Voorkomen en oplossen
Een verslaving ontstaat nooit in één dag. Het begint met geen maat weten te houden. Begin je ermee – bijvoorbeeld met alcohol, drugs, gokken of gamen – dan is het moeilijk te stoppen. Het leidt tot steeds onbegrensder gebruik, totdat iemand de consequenties amper kan overzien. In dit artikel leest u meer over deze problematiek en wat u als werkgever kunt doen aan preventie en beleid.
Verslavende middelen
Drugs, dat zijn de meest bekende verslavende middelen. Die zijn er in vele soorten en maten: cocaïne, heroïne, amfetamine, lachgas, GHB, ketamine, LSD, methadon, paddenstoelen, XTC, hasj en wiet. De een is verdovend, de ander opwekkend en weer een ander hallucinerend. Naast drugs is ook tabak een bekende verslaving. Minder bekend is wellicht medicijngebruik.
Net zo problematisch, maar waar mensen veel minder vaak aan denken zijn verslavende gewoonten. Denk aan gamen, gokken, social media of seks. Ook daar kun je mentaal of fysiek volledig van afhankelijk worden, zo erg dat je de verleiding niet kan weerstaan. Wat talloze problemen met zich meebrengt.
Invloed op werk
Overmatig gebruik van welk middel dan ook heeft consequenties. Is iemand op het werk onder invloed, dan brengt dat direct risico’s en andere effecten met zich mee. Maar ook als het gebruik buiten werktijd plaatsvindt, is dat indirect te merken op de werkvloer.