Eigen risico

Het verplicht en vrijwillig eigen risico

Verplicht eigen risico

Wanneer u 18 jaar of ouder bent, dan bent u verplicht om een Basisverzekering af te sluiten en daarbij geldt een verplicht eigen risico. Het bedrag van het verplicht eigen risico voor 2016 is door de overheid vastgesteld op € 385. Die eerste € 385 aan zorgkosten, in de Basisverzekering, betaalt u dus zelf. Verzekerden jonger dan 18 jaar betalen geen premie voor de Basisverzekering. Ze hebben ook geen eigen risico.

U kunt uw eigen risico gespreid betalen

Verwacht u het komende jaar het verplicht eigen risico van € 385 grotendeels te gebruiken? Wilt u voorkomen dat u dit bedrag in één keer moet betalen? Dan kunt u het verplicht eigen risico gespreid betalen in 10 maandelijkse termijnen. Zo weet u vooraf waar u aan toe bent en komt u niet voor financiële verrassingen te staan. Lees meer over de mogelijkheid om uw eigen risico gespreid te betalen.

Aanvragen gespreid betalen eigen risico

Korting? Kies een vrijwillig eigen risico

Naast het verplicht eigen risico van € 385 kunt u kiezen voor een vrijwillig eigen risico van € 100, € 200, € 300, € 400 of € 500 per kalenderjaar. U krijgt hierdoor korting op uw premie.

 

Eigen risico kortingen | Menzis Basis & Menzis Basis Vrij

Vrijwillig eigen risico Korting per maand Premie per maand
€ 100 € 3 € 104
€ 200 € 6 € 101
€ 300 € 9 € 98
€ 400 € 12 € 95
€ 500 € 20 € 87
 

Eigen risico kortingen | Menzis Basis Voordelig

Vrijwillig eigen risico Korting per maand Premie per maand
€ 500 € 20 € 70,75


Eigen risico Ziekenhuisfactuur

Alle ziekenhuizen in Nederland werken met behandelingen van maximaal 120 dagen, dat is landelijk zo vastgesteld. Pas als deze periode is afgelopen, verstuurt het ziekenhuis de factuur naar Menzis. Daarom duurt het een paar maanden voordat wij de ziekenhuisfactuur ontvangen, en vervolgens de eventuele rekening voor het eigen risico of de eigen bijdrage aan u kunnen sturen. We zijn in gesprek met ziekenhuizen om de doorlooptijd te verbeteren.

De startdatum van een behandeling bepaalt in welk jaar uw eigen risico verrekend wordt. Als u in december 2015 geopereerd wordt aan uw knie en in januari 2016 het ziekenhuis verlaat, dan worden de kosten verrekend met het eigen risico van het jaar 2015. Duurt uw behandeling echter langer dan de maximale 120 dagen en uw vervolg-DBC wordt in 2016 geopend, dan betaalt u twee maal het eigen risico. Wanneer u wilt weten of er voor uw behandeling een vervolg-DBC gestart wordt, dan kunt u dit navragen bij uw ziekenhuis.

Vragen over zorg?

Bellen met de Menzis Zorgadviseur

Bel de Zorgadviseur 088 222 42 42

  • Een vast contactpersoon
  • Klantwaardering: 8,1
  • Op werkdagen van 08.30 tot 19.00 uur

verplicht eigen risico

vrijwillig eigen risico

Betaal uw eigen risico gespreid

Vanaf 2017 kunt u uw eigen risico gespreid over 10 maanden betalen.

Meer over gespreid betalen

Uitzonderingen eigen risico

Voor onderstaande zorg betaalt u geen eigen risico:

  • Zorg door uw huisarts
  • Verloskundige zorg
  • Kraamzorg
  • Hulpmiddelen in bruikleen
  • Wijkverpleegkundige zorg

Verrekening eigen risico

Voor sommige zorgkosten geldt een eigen bijdrage: dat is het deel van de kosten dat u zelf moet betalen. Dat bedrag heeft ook invloed op het eigen risico. Hoe dat werkt, ziet u in enkele rekenvoorbeelden. 

 

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.