Icon ZoekenZoeken

Een sportblessure, wat nu?

En hoe kunt u het voorkomen?

Bewegen past in een gezonde leefstijl. Sporten heeft en positief effect op uw gezondheid. Sportblessures kunnen u daarin tegenwerken. Niet alle sportblessures kunt u voorkomen, maar er zijn zeker wel manieren die u zelf in de hand heeft om ze te voorkomen. Hieronder leest u over de meest voorkomende sportblessures, hoe blessures te voorkomen en wat u eraan kunt doen dat het geen chronische blessure wordt.

Sporten en bewegen doet u met uw botten, spieren, pezen en gewrichten: ‘het bewegingsapparaat’. Wanneer u veel sport wordt uw bewegingsapparaat sterker. Botten, spieren en pezen worden steviger en uw gewrichten soepeler.

Soms gaat het even mis en kan u een blessure oplopen. Een spier rekt te ver uit, een gewricht kantelt de verkeerde kant op, een pees scheurt of u breekt zelfs een bot. 

Acute of chronische blessure?

Grofweg kunt u sportblessures in 2 soorten verdelen: acute blessures en chronische blessures. Zo kan een val, botsing of verkeerde beweging tijdens het sporten voor een acute blessure zorgen. Denk aan een ontstoken pees, een gescheurde of verrekte spier, een gebroken bot of een gewricht dat de verkeerde kant op kantelt. Zo’n blessure geeft vaak roodheid, zwelling of moeite en pijn met bewegen. Herhaalt u een beweging steeds (op een verkeerde manier), dan kan er een chronische blessure ontstaan. Een spier of pees raakt dan overbelast, zoals bij een tennisarm. Zo’n blessure ontstaat gaandeweg en de pijn komt in golven.

Blessuregevoelige sporten

De ene sport is de andere niet. Hardloopblessures ontstaan erg vaak, onder andere door de harde ondergrond die de gewrichten zwaar belast. Ook bij draaisporten als hockey-, voetbal- en tennisblessures optreden. Wie lange wandelingen maakt, kan last krijgen van de achillespees en hielspoor. Minder blessuregevoelige sporten zijn fietsen en zwemmen.

Elke sport kent zijn eigen blessures. De meeste sportblessures worden gezien aan deze 10 lichaamsdelen:

1. Knie 2. Enkel
3. Hoofd
4. Lage rug
5. Nek
6. Elleboog
7. Pols
8. Hamstring
9. Achillespees
10. Sleutelbeen

Voorkomen is beter dan genezen

Op een goede manier sporten is belangrijk om sportblessures te voorkomen. Maar hoe doet u dat? Hieronder vindt u een aantal tips.
• Zorg dat u het sporten opbouwt. Start en eindig uw training of wedstrijd altijd met een goede warming-up en cooling-down.. 
• Draag comfortabele en goede sportkleding. Zorg voor kleding die past bij uw sport.
• Draag geschikte sportschoenen. Dit is belangrijk om rug-, enkel-, knie, en heupblessures te voorkomen. Vervang uw schoenen ook tijdig.
• Bij veel sporten zijn beschermingsmiddelen verplicht. Deze beschermingsmiddelen vangen klappen op die acute blessures kunnen veroorzaken. Zorg hiervoor ook voor de juiste maat en pasvorm.

Toch een blessure, hoe gaat u er mee om?

Als u een blessure heeft is het goed om de tijd te nemen voor genezing. Soms betekent dit rust, maar vaak betekent het toch wel blijven bewegen. Maar forceer niets. De ernst van de blessure bepaalt hoe snel u weer kunt beginnen met sporten. Bij een sportblessures worden de volgende stappen geadviseerd:
• Raadpleeg een arts of fysiotherapeut voor advies over wat wel en niet mag.
• U kan weer volledig sporten als u geen pijn of zwelling meer hebt.
• Neem zoveel mogelijk rust om te hertellen. Er zijn alternatieve (sport)mogelijkheden om uw conditie op peil te houden.
• Begin na uw rustperiode met hersteltraining. Doe een stapje terug in uw trainingsschema of doe uw activiteiten op een lager, rustiger niveau. Bouw het weer op.
• Bij een blessure aan uw gewrichten, draag tape of een brace om herhaling van de blessure te voorkomen.

_________________________________
Allesoversport.nl
Sportzorg.nl

Geschreven door:
Menzis redactie


meer van

Datum:
9 augustus 2023
Leestijd:
3 minuten