Eigen risico zorgverzekering

Krijgt u zorg uit de Basisverzekering? Dan betaalt u het eerste deel van uw zorgkosten zelf. Dat is uw eigen risico. Doordat iedereen een deel van de zorgkosten bijdraagt, kan de premie van uw zorgverzekering lager blijven.

Over het eigen risico

Iedereen ouder dan 18 jaar heeft een verplicht eigen risico van € 385. U betaalt de eerste € 385 van zorgkosten uit de Basisverzekering dus zelf. Het eigen risico geldt voor de meeste zorg uit de Basisverzekering, zoals:

  • ziekenhuiszorg
  • medicatie
  • bloedprikken

Als u uw eigen risico heeft verbruikt, krijgt u de volledige vergoeding vanuit uw zorgverzekering zoals wettelijk bepaald.

Bekijk onze handige uitleg-video

Uw eigen risico gespreid betalen

Verwacht u het eigen risico binnen uw zorgverzekering grotendeels of volledig te gebruiken? Dan kunt u de betaling daarvan spreiden. U betaalt het verplichte eigen risico in 10 termijnen. Gebruikt u het eigen risico niet, of gedeeltelijk? Dan krijgt u het te veel betaalde bedrag in het voorjaar van het volgende jaar terug.

U kunt u aanmelden voor 2025. Login met DigiD in bij Mijn Menzis en vraag gespreid betalen eigen risico aan. U kunt zich niet meer aanmelden voor 2024.

Meer over gespreid betalen

Uw eigen risico betalen

Maakt u gebruik van zorg waarvoor u het eigen risico moet betalen? Dan kunnen we op 2 manieren het eigen risico met u verrekenen. 

1. Gaat u naar een gecontracteerde zorgaanbieder?

Dan krijgen we de rekening direct van deze zorgaanbieder. We betalen het hele bedrag. U hoeft dus niets voor te schieten. Daarna krijgt u van ons een rekening voor het eigen risico dat u nog moet betalen. 

2. Gaat u naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder?

Dan krijgt u de rekening van deze zorgaanbieder. Daarna declareert u de nota bij ons.

Hoe werkt gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg eigenlijk?

In de Zorgvinder vindt u de gecontracteerde zorgaanbieders.

Goed om te weten:

  • De overheid bepaalt de hoogte van het eigen risico van uw zorgverzekering. Net als in 2023, is dit in 2024 € 385.
  • Het eigen risico geldt alleen voor zorg uit de Basisverzekering.
  • Iedereen vanaf 18 jaar betaalt eigen risico.
  • U kunt ook een vrijwillig eigen risico kiezen, dan betaalt u minder premie voor uw zorgverzekering. Gebruik hiervoor de keuzehulp eigen risico.
  • Gemaakte zorgkosten kunnen tot een kalenderjaar na het jaar van de behandeling verrekend worden met uw eigen risico. Een uitzondering geldt voor het vrijwillig eigen risico; vrijwillig eigen risico mag tot 5 jaar na de behandeldatum verrekend worden.

Soms betaalt u geen eigen risico. Dit geldt bijvoorbeeld voor de huisarts en kraamzorg. Bekijk meer voorbeelden.

Veelgestelde vragen

Uw eigen risico in de Menzis app

Wilt u de stand van uw eigen risico direct bekijken? De Menzis app heeft nu meer mogelijkheden dan ooit. En werkt heel eenvoudig. U ziet in één oogopslag hoeveel eigen risico u heeft gebruikt. Wanneer u maar wilt. 

Ontdek de Menzis app

Mockup Menzis app 2024