Hoe breinvriendelijk werken de psychologische basisbehoeften ondersteunt

Van stress naar succes

Wanneer medewerkers de vrijheid hebben om hun werkdag zelf in te delen, bevordert dit hun gevoel van controle en motivatie. Breinvriendelijk werken biedt medewerkers de ruimte om zelf keuzes te maken over hun werk en werkomstandigheden. Het ondersteunt dit door flexibele werktijden, minder onderbrekingen en ruimte voor diepe concentratie. Wat resulteert in een gezondere werkbalans en hogere productiviteit.

Ulrika Leons Becksen, GZ-psycholoog en directeur van Skils, legt uit wat breinvriendelijk werken inhoudt en wat het oplevert. Skils, een organisatie met ongeveer 130 psychologen, behandelt onder andere angst, depressie, psychotrauma en burn-out, met een focus op werkgerichte behandelingen. De toename in verzuim is voornamelijk het gevolg van psychische aandoeningen en stress. Preventieve maatregelen en zelfzorg zijn daarom essentieel. 

Samen werken aan vitale medewerkers?

We komen graag met u in contact. Stuur ons een e-mail of vul het contactformulier in.

Herstelmomenten zijn belangrijk voor onze belasting

Veel werk wordt met het hoofd gedaan. Dat vereist alertheid. Het helpt om af en toe te stoppen en op te merken hoe het met je gaat. Natuurlijke herstelmomenten worden vaak opgeofferd door constante bereikbaarheid en online aanwezigheid. Dit verlies aan herstelmomenten heeft gevolgen voor onze mentale en emotionele belasting. Het is belangrijk om een cultuur te creëren waarin het legitiem is om werk los te laten en aan zelfzorg te doen. Korte pauzes zijn waardevol. Zelfs een pauze van één of twee minuten kan helpen om mentaal los te laten en de focus te hervinden. Dit is belangrijk voor het voorkomen van bijvoorbeeld burn-out.

Prikkelrijke omgevingen zorgen voor een lagere productiviteit

Een ander punt is de invloed van prikkelrijke omgevingen op prestaties. Over het algemeen presteren mensen minder goed in een prikkelrijke omgeving, vooral als de prikkels hen afleiden. Laboratoriumonderzoek toont aan dat mensen die vaak worden afgeleid, meer fouten maken en langzamer werken. Het duurt gemiddeld tussen de 5 en 20 minuten om de focus te herwinnen na een onderbreking.

Neurodivergente medewerkers met bijvoorbeeld ADHD en dyslexie lopen tegen andere uitdagingen aan. Mensen met ADHD kunnen moeite hebben met taken die ze niet leuk vinden, ondanks dat ze zich goed kunnen focussen op activiteiten die hen interesseren. Dit komt doordat motivatie en interesse een grote rol spelen in hoe belastend mentale inspanning is. Mensen met dyslexie ervaren lezen en schrijven vaak als werken in een vreemde taal, wat extra vermoeiend is en hun prestaties kan beïnvloeden.

Zoek balans en train focussen

Overprikkeling is zowel bij neurodivergente als neurotypische mensen een grote boosdoener en het is zeker geen aanstellerij. Het vermijden van prikkels is niet altijd de oplossing omdat dit juist kan leiden tot een verminderde tolerantie. Het is daarom belangrijk om te oefenen met het aanbrengen van focus ondanks prikkels, om zo een goede balans te vinden. Focus is een trainbare vaardigheid die je kunt versterken door bewuster om te gaan met afleidingen.

Door je aandacht te trainen, zorg je ervoor dat je niet overal meer op reageert: prikkels vanuit de buitenwereld, maar soms ook je eigen gedachten en emoties. Zodat je zélf kunt bepalen wat belangrijk is en wat niet.

Een gestructureerde werkdag

Concentratie kan verder getraind worden met technieken als meditatie, deep work en visualisatie. Een gestructureerde werkdag met heldere prioriteiten, to-do lijsten en een gezonde levensstijl dragen bij aan het vermogen tot langdurige focus en productiviteit.

Goede afwisseling tussen veel en weinig inspanning

Een breinvriendelijke werk- en leefstijl betekent een goede afwisseling tussen activiteiten die weinig, een gemiddelde en een flinke inspanning van ons brein vragen, zodat overbelasting wordt voorkomen. Dit vraagt om een organisatie en werkomgeving die focus ondersteunt, naast een werkstijl die gekenmerkt wordt door mono-tasking, planmatigheid, ruimte voor breinherstel en focus.

We dagen mensen uit na te denken over een breinvriendelijke(r) werk- en leefstijl. Energie kun je maar een keer uitgeven. Welke keuzes maakt u?

Voordelen breinvriendelijk werken

Zo word ik een breinvriendelijke leidinggevende

Door deze aanbevelingen te implementeren, kunt u een werkomgeving creëren die niet alleen de productiviteit en motivatie van medewerkers bevordert, maar ook hun mentale welzijn ondersteunt. Het bevorderen van een breinvriendelijke cultuur is een investering in het lange termijn succes van zowel de medewerkers als de organisatie.

Het bevredigen van psychologische basisbehoeften is cruciaal voor het versterken van motivatie, energie en veerkracht. Organisaties kunnen hier actief aan bijdragen door een ondersteunende omgeving te creëren en persoonlijke ontwikkeling te stimuleren.

Wat gaat u doen om uw medewerkers te ondersteunen?

Dit artikel is een samenvatting van het Menzis webinar Breinvriendelijk werken. Het script van het webinar is samengevat door Co-Pilot en daarna door de redactie geredigeerd. 

Iedere eerste dinsdag van de maand organiseren we een webinar voor HR-professionals. In 2025 staat ‘aandacht voor de mens en basisbehoeften’ centraal. De onderwerpen vindt u in de Leefkrachtkalender. 

Meer informatie?

Wilt u ondersteuning bij het versterken van de vitaliteit van uw medewerkers? Neem contact op met een van onze adviseurs via vitaliteit@menzis.nl of kijk in Mijn Portaal Vitaliteit en Werk. 

Meer kennis en inspiratie

Meer kennis en inspiratie hebben we voor u verzameld op onze uitgebreide pagina. Met artikelen, interviews en onderzoeken over uiteenlopende thema's. Lees over wat u nog meer voor uw medewerkers kunt doen.

Bekijk de kennis en inspiratie pagina

Vitaliteit en werk

Samen met u de leefkracht van uw medewerkers versterken is ons ultieme doel. Zo zijn uw medewerkers optimaal duurzaam inzetbaar en staat uw organisatie sterk. Weten wat u kunt doen? We vertellen u er graag meer over. 

Ontdek wat u kunt doen

Inzicht in vitaliteit

Voor wie de effectiviteit van het vitaliteits- of gezondheidsbeleid in de organisatie inzichtelijk wil maken, is er de Menzis organisatiescan. Het is tool met een aantal vragen. U vult de scan in 10 minuten in. Benieuwd hoe het met uw organisatie gesteld is?

Doe de scan!