Eigen risico

Het verplicht en vrijwillig eigen risico

Verplicht eigen risico

Het verplicht eigen risico geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder. Dat betekent dat u de eerste € 385 van verzekerde zorgkosten zelf moet betalen. Het verplicht eigen risico geldt alleen voor de Basisverzekering. Bovendien bestaan er ook uitzonderingen, zodat u in sommige situaties geen eigen risico betaalt.

 

Hiervoor betaalt u geen eigen risico

  • Bezoek aan de huisarts
  • Verloskundige zorg en kraamzorg 
  • Jongeren tot 18 jaar betalen geen eigen risico
  • Hulpmiddelen in Bruikleen
  • PGB Verpleging en Verzorging

 Meer situaties zonder eigen risico

 

Vrijwillig eigen risico

Wilt u minder premie betalen? Kies dan voor een hoger vrijwillig eigen risico en verhoog uw totale eigen risico tot maximaal € 885. Het betekent wel dat u een groter deel van de eerste zorgkosten zelf betaalt.

Betaal uw verplicht eigen risico gespreid

Vanaf 2017 kunt u uw verplicht eigen risico gespreid over 10 maanden betalen.

Meer over gespreid betalen

Benieuwd naar uw eigen risico?

Wilt u weten hoeveel eigen risico u heeft betaald of wilt u meer weten over een eigen risico-factuur die u krijgt?

Bekijk uw persoonlijk eigen risico

Heeft u recht op zorgtoeslag?

Verlaag de kosten van uw zorgverzekering. Lees meer over uw zorgtoeslag.

Uw Zorgtoeslag

U kunt uw verplicht eigen risico gespreid betalen

Verwacht u gedurende het jaar uw verplicht eigen risico van € 385 grotendeels te gebruiken? Dan kunt u het verplicht eigen risico ook gespreid betalen in 10 maandelijkse termijnen. Zo voorkomt u grote uitgaves in één keer.

Let op: Voor 2017 kunt u deze gespreide betaling niet meer regelen. Wilt u het voor 2018 aanvragen, dan kan dat bij ons in dit najaar.

Heeft u moeite met betalen? | Betalingsregeling

Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarin u tijdelijk in de knel komt met het betalen van uw zorgpremie, het eigen risico of de eigen bijdrage. Bij Menzis kunt u een betalingsregeling aanvragen. U betaalt het bedrag dat open staat dan in termijnen. U kunt deze betalingsregeling aanvragen in Mijn Menzis.


Veel gestelde vragen | Eigen risico

Heeft u een ingewikkelde rekening ontvangen van het eigen risico? Wij begrijpen goed dat u vragen heeft over de berekening. In een aantal voorbeelden leggen we uit hoe een berekening er uit kan zien.

Alle ziekenhuizen in Nederland werken met behandelingen van maximaal 120 dagen, dat is landelijk zo vastgesteld. Pas als deze periode is afgelopen, verstuurt het ziekenhuis de factuur naar Menzis. Daarom duurt het een paar maanden voordat wij de ziekenhuisfactuur ontvangen, en vervolgens de eventuele rekening voor het eigen risico of de eigen bijdrage aan u kunnen sturen. We zijn in gesprek met ziekenhuizen om de doorlooptijd te verbeteren.

De startdatum van een behandeling bepaalt in welk jaar uw eigen risico verrekend wordt. Als u in december 2015 geopereerd wordt aan uw knie en in januari 2016 het ziekenhuis verlaat, dan worden de kosten verrekend met het eigen risico van het jaar 2015. Duurt uw behandeling echter langer dan de maximale 120 dagen en uw vervolg-DBC wordt in 2016 geopend, dan betaalt u twee maal het eigen risico. Wanneer u wilt weten of er voor uw behandeling een vervolg-DBC gestart wordt, dan kunt u dit navragen bij uw ziekenhuis.

Vraag een betalingsregeling aan

Heeft u moeite met het betalen van uw eigen risico of uw premie? Vraag een betalingsregeling aan.

Betalingsregeling aanvragen

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.