Podcast | Zorg voor leefkracht


Luister 'm op Spotify of Apple Podcast

Stelt u zich eens voor, u bent ziek. Dan wilt u zich beter voelen. Als u gezond bent, wilt u dat blijven. Maar hoe blijft u gezond, en waar vindt u die zorg? En hoe kan Menzis dat steuntje in de rug zijn wat u nodig heeft. Iedere week hoort u van podcast-host Kim hoe zij op zoek gaat naar leefkracht. U krijgt iedere week een verrassend antwoord. Hoe krijgt u bijvoorbeeld meer energie, scherpe tanden of u krijgt levensreddende tips. Benieuwd? Ga naar uw favoriete podcast-app, abonneer en luister!

Luister op Spotify

Luister op Apple Podcast

Zorg voor leefkracht Podcast

28. Leren doorzetten. Hoe werkt dat?

Heeft u op dit moment een doel wat u wilt behalen? Dan heeft u al lang gemerkt dat u moet doorzetten. Uw dromen najagen en doelen behalen, vraagt om vasthoudendheid, doorzettingsvermogen en mentale veerkracht. In deze podcast hoort u het antwoord op de vraag: is doorzetten te leren? Nieuwsgierig? Lees of luister direct!

27. Dit doen schulden met je mentale veerkracht

Ben of kent u iemand met schulden die zonder hulp niet afgelost kunnen worden? Is je antwoord ja…? Dan hoop ik dat jij, hij of zij al hulp krijgt van de gemeente of van een schuldhulpmaatje. Is het antwoord nee, ik ken niemand met schulden. Dan moeten u en ik écht beter om ons heen gaan kijken, want ook wij kennen waarschijnlijk mensen die in armoede leven.

26. Bent u weleens moe? 

Moe… we zijn het allemaal weleens. Iedereen kent dagen waarop u uzelf voort lijkt te slepen, uw concentratie ver te zoeken is en uw geheugen hapert. Maar stelt u zich nu eens voor dat u niet 1 of 2 dagen moe bent, maar altijd. Wat voor invloed heeft vermoeidheid op je mentale functioneren en hoe ziet dat er dan uit? Wat kunt er bovendien van leren, als u niet chronisch moe bent? Dat hoort deze podcastaflevering.

25. Uzelf slimmer én vrolijker eten?

Uw darmen hebben invloed op uw hersenen en op uw mentale gezondheid. U kunt uzelf (een soort van) vrolijker én slimmer eten. Wat u daarvoor moet doen, hoort u in de podcast. U raadt het misschien al… Veel groenten, fruit en vezels zijn niet alleen goed voor de lijn, maar ook voor uw brein! Lees of luister direct.

24. Veerkracht XL | Als tegenslag u overkomt

Hoe zorgt u goed voor uzelf als het leven tegenzit? Want tegenslag is niet iets wat u plant, het overkomt u gewoon. Hoe zorgt u dan dat u regie houdt en ook weer opkrabbelt? Lees het artikel of luister de podcast en u krijgt antwoord op de vraag hoe u zelf de regie houdt als het leven tegenzit. Dus... lees of luister direct.

23. Zo bent u burn-out... Zo niet meer

Kent u dat? Uw werk vraagt veel van u, de mensen om u heen vragen uw aandacht en inzet en ook u vraagt het uiterste van uzelf. Stelt u zich dan voor dat uw uitknop niet meer lijkt te werken… U staat in een overdrive en u brandt letterlijk op. En dat gebeurt dan nota bene op vakantie… In deze podcast-aflevering hoort u van een ervaringsdeskundige en een expert hoe u aan een burn-out komt en nog belangrijker: hoe u er vanaf komt.

22. Een depressie weghuppelen?

Wat denkt u bij het woordje: Huppelen…? Denkt u dat het mogelijk is om uzelf vrolijk te huppelen? Is er ooit weleens onderzoek gedaan naar de effecten van huppelen op onze mentale gezondheid en wat doet huppelen niet alleen met het lijf, maar ook met uw brein…? Nieuwsgierig? Luister de podcastaflevering.

