De Zorgverzekeringswet

Geestelijke gezondheidszorg is diagnostiek en behandeling van mensen met psychische stoornissen. Het doel is de geestelijke gezondheid te herstellen of te verbeteren en de kwaliteit van leven te verbeteren. Wanneer er sprake is van een erkende psychische DSM-stoornis, valt de diagnostiek en behandeling onder de Zorgverzekeringswet (de Basisverzekering). Het gaat dan om behandeling door de huisarts of, door de GGZ (al dan niet met opname).

Iedere Nederlander is hiervoor verplicht verzekerd. De overheid stelt vast wat vergoed wordt uit Basisverzekering. De uitvoering ligt bij de Zorgverzekeraars.

Vergoedingen

Vergoeding behandelend huisarts

De huisartsenzorg is volledig gedekt door de Basisverzekering.

Vergoeding GGZ

U heeft recht op vergoeding van GGZ als er sprake is van een psychische-stoornis. 
Behandeling vindt plaats op basis van een behandelplan dat uw behandelaar samen met u vaststelt. Daarin wordt ook de verwachte duur van de behandeling aangegeven. 

Niet alle behandelingen die worden aangeboden, komen voor betaling vanuit de vw in aanmerking. Voor de Basisverzekering verlangt de wet namelijk dat een behandeling aansluit bij uw problematiek en bewezen effectief is.  De omvang van de zorg is begrensd door wat klinisch-psychologen en psychiaters plegen te bieden. Daarnaast kennen Zorgverzekeraars voor bepaalde behandelingen soms een machtigingsprocedure. Informeer dan ook altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar over de vergoeding van uw behandeling uit de Basisverzekering.

Verwijzing

Voor een vergoeding vanuit de basisverzekering voor GGZ is een voorafgaande, schriftelijke verwijzing vereist van de huisarts, bedrijfsarts, medisch specialist, spoedeisende hulp arts (SEH), straatdokter, arts maatschappij en gezondheid of uw regiebehandelaar een vereiste.

Eigen bijdrage en eigen risico

Voor zowel een behandeling in de GGZ geldt geen eigen bijdrage. Het is wel mogelijk dat u een verplicht of vrijwillig eigen risico moet betalen. Heeft u dit jaar minder zorgkosten gemaakt dan het verplicht of vrijwillig eigen risico? Dan betaalt u maximaal het bedrag dat nog openstaat. Heeft u dit jaar meer zorgkosten gemaakt dan het verplicht of vrijwillig eigen risico? Dan betaalt u niets.

Verdere bepalingen

Niet elke behandeling van een psychische stoornis of GGZ-behandeling is verzekerd in de Basisverzekering. Laