Herstelmomenten zijn belangrijk voor onze belasting
Veel werk wordt met het hoofd gedaan. Dat vereist alertheid. Het helpt om af en toe te stoppen en op te merken hoe het met je gaat. Natuurlijke herstelmomenten worden vaak opgeofferd door constante bereikbaarheid en online aanwezigheid. Dit verlies aan herstelmomenten heeft gevolgen voor onze mentale en emotionele belasting. Het is belangrijk om een cultuur te creëren waarin het legitiem is om werk los te laten en aan zelfzorg te doen. Korte pauzes zijn waardevol. Zelfs een pauze van één of twee minuten kan helpen om mentaal los te laten en de focus te hervinden. Dit is belangrijk voor het voorkomen van bijvoorbeeld burn-out.
Prikkelrijke omgevingen zorgen voor een lagere productiviteit
Een ander punt is de invloed van prikkelrijke omgevingen op prestaties. Over het algemeen presteren mensen minder goed in een prikkelrijke omgeving, vooral als de prikkels hen afleiden. Laboratoriumonderzoek toont aan dat mensen die vaak worden afgeleid, meer fouten maken en langzamer werken. Het duurt gemiddeld tussen de 5 en 20 minuten om de focus te herwinnen na een onderbreking.
Neurodivergente medewerkers met bijvoorbeeld ADHD en dyslexie lopen tegen andere uitdagingen aan. Mensen met ADHD kunnen moeite hebben met taken die ze niet leuk vinden, ondanks dat ze zich goed kunnen focussen op activiteiten die hen interesseren. Dit komt doordat motivatie en interesse een grote rol spelen in hoe belastend mentale inspanning is. Mensen met dyslexie ervaren lezen en schrijven vaak als werken in een vreemde taal, wat extra vermoeiend is en hun prestaties kan beïnvloeden.
Zoek balans en train focussen
Overprikkeling is zowel bij neurodivergente als neurotypische mensen een grote boosdoener en het is zeker geen aanstellerij. Het vermijden van prikkels is niet altijd de oplossing omdat dit juist kan leiden tot een verminderde tolerantie. Het is daarom belangrijk om te oefenen met het aanbrengen van focus ondanks prikkels, om zo een goede balans te vinden. Focus is een trainbare vaardigheid die je kunt versterken door bewuster om te gaan met afleidingen.
Door je aandacht te trainen, zorg je ervoor dat je niet overal meer op reageert: prikkels vanuit de buitenwereld, maar soms ook je eigen gedachten en emoties. Zodat je zélf kunt bepalen wat belangrijk is en wat niet.
Een gestructureerde werkdag
Concentratie kan verder getraind worden met technieken als meditatie, deep work en visualisatie. Een gestructureerde werkdag met heldere prioriteiten, to-do lijsten en een gezonde levensstijl dragen bij aan het vermogen tot langdurige focus en productiviteit.
Goede afwisseling tussen veel en weinig inspanning
Een breinvriendelijke werk- en leefstijl betekent een goede afwisseling tussen activiteiten die weinig, een gemiddelde en een flinke inspanning van ons brein vragen, zodat overbelasting wordt voorkomen. Dit vraagt om een organisatie en werkomgeving die focus ondersteunt, naast een werkstijl die gekenmerkt wordt door mono-tasking, planmatigheid, ruimte voor breinherstel en focus.
We dagen mensen uit na te denken over een breinvriendelijke(r) werk- en leefstijl. Energie kun je maar een keer uitgeven. Welke keuzes maakt u?