21. Niksen is gezond.

Doet u het weleens…? Even helemaal Niks. Lummelen. Wegdromen. Lanterfanteren. En hoe doet u dat dan? Weet u toevallig ook dat 'niksen' een werkwoord is dat in andere talen niet bestaat? Tenminste dat schreef de New York Times een paar jaar geleden. Zij schreven ook dat niksen allerlei voordelen heeft. En in deze aflevering zoeken we uit wat niksen ons oplevert en hoe we zorgen dat we vaker even helemaal niks hoeven.

20. Wij hebben uw hulp nodig.

Wilt u ons helpen voor het vervolg van de podcastserie? We gaan namelijk op zoek naar leefkracht en we zoeken mensen die we daarover kunnen interviewen. Wat betekent leefkracht voor u? En wat doet u om u goed te voelen? Meld u aan als podcastgast (of iemand anders) en we komen graag langs voor een interview over uw verhaal.

Mijn LeefkrachtVerhaal

19. Wie zorgt er voor u als u niet meer voor uzelf kunt zorgen?

Hoe zorgt u goed voor uzelf? Dat zocht ik 18 afleveringen lang voor u uit. Maar wat nou als er een moment komt waarop u niet meer voor uzelf kunt zorgen? Wie zorgt er dan voor u en hoe werkt zoiets? Ik ben Kim en in deze aflevering ga ik op zoek naar de antwoorden op die vragen... Luisteren dus!

18. Stressen & Ontstressen 

Heeft u er weleens last van? Stress..In deze aflevering zoekt Kim uit hoe het komt dat u stress heeft en nog belangrijker: hoe u ervan afkomt? Ze gaat in gesprek met een expert en krijgt direct een aantal toepasbare tips en oefeningen. Wilt u weten wat die zijn? Luister dan meteen deze aflevering.

17. Gaat u mee op Kraamvisite?

In de vorige aflevering hoorde u dat bewegen in een groep allerlei voordelen heeft. Deze week zoekt Kim uit wat de voordelen zijn van: zwanger zijn in een groep. Kim zoekt uit hoe een groep met aanstaande moeders ervoor zorgt dat u niet alleen beter voor uzelf zorgt, maar ook voor elkaar. Nieuwsgierig? Luister nu! 

16. Walk alone or Better Together?

Hoe zorgt u ervoor dat u gezond blijft..Of dat u zich beter gaat voelen? Ook als u misschien niet helemaal topfit bent? In deze aflevering zoekt Kim voor u uit wat de voordelen van bewegen in een groep zijn. Waarom zou u samen wandelen in plaats van alleen? Luister en u hoort in tien minuten de antwoorden!

15. Wat doet u als een Ander uw Zorg nodig heeft?

Wat nou als het u overkomt.. Uw kind, broer of zus heeft plotsklaps meer zorg nodig of die ooit zo zelfstandige ouders kunnen niet meer alles zelf en vragen steeds vaker uw hulp. Hoe blijft u overeind en waar kunt u terecht als de zorgvraag steeds groter wordt? Kim gaat in gesprek met een expert en ervaren mantelzorger.

14. Huh!? Uitstellen om Beter te worden..

Stel u moet geopereerd worden.. Er is plek op de OK en de chirurg heeft tijd. Toch wordt de operatie uitgesteld. Niet één week, soms wel vier of vijf weken en de chirurg zegt dat ze daar een goede reden voor heeft.. Deze week zoekt Kim uit hoe dat precies zit.

13. De Zin en Onzin van Vitaminen

Bent u de afgelopen tijd ook al wat verkouden geweest? Heeft u er weleens aan gedacht om extra vitaminen te slikken? In deze aflevering gaat Kim op zoek naar de zin en onzin van vitaminen. Kim belt met iemand die in zijn studententijd scheurbuik heeft gehad en zodoende vraagt ze een expert naar het gevaar van een vitaminetekort of juist een overdosis... 

12. Praat u er wél over?

Stel dat u tv zit te kijken en u ziet een familie die de rekeningen niet meer kan betalen? Wat denkt u dan? Zet gewoon uw inkomsten en uitgaven op een rij, stop dan met die dure hobby OF ga meer werken. Maar wat nou als uw collega, buurman of goede vriend moeite heeft om rond te komen. Wat denkt of doet u dan? Luister de aflevering Geldfit.

11. Van Voornemens naar Gewoontes

Allereerst natuurlijk de beste wensen voor het nieuwe jaar! Wat wenst u zichzelf toe voor 2024? Of heeft u misschien goede voornemens? Deze week zoekt Kim voor u uit hoe uw goede voornemens een automatisme of gewoonte kunnen worden. Luister naar de tips en inzichten van een gedragswetenschapper!

10. Tussen het Kerstdiner en de Oliebollen door

Pff... Daar zit u dan, tussen het kerstdiner en de oliebollen door moet u ook nog uw zorgverzekering regelen. Als u niet precies weet waar u op moet letten en hoe u moet beginnen, luister dan deze aflevering.

9. Het overkomt 1 op de 5 mensen...

“De eerste keer dat het gebeurde gleed ik uit. Ik viel met mijn gezicht op de badrand en een voortand brak af. Ik zat nog op de basisschool. De tweede keer was ik student. Mijn fiets, kin en vier kiezen waren stuk...” Deze aflevering duiken we in TandTrauma's. 

8. Het Bos maakt u Beter

Zeg luisteraar, kunt u zich een bos voorstellen na een flinke regenbui? Wat ruikt u dan? In de podcastserie Zorg voor leefkracht komt Kim erachter dat deze geur goed is voor uw gezondheid en dat daar zelfs wetenschappelijk bewijs voor is. Bent u benieuwd? Luister deze aflevering. 

7. Hoe lekker slaapt u?

Deze week onderzoek ik iets wat we allemaal doen. De meeste van ons vinden het lekker en de ene lukt het beter dan de ander. Maar hoe kunt er zelf voor zorgen dat het lukt? Luister deze aflevering over lekker slapen...

6. Zo red je een leven!

Stelt u zich eens voor, u zit op een feestje en een familielid dat naast u zit, zakt in elkaar. Wat doet u? Weet u waar u op moet letten en hoe u moet handelen? Ik ben Kim en in deze aflevering zoek ik het voor u uit, zodat u in 10 minuten een stuk wijzer wordt! Luister nu.

5. Meer energie. Hoe dan?

Geen zin. Iedereen kent dat gevoel. U sleept uzelf voort, krijgt het werk niet gedaan en de concentratie is ver te zoeken. Hoe zorgt u dan voor energie? Deze week zoekt Kimt dat voor u uit. Ze ontdekt dat energie te maken heeft met 4 dingen... Luister nu!

4. Waar wacht u op?

Wachten. Stelt u zich eens voor dat u moet wachten. Op de trein, aan de telefoon of... op een operatie. Voor uzelf, uw geliefde of voor uw kind. Wat doet u dan? Waar kunt u eerder terecht en hoe kan Menzis helpen? In een podcastaflevering van 10 minuten krijgt u die antwoorden. Nieuwsgierig? Luister nu de aflevering over wachtlijstbemiddeling.

3. Beweegplezier

Luister hoe we in deze aflevering op zoek gaan naar beweegplezier. De sportfanaat komt erachter hoe het ook kan en de gezelligheidsbewegers doen wat inspiratie op. In deze aflevering vindt u geen competitie. Juist diegenen die niet meedoen om te winnen, zijn deze aflevering de winnaars!

2. RugklachtenQuiz

Heeft u weleens last van uw rug? Luister dan deze aflevering, want deze week zoeken we naar oplossingen en tips voor nek- en rugklachten. Ook als u weet wat u moet doen, is het handig om even te luisteren, want met de rugklachtenquiz test u ook uw kennis.

1. SupermarktSafari

Doet u boodschappen voor de hele week of per dag? Heeft u een lijstje of gooit u op gevoel wat in uw mandje? En leest u weleens een etiket? Deze week zoeken we uit wat u wijzer wordt van een etiket. Hoe moet u zoiets lezen en hoe maakt u gezondere keuzes op basis van het etiket?