Wat is gezond eten?

Kies gezonde voedingsmiddelen

Over gezonder eten is veel informatie te vinden. Weet u nog wel wat u kunt geloven? Wat is nou écht gezond eten? We leggen u uit wat volgens deskundigen een gezond eetpatroon is en welke producten goed voor u zijn. 

Als u gezond eet, geeft u uw lichaam de energie en voedingsstoffen die het nodig heeft. Op de korte termijn heeft het voordelen. U voelt zich fitter. Daarnaast bevordert gezond eten een gezond gewicht. Ook zijn er lange termijn voordelen. U vergroot de kans om gezond oud te worden en verlaagt de kans op diabetes type 2, hart-en-vaatziektes en bepaalde soorten kanker. Gelukkig is het niet moeilijk om gezonde keuzes te maken. In een notendop bestaat een gezond eetpatroon uit deze 6 ingrediënten:

1. Groente en fruit 

Een belangrijk onderdeel van een gezond eetpatroon is minimaal 250 gram groente en 2 stuks (á 200 gram) fruit elke dag, zoals ook de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum voorschrijft. Groente en fruit leveren onder andere vitamines, mineralen en vezels. Welke voedingsstoffen een portie groente of fruit levert en hoeveel, hangt sterk af van de soort die u eet. Zo bevat een kiwi veel vitamine C en een banaan veel kalium. Varieer daarom naar hartenlust! Dat doet u eenvoudig door seizoensgroente en -fruit te eten. Lekker, duurzaam én voordelig.

2. Gezonde tussendoortjes

U heeft in principe geen tussendoortjes nodig. Gezonde hoofdmaaltijden geven genoeg vulling en voedingsstoffen. Heeft u toch trek? Kies dan het liefst voor een gezond tussendoortje, zoals fruit, groente of ongezouten noten. Lekkere trek? Kies koek, chips en chocolade enzovoorts met mate. Bewaar het bijvoorbeeld voor in het weekend of voor op een feestje. Als u het eet, geniet er dan extra van.

3. Volkoren

Ook volkoren producten mogen niet ontbreken, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. In deze producten zitten, net als groente en fruit, veel vezels. Ze dragen bij aan een goede spijsvertering, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

4. Minder vlees

Plantaardig eten is goed voor uw lijf en goed voor het milieu. Vermijd rood, bewerkt vlees zoveel mogelijk. De World Health Organisation (WHO) concludeert dat er een verband is tussen het eten van rood vlees en het risico op kanker, met name darmkanker. Eet daarom ook eens vegetarisch. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld een voedzame, duurzame en goedkope vleesvervanger. Voeg bijvoorbeeld eens kikkererwten toe aan de curry of maak een linzenstoof. Ook 1 keer in de week vis eten is een goede variatie. Kies bij voorkeur vette vis, zoals zalm. Vette vis bevat onder andere onverzadigde vetten, en dat is goed voor hart en vaten. Vaker vis eten heeft geen positieve effecten voor het lichaam, maar wel negatieve effecten voor het milieu.

5. Gezond drinken

Water, thee en koffie zonder suiker en melk en een paar glazen zuivel passen in een gezond voedingspatroon. Vruchtensappen en frisdranken kunt u beter laten staan, vanwege de calorieën en de hoeveelheid suiker. Sommige light frisdranken bevatten geen calorieën en suiker, maar ook deze raden we niet aan. Zuren in frisdranken tasten het glazuur van je tanden aan. Ook stoppen of minderen met alcohol is een goede zet voor uw gezondheid.

6. Kook zelf

Zelf uw maaltijden bereiden is ook een goede stap. Zo weet u wat u eet en bepaalt u zelf wat er op uw bord ligt. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid zout. Door zonder pakjes en zakjes te koken, krijgt u minder zout binnen, wat gunstig is voor uw bloeddruk. Gezonde bereidingstechnieken zijn koken, stomen en bereiden in de oven. Ook bakken kan een gezonde keuze zijn. Zorg er dan voor dat u gezonde vetten gebruikt. Olijfolie en vloeibaar bak-en-braadvet zijn bijvoorbeeld gezonde keuzes. 

Leefkrachtige tip van Menzis

Man zit gehurkt met hond

Wilt u een gezonder eetpatroon? Vul de leefkrachtwijzer in en ontdek in 1 minuut welke hulp bij u past.

Ontdek welke hulp er is

Persoonlijk advies

Wilt u gezonder eten, maar weet u niet waar u moet beginnen? In een persoonlijk gesprek kijkt een Menzis leefkrachtadviseur samen met u naar de mogelijkheden. Gratis en vrijblijvend, speciaal voor u als Menzis-verzekerde!

Maak een afspraak

Podcast | SupermarktSafari

Doet u boodschappen voor de hele week of per dag? Heeft u een lijstje of gooit u op gevoel wat in uw mandje? En leest u weleens een etiket? In deze aflevering zoeken we uit wat u wijzer wordt van een etiket. 

Luister: SupermarktSafari