezen voor post. Kiest u wel voor post, dan kunt u niet meedoen aan de regeling. Enige uitzondering is uw zorgpolis. Deze versturen we nog wel per post.