Eigen risico vooraf gespreid betalen

Man en vrouw lopen in het bos

Soms moet u uw eigen risico in 1 keer betalen. Bijvoorbeeld als u veel zorgkosten heeft. Dat kan slecht uitkomen. Dan kan gespreid vooraf betalen handig zijn.

Man en vrouw lopen in het bos

Gespreid betalen | in het kort

Het verplicht eigen risico blijft in 2021 € 385. Verwacht u volgend jaar uw eigen risico grotendeels of volledig te gebruiken en wilt u de betaling daarvan spreiden? Dat kan bij Menzis. U kiest er dan voor om het verplicht eigen risico in 10 termijnen te betalen. Als u zich heeft aangemeld, krijgt u een bevestiging in Mijn Menzis. Gebruikt u het eigen risico in 2021 niet, of maar voor een deel? Dan krijgt u het te veel betaalde bedrag in het voorjaar van 2022 automatisch terug.

Let op: betaalt u het eigen risico nu ook al gespreid? Dan wordt de regeling voor 2021 automatisch verlengd. Wilt u dit niet, dan kunt u dit in Mijn Menzis aanpassen. 

Aanmelden voor het gespreid betalen van uw eigen risico kan tot en met 27 januari 2021.

Aanvragen gespreid betalen 2021

Hoe het werkt

 • U betaalt het verplicht eigen risico van € 385 in 10 termijnen vooruit.
 • U betaalt ook als u nog geen zorgkosten heeft gemaakt.
 • Wat u te veel betaalt, krijgt u in mei van het jaar erna terug. Voor de regeling van 2019 was dit dus in mei 2020 en voor de regeling van 2020 is dit in mei 2021.

Wat kunt u verwachten?

 • Stap 1: Aanmelden kan via de Mijn omgeving

  U kunt aanmelden voor gespreid betalen eigen risico vanaf Prinsjesdag (3e dinsdag september) tot en met 27 januari. U krijgt direct een ontvangstbevestiging van de aanvraag via e-mail vanuit info@menzis.nl. De regeling kunt u per verzekerde op uw zorgpolis afsluiten. 

  Vergeet niet uw e-mailadres in te vullen, zodat we u een bevestiging kunnen sturen van uw aanmelding.

 • Stap 2: U betaalt uw eigen risico gespreid in 10 termijnen van € 38,50 per maand 

  De 10 termijnen incasseren we automatisch van februari tot en met november. De incassodatum van de termijnen is niet te wijzigen. Bekijk hieronder de termijnen. 

 • Stap 3: Mei van het volgende jaar maken we de balans op

  We versturen mei van het volgende jaar een eindafrekening als u de regeling helemaal uitzit. Heeft u het eigen risico niet volledig op gemaakt? Dan keren we het restant uit aan de hoofdverzekerde.

 • Stap 4: Heeft u een lopende regeling? We verlengen deze het volgende jaar automatisch

  Heeft u een lopende regeling? Dan hoeft u de regeling voor het volgende jaar niet opnieuw aan te vragen. Deze verlengen we automatisch.

  Wilt u dit niet? Dan kunt u de regeling van het volgende jaar tot en met 27 januari stopzetten in de Mijn Omgeving. We versturen geen bevestiging van uw annulering.

Let op: voorwaarden bij gespreid betalen

 • Lukt het even niet uw zorgpremie, eigen risico of eigen bijdrage te betalen? Vraag dan een betalingsregeling aan. Een betalingsregeling is niet hetzelfde als het gespreid betalen van het eigen risico.
 • Heeft u een vrijwillig hoger eigen risico? Dan kunt u uw eigen risico niet gespreid betalen.
 • Er zijn voorwaarden. U heeft bijvoorbeeld een e-mailadres nodig, omdat we via e-mail een bericht sturen dat u de bevestiging voor het gespreid betalen en de afrekening in Mijn Menzis kunt vinden.
 • Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Wanneer wordt het bedrag afgeschreven?

Incassodatum in 2021

 1. vrijdag 5 februari
 2. donderdag 4 maart
 3. dinsdag 6 april
 4. dinsdag 4 mei 
 5. vrijdag 4 juni
 6. maandag 5 juli 
 7. woensdag 4 augustus 
 8. maandag 6 september 
 9. maandag 4 oktober 
 10. donderdag 4 november

 

Eindafrekening

U ontvangt van ons een e-mail zodra de eindafrekening is opgemaakt. Uw eindafrekening is vanaf dat moment te vinden in Mijn Menzis. Als u geld van ons tegoed heeft, dan storten we dit binnen 3 weken op uw rekening. U ziet alleen de zorgkosten van uzelf en meeverzekerde kinderen tot 16 jaar. Vanwege de privacy moeten de medeverzekerden zelf inloggen in Mijn Menzis.