Gestopt met roken. Wat kunt u verwachten?

Tips om moeilijke momenten te lijf te gaan

Vol goede moed bent u gestopt met roken. Ditmaal lukt het en gaat u een nieuw leven tegemoet: nooit meer stress over uw rookgedrag, een stralende huid, een betere conditie en een paar opgeluchte longen. Tenminste, als u de beruchte rokersvalkuilen weet te omzeilen. 

Misschien heeft u het in het verleden al eens geprobeerd. U kunt van uw vorige stoppogingen leren. Wat heeft er in het verleden voor gezorgd dat u weer begon met roken? Was dat het kopje koffie na het eten? Een slecht nieuwsgesprek met uw baas? Een feestje? Bereid u daarop voor. Denk na over wat moeilijke momenten kunnen worden, en hoe u hiermee om kunt gaan.

Volgens drs. Monique Croes, coördinator Stoppen-met-roken bij het Trimbos, is de kans veel groter dat uw poging om te stoppen lukt als u begeleiding hebt. Op ikstopnu.nl kunt u verschillende vormen van begeleiding vinden. 'Verder is het belangrijk om van tevoren die moeilijke momenten te inventariseren’, vertelt Monique Croes. 'Om daarna een alternatief te bedenken voor die momenten.’ Hieronder enkele beruchte momenten en tips om deze goed te doorstaan:   

1. De sigaret na het eten

Het was uw vaste ritueel en nu zit u na het eten met lege handen. De verleiding is groot iets anders in uw mond te stoppen, met andere woorden: te snoepen. Maar dat werkt extra kilo's in de hand, terwijl uw stofwisseling toch al op een iets lager pitje gaat als u met roken stopt. Het beste is beweging in te plannen en daar uw nieuwe routine van te maken. Al is het maar een rondje wandelen van 15 minuten. Of 10 push-ups doen. De trek neemt na enkele minuten alweer af.

2. De pauze op het werk

U mist niet alleen uw sigaret, u mist ook de gezellige onderbreking van uw werk, de verhalen van collega's in het rookhok. Ook hiervoor is bewegen een goed alternatief. Even een kop koffie of de post halen, naar het kopieerapparaat lopen, wandelend (bellend) overleggen, er is altijd wel iets waarvoor u uit uw stoel kunt komen en waarmee u de trek in een sigaret kunt stillen. Wat ook kan helpen, is een kort (telefoon)gesprekje met een mede-exroker.

3. Stressvolle momenten

Spanningen zijn een beruchte opmaat voor een terugval. De grap is dat roken juist voor stress zorgt, omdat u om de haverklap last hebt van onthoudingsverschijnselen. Het roken van een sigaret ontspant, omdat die onthoudingsverschijnselen dan heel even verdwijnen en daarom gaat je brein geloven dat een sigaret ontspant. Het lastige van stress is dat u niet altijd kunt voorzien wanneer u er last van zult hebben. Dus is het belangrijk je stressweerbaarheid te vergroten: mediteren, yoga en wandelen zijn daarvoor beproefde middelen. Begin daar al mee voordat u stopt met roken, en maak ze een vast onderdeel van uw leven, zodat uw nieuwe antistress-methode verankerd zit in uw systeem. Zo raakt u minder snel van de kaart én heeft u een alternatief voor de sigaret.

4. Feestjes

U was net zo goed bezig en eigenlijk vielen de afkicksymptomen reuze mee. Maar dan bent u op een verjaardag en staat u ineens toch weer een sigaret te roken. Hoe kan dat nou? Alcohol vermindert remmingen. Het maakt dat we gedachteloos toegeven aan allerlei impulsen (snoepen, dansen, nog meer drinken en roken). Dus een eerste raad is: ga in de eerste maanden gerust naar feestjes (anders wordt stoppen zo deprimerend), maar drink liever geen alcohol. En bent u op een feestje, leg uit dat u serieus bent gestopt en vraag mensen om u te steunen door geen sigaretten aan te bieden. Als u uw poging serieus neemt, doen anderen dat ook.

5. De nieuwe liefde

Als u gestopt bent met roken is daten of verliefd worden op een roker riskant. Zo'n date is misschien erg spannend en leven met een roker is de kat op het spek binden. Stoppen is dan ook moeilijker voor iemand die een rokende partner heeft. Dus wilt u er echt vanaf en bent u single: ga dan voor een niet-rokende partner of maak meteen duidelijk dat u niet meer rookt. Vraag uw (nieuwe) partner om buiten of in elk geval niet bij u in de buurt te roken.

6. Zomaar een moeilijk moment

Het kan u ook op een gek moment overvallen, de trek in een sigaret. Krijgt u zin in een sigaret, haal dan een paar keer diep adem (waarbij uw longen zich vullen met frisse, schone lucht), eet een appel, drink een glas water of bel een vriend(in). Deze momenten duren meestal maar kort. Als het  lukt een paar minuten te wachten, is de behoefte aan roken vaak alweer sterk gezakt. Een andere tip: zoek een 'stopmaatje' die u op zo'n moment kunt bellen. Kijk in uw eigen omgeving of u iemand kunt benaderen of kijk eens op ikstopnu.nl.

Heel veel succes!