Hoe vraag ik een betalingsregeling aan?

Lukt het niet uw zorgpremie, eigen risico of eigen bijdrage op tijd te betalen? Voor onbetaalde rekeningen kunt u een betalingsregeling aanvragen via Mijn Menzis of de Menzis-app.

Voor onbetaalde rekeningen kunt u een betalingsregeling aanvragen via Mijn Menzis of via de Menzis-app, via de tegel 'Mijn geldzaken'.

Betalingsregeling op een rij

  • voor uw premie of rekeningen voor eigen risico of eigen bijdrage
  • voor een vast bedrag per maand
  • vanaf een bedrag van € 50 of een totaal van meer rekeningen
  • u kiest zelf de gewenste incassodatum
  • en we rekenen geen rente of administratiekosten

Vraag een betalingsregeling aan

Stappen naar uw betalingsregeling | Hoe betaalt u nu?

  • Ik betaal met automatische incasso

  • Ik betaal met acceptgiro

  • Ik weet niet hoe ik mijn rekeningen betaal

Voorbeeld: Betalingsregeling voor eigen risico

Karel heeft een ongeluk gehad. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Na onderzoek bleek hij alleen een lichte hersenschudding te hebben. Diezelfde avond mocht hij weer naar huis. Vorige week ontving Karel een rekening van Menzis. Ambulancevervoer wordt vergoed door Menzis, maar hij moet wel € 180 verplicht eigen risico betalen. Karel wil graag een betalingsregeling aanvragen, zodat hij de onbetaalde rekening met een vast bedrag per maand kan betalen. Met deze betalingsregeling betaalt Karel € 180 in 6 maanden terug. Hij moet dan dus € 30 per maand aflossen. Dit bedrag komt bovenop zijn maandelijkse premie. 

Voorbeeld: Betalingsregeling voor zorgpremie

Doordat Jan 2 maanden geleden werkloos is geworden, heeft hij de zorgpremie voor zijn gezin niet kunnen betalen. De betaalachterstand is opgelopen tot € 450. Inmiddels heeft Jan weer zicht op werk, maar het openstaande bedrag wil hij graag in termijnen betalen. Met een betalingsregeling kan Jan het bedrag over 8 maanden spreiden en moet hij minimaal € 50 per maand betalen. Bij het aanvragen van de betalingsregeling in Mijn Menzis kiest Jan voor een aflossingsbedrag van € 60 per maand. Dit bedrag komt bovenop de maandelijkse zorgpremie van zijn gezin.

Eigen risico gespreid betalen

Wist u dat u het verplichte eigen risico ook gespreid kunt betalen in 10 termijnen? Dat kan prettig zijn als u verwacht het eigen risico grotendeels of volledig te gaan verbruiken. Met gespreid betalen voorkomt u namelijk dat u de rekening voor het eigen risico in één keer moet betalen. 

Let op: Betaalt u het eigen risico al gespreid? Dan wordt de regeling automatisch verlengd. 

Aanvragen gespreid eigen risico