Ik heb diabetes. Wat betekent dat?

Heeft u gehoord dat u diabetes heeft? En wilt u hier meer over weten? We leggen u uit wat diabetes is en waar u betrouwbare informatie vindt. Ook geven we tips voor een goed (eerste) gesprek met uw specialist of huisarts.

Wat is diabetes?

  • Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. De officiĆ«le naam is diabetes mellitus. Er zijn verschillende soorten. De meest voorkomende zijn type 1 en type 2. Diabetes is helaas nog niet te genezen, maar u kunt uw lichaam wel gezond houden met medicijnen en een gezonde levensstijl.  
  • Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan. Daarom krijgt u insuline-medicijnen. U geeft uw lichaam insuline met een pen of pomp. Helaas is type 1 niet te voorkomen of te genezen. 
  • Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan, of reageert er minder goed op. Bij type 2 heeft u meestal medicijnen nodig. Vaak zijn dit tabletten, soms ook een pen of pomp. Met gezonde voeding en regelmatig bewegen is vaak verbetering mogelijk of is het zelfs mogelijk helemaal zonder medicijnen te leven. 

Betrouwbare informatie over diabetes

Uw arts vertelt u zo duidelijk en volledig mogelijk over het ontstaan en de behandeling van diabetes. Heeft u toch nog vragen? Of wilt u meer lezen? De volgende websites zijn goede en betrouwbare informatiebronnen: 

De Leefkrachtadviseur: uw gids naar gezondheid

Heeft u diabetes en wilt u aan uw gezondheid werken, maar weet u niet waar u moet beginnen? In een persoonlijk gesprek kijkt de Leefkrachtadviseur samen met u naar de mogelijkheden. Gratis en vrijblijvend, speciaal voor u als Menzis-verzekerde!

Lees meer