Behandelen van staar

Staar is gelukkig goed te behandelen door het plaatsen van een kunstlens in het oog. De meeste mensen kunnen 2 weken na de staaroperatie alweer beter zien.

Staar of cataract, in het kort

De oogarts bepaalt met een oogheelkundig onderzoek of u staar heeft. Is dat het geval, dan kunt u kiezen voor een operatie. Maar u kunt ook gerust wachten. U wordt niet blind door staar. Wordt het zicht té troebel, dan is een operatie een uitkomst.

Welke behandelmogelijkheden zijn er?

Voor de behandeling van staar bestaan geen medicijnen of oefeningen. Het is ook niet te voorkomen of te genezen. De plaatsing van een kunstlens is de enige manier om staar te behandelen. Deze behandeling kan geen bril vervangen. Maar met een nieuwe bril of nieuwe lenzen kunt u na de operatie wel weer scherp zien.

Neem de tijd om u goed te informeren

Neem de tijd om de informatie van uw arts goed door te nemen. Ook kunt u extra informatie opzoeken, bijvoorbeeld via internet. Heeft u daarna nog vragen of twijfelt u? Vraag dan om een tweede gesprek met uw arts.

Waar vindt u informatie over behandelingen?

Er is veel informatie te vinden op internet over de behandeling van staar. De volgende websites zijn goede en betrouwbare informatiebronnen:

Kies uw eigen ziekenhuis

Veel mensen gaan naar het ziekenhuis waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een ziekenhuis dat dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf in welk ziekenhuis u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u, naast de ziekenhuizen, alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

Sommige ziekenhuizen hebben meer ervaring met een bepaalde behandeling. De Zorgvinder helpt u om de kwaliteit van ziekenhuizen te vergelijken voor de 30 meest voorkomende behandelingen. Zo kunt u een goede keuze maken. 

Zorgvinder

Hoe zit het met de vergoeding?

U krijgt de staaroperatie volledig vergoed als deze medisch noodzakelijk is en bestemd is om op afstand weer goed te kunnen zien. Wel betaalt u het eigen risico. De zorgaanbieder moet in onze Zorgvinder staan. 

De meerkosten van een lens waarmee u zowel dichtbij als veraf scherp kunt zien (multifocale lens) en van een lens met een cilindrische correctie (torische lens), worden niet vergoed. Hiervoor geldt een eigen bijdrage. Uw oogarts kan u hier meer over vertellen. 

Korting op uw bril via SamenGezond

Heeft u een nieuwe bril nodig na uw behandeling? Uit uw aanvullende verzekering krijgt u mogelijk een vergoeding voor uw bril. En via SamenGezond krijgt u tot € 75 (extra) korting op uw bril bij Pearle en Eyewish.

Bemiddeling bij wachttijden

Kunt u niet op korte termijn terecht bij uw zorgaanbieder? We zoeken voor u uit of het sneller kan. Dat is vaak zo. Door te bemiddelen bij wachttijden wordt u gemiddeld 92 dagen sneller geholpen. Deze service is gratis en benadeelt andere patiënten niet. U leest er meer over op onze pagina over bemiddeling bij wachttijden.