Er is veel informatie beschikbaar over gezond eten, maar wat kun je nu echt geloven? We leggen je graag uit wat deskundigen beschouwen als een gezond eetpatroon en welke producten goed voor je zijn.
Wat is gezond eten?
De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum helpt je om gezond en duurzaam te eten. Zorg ervoor dat je voldoende fruit, groenten en volkorenproducten eet.Kies gezonde voedingsmiddelen en beperk de inname van sterk bewerkt voedsel, zoals koek, chips en frisdrank. Op die manier krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. In principe zijn 3 hoofdmaaltijden voldoende. Tussendoortjes zijn dus niet nodig. Heb je toch trek, kies dan zoveel mogelijk voor een gezond tussendoortje.
Bij het boodschappen doen loont het de moeite om het etiket te bekijken en een bewuste keuze te maken welk product je kiest. Daarnaast raden we je aan om je maaltijden zoveel mogelijk zelf te bereiden, zodat je precies weet wat je eet.
Gezond eten geeft je lichaam de energie en voedingsstoffen die het nodig heeft. Op de korte termijn voel je je fitter en helpt het een gezond gewicht te behouden. Op de lange termijn verklein je de kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Gelukkig is het niet moeilijk om gezonde keuzes te maken. Een gezond eetpatroon bestaat in een notendop uit deze zes ingrediënten:
1. Groente en fruit
Een gezond eetpatroon bevat dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit van ongeveer 200 gram, volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Groente en fruit zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels. De voedingsstoffen die je binnenkrijgt, hangen af van de soort die je kiest. Zo is een kiwi een goede bron van vitamine C en een banaan rijk aan kalium. Varieer daarom volop! Kies voor seizoensgroente en -fruit. Dat is niet alleen lekker, maar ook duurzaam en voordelig.
2. Gezonde tussendoortjes
Eigenlijk heb je geen tussendoortjes nodig. Gezonde hoofdmaaltijden geven genoeg voeding en vulling. Toch zin in iets extra's? Kies dan het liefst voor een gezond tussendoortje, zoals fruit, groente of ongezouten noten. Zin in iets lekkers? Bewaar koek, chips en chocolade voor het weekend of een feestje. Geniet er dan extra van.
3. Volkoren
Volkoren producten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon. Denk aan volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Net als groente en fruit bevatten ze veel vezels. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering, geven een verzadigd gevoel en verkleinen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
4. Minder vlees
Plantaardig eten is goed voor je lichaam en het milieu. Probeer rood en bewerkt vlees zoveel mogelijk te vermijden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ontdekt dat er een verband is tussen het eten van rood vlees en een verhoogd risico op kanker, vooral darmkanker. Kies daarom vaker voor vegetarisch. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld een voedzame, duurzame en betaalbare vervanging voor vlees. Voeg eens kikkererwten toe aan je curry of maak een linzenstoof. Ook één keer per week vis eten is een goede variatie. Kies bij voorkeur voor vette vis, zoals zalm. Vette vis bevat onder andere goede vetten die goed zijn voor je hart en bloedvaten. Let wel, als je vaker vis eet, heeft dat geen extra gezondheidsvoordelen, maar wel negatieve gevolgen voor het milieu.
5. Gezond drinken
Water, thee en koffie zonder suiker en melk passen goed in een gezond voedingspatroon, net als een paar glazen zuivel. Laat vruchtensappen en frisdranken liever staan vanwege de calorieën en suikers. Hoewel sommige light frisdranken geen calorieën en suiker bevatten, raden we die ook niet aan. De zuren in frisdrank kunnen je tandglazuur aantasten. Stoppen of minderen met alcohol is ook een goede stap voor je gezondheid.
6. Kook zelf
Zelf je maaltijden bereiden is een uitstekende keuze. Zo weet je precies wat er op je bord ligt en bepaal je zelf de ingrediënten. Bijvoorbeeld de hoeveelheid zout. Door zonder pakjes en zakjes te koken, krijg je minder zout binnen, wat gunstig is voor je bloeddruk. Gezonde kooktechnieken zijn koken, stomen en bereiden in de oven. Bakken kan ook gezond zijn, mits je gezonde vetten gebruikt. Olijfolie en vloeibaar bak- en braadvet zijn bijvoorbeeld goede keuzes.