Eigen risico

Krijgt u zorg uit de Basisverzekering? Dan betaalt u zelf het eerste deel van uw zorgkosten. Dat is uw eigen risico. Doordat iedereen een deel van de zorgkosten bijdraagt, kan de verzekeringspremie lager blijven.

Goed om te weten:

  • De overheid bepaalt de hoogte van het eigen risico. In 2023 is dit € 385.
  • Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de Basisverzekering.
  • Iedereen vanaf 18 jaar betaalt eigen risico.
  • U kunt ook een vrijwillig eigen risico kiezen, dan betaalt u minder premie. Gebruik hiervoor de keuzehulp eigen risico.

Soms betaalt u geen eigen risico. Dit geldt bijvoorbeeld voor de huisarts en kraamzorg. Bekijk meer voorbeelden.

Over het eigen risico

Iedereen ouder dan 18 jaar heeft een verplicht eigen risico van € 385. U betaalt de eerste € 385 van zorgkosten uit de Basisverzekering dus zelf. Het eigen risico geldt voor de meeste zorg uit de Basisverzekering, zoals:

  • ziekenhuiszorg

  • medicatie

  • bloedprikken

Als u uw eigen risico heeft verbruikt, krijgt u de volledige vergoeding zoals wettelijk bepaald. 

Uw eigen risico betalen

Maakt u gebruik van zorg waarvoor u het eigen risico moet betalen? Dan kunnen we op 2 manieren het eigen risico met u verrekenen. 

1. Gaat u naar een gecontracteerde zorgaanbieder?

Dan krijgen we de rekening direct van deze zorgaanbieder. We betalen het hele bedrag. U hoeft dus niets voor te schieten. Daarna krijgt u van ons een rekening voor het eigen risico dat u nog moet betalen. 

2. Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder?

Dan krijgt u de rekening van deze zorgaanbieder. Daarna declareert u de nota bij ons.

Hoe werkt gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg eigenlijk?

In de Zorgvinder vindt u de gecontracteerde zorgaanbieders.

Uw eigen risico gespreid betalen

Verwacht u het eigen risico grotendeels of volledig te gebruiken? Dan kunt u de betaling daarvan spreiden. U betaalt het verplichte eigen risico in 10 termijnen. Gebruikt u het eigen risico niet, of gedeeltelijk? Dan krijgt u het te veel betaalde bedrag in het voorjaar van het volgende jaar terug.

Aanmelden voor 2023 kan niet meer. U kunt u wel alvast aanmelden voor 2024. Login met DigiD in bij Mijn Menzis en vraag gespreid betalen eigen risico aan.

Meer over gespreid betalen

Bekijk onze handige uitleg-video

Hoeveel eigen risico heb ik al betaald?

Wilt u weten hoe het staat met uw eigen risico? Dat bekijkt u makkelijk en snel in Mijn Menzis.

Ga naar Mijn Menzis

U kunt ook vrijwillig eigen risico kiezen

Dit komt bovenop uw verplicht eigen risico van € 385. Dat kan interessant zijn als u weinig zorgkosten verwacht. Met een vrijwillig eigen risico krijgt u namelijk korting op de premie. U kunt kiezen voor een hoger eigen risico tot € 885.

Tip: kies alleen een hoger eigen risico als u dit ook kunt betalen. Het blijft immers een risico. Gebruik de keuzehulp om erachter te komen wat bij u past.

Keuzehulp eigen risico


Moeite met het betalen van uw eigen risico?

U kunt uw eigen risico vooraf gespreid betalen. Of een betalingsregeling aanvragen voor een bedrag dat u nog moet betalen.

Eigen risico en DBC, hoe zit dat?

Wanneer u eigen risico betaald hangt af van de de duur van uw behandeling. Op de pagina over de ziekenhuisfactuur staan twee voorbeelden van situaties die voorkomen.

Uw eigen risico in de Menzis-app

Wilt u altijd direct de stand van uw eigen risico direct bekijken? De Menzis app heeft nu meer mogelijkheden dan ooit. En werkt heel eenvoudig. U ziet in één oogopslag hoeveel eigen risico u heeft gebruikt. Wanneer u maar wilt. 

Ontdek de Menzis app