Voor organisatiesucces en medewerkers die uitblinken
We leven in een wereld die continu aan verandering onderhevig is. De behoefte aan wendbaarheid, veerkracht en vitaliteit binnen organisaties is daarom groter dan ooit. Dat vraagt om een mensgerichte organisatiecultuur waar mensen kunnen uitblinken in wie ze zijn. Menzis en Talent College spelen hierop in. Talent College met een oplossing vanuit de positieve organisatiepsychologie: amplitie. Menzis met haar kennis en ervaring op het gebied van (bedrijfs)zorg.
De kracht van amplitie
We leven in een wereld die gekenmerkt wordt door snelle veranderingen, onzekerheid, complexiteit en onduidelijkheid. Mensen kunnen hierin het verschil maken. Binnen organisaties ligt de focus daarom steeds meer op het menselijke kapitaal. Hoe versterk je het welbevinden en functioneren van medewerkers? Het antwoord daarop is amplitie. Ellen van Dieren, mede-eigenaar van Talent College, legt uit: "Amplitie is afgeleid van het Latijnse ‘amplio’, wat versterken, vergroten of vermeerderen betekent. Het is hét kernbegrip uit de positieve organisatiepsychologie en strekt zich uit over álle medewerkers. Daarmee is het een waardevolle aanvulling op preventie en curatie. We willen ons niet alleen richten op de pijn binnen een organisatie, maar juist de focus leggen op ontwikkeling. Pijn motiveert verandering, inspiratie motiveert ontwikkeling."
Het amplitiemodel: werken aan veerkracht
Inzetten op het versterken van alle medewerkers zorgt ervoor dat organisaties meer in balans kunnen komen. Werken aan amplitie vraagt om een concreet en praktisch model dat als uitgangspunt dient voor strategisch amplitiebeleid. Talent College heeft het amplitiemodel ontwikkeld met vier pijlers waar amplitieve interventies zich op kunnen richten:
- Gezondheid: Beweging, voeding en ontspanning spelen een cruciale rol in het welzijn van medewerkers.
- Bevlogenheid: Vitaliteit, veerkracht, zelfvertrouwen en waardering zijn essentieel voor bevlogen en gemotiveerde werknemers.
- Talentmanagement: Zingeving, autonomie, succes en prestatie stimuleren de ontwikkeling van het talent binnen de organisatie.
- Werkinrichting: Regelruimte, werkvariatie en werkomstandigheden zijn van invloed op het functioneren van medewerkers.
Deze pijlers complementeren elkaar en beïnvloeden elkaar positief. Het amplitiemodel biedt een holistische benadering om de veerkracht van werknemers te versterken.
Bottom-up en waarderend onderzoek
Amplitie is een denk- en werkwijze gericht op groei en vooruitgang van de organisatie én van de mensen. Het werkt altijd bottom-up. Van Dieren benadrukt het belang van waarderend onderzoek om de individuele behoeften van medewerkers te achterhalen. Ze zegt: "Het gaat niet alleen om het simpelweg inkopen van een extern vitaliteitsprogramma, maar juist om het creëren van beweging vanuit eigenaarschap en betrokkenheid van medewerkers."
Samen werken aan een mensgerichte organisatiecultuur
Werken aan amplitie is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel leidinggevenden als HR-professionals. Het vraagt om een cultuur waarin het welzijn en de ontwikkeling van medewerkers centraal staan. Ellen van Dieren benadrukt: "HR-professionals spelen een essentiële rol in het inspireren van de organisatie met voorbeeldgedrag. Door zelf het goede voorbeeld te geven en amplitie te omarmen, creëren ze een vruchtbare bodem voor een mensgerichte organisatiecultuur waarin medewerkers kunnen uitblinken."
Amplitie biedt een veelbelovende benadering om te werken aan een mensgerichte organisatiecultuur waarin veerkracht, vitaliteit en welzijn van medewerkers centraal staan. Het amplitiemodel met zijn vier pijlers vormt een praktische leidraad om strategisch amplitiebeleid te ontwikkelen. Door te focussen op wat goed gaat en de individuele behoeften van medewerkers serieus te nemen, kunnen organisaties bouwen aan een veerkrachtig en succesvol geheel.
Ellen van Dieren is mede-eigenaar van Talent Colllege en houdt zich met een team van amplitiedeskundigen bezig met positieve organisatieontwikkeling.