Ik heb diabetes. Wat betekent dat?

Heeft u gehoord dat u diabetes heeft? En wilt u hier meer over weten? We leggen u uit wat diabetes is en waar u betrouwbare informatie vindt. Ook geven we tips voor een goed (eerste) gesprek met uw specialist of huisarts.

Wat is diabetes?

 • Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. De officiĆ«le naam is diabetes mellitus. Er zijn verschillende soorten. De meest voorkomende zijn type 1 en type 2. Diabetes is helaas nog niet te genezen, maar u kunt uw lichaam wel gezond houden met medicijnen en een gezonde levensstijl.  
 • Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline meer aan. Daarom krijgt u insuline-medicijnen. U geeft uw lichaam insuline met een pen of pomp. Helaas is type 1 niet te voorkomen of te genezen. 
 • Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan, of reageert er minder goed op. Bij type 2 heeft u meestal medicijnen nodig. Vaak zijn dit tabletten, soms ook een pen of pomp. Met gezonde voeding en regelmatig bewegen is vaak verbetering mogelijk of is het zelfs mogelijk helemaal zonder medicijnen te leven. 

Betrouwbare informatie over diabetes

Uw arts vertelt u zo duidelijk en volledig mogelijk over het ontstaan en de behandeling van diabetes. Heeft u toch nog vragen? Of wilt u meer lezen? De volgende websites zijn goede en betrouwbare informatiebronnen: 

De Leefkrachtadviseur: uw gids naar gezondheid

Heeft u diabetes en wilt u aan uw gezondheid werken, maar weet u niet waar u moet beginnen? In een persoonlijk gesprek kijkt de Leefkrachtadviseur samen met u naar de mogelijkheden. Gratis en vrijblijvend, speciaal voor u als Menzis-verzekerde!

Lees meer

Tips voor het gesprek met uw arts

Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

 • Tip 1: Zet uw vragen op papier

  Bedenk vooraf wat u wilt weten en schrijf die vragen op. Neem deze lijst mee naar het gesprek.

 • Tip 2: Schrijf mee of neem op met Consult+

  Maak tijdens het gesprek aantekeningen. Zo kunt u achteraf gemakkelijk de informatie weer terugvinden. Als u met volledige aandacht wilt luisteren dan kunt u het gesprek ook opnemen met uw mobiele telefoon. Dat kan bijvoorbeeld met de app Consult+. Overleg wel eerst met de arts of het goed is dat u het gesprek opneemt.

 • Tip 3: Stel vragen

  Stel gerust alle vragen die u wilt stellen. Vraag altijd door, bijvoorbeeld als er een vakterm wordt gebruikt die u niet begrijpt. Wanneer u alles goed begrijpt dan kunt u de rest van het gesprek makkelijker volgen. De arts is er om al uw vragen te beantwoorden.

  Stel in ieder geval deze 3 goede vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?

  • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?

  • Wat betekent dat in mijn situatie?

 • Tip 4: Neem iemand mee

  Twee mensen onthouden meer dan een. Neem gerust uw partner mee, een familielid of een goede vriend(in). Niet alleen ter ondersteuning, maar bijvoorbeeld ook om aantekeningen te maken of vragen te stellen.

Heeft u twijfels over de diagnose? 

U kunt altijd een second opinion vragen bij een andere arts. Dit kan u meer zekerheid geven als u twijfelt over uw diagnose. Vanuit de Basisverzekering is er een vergoeding voor een second opinion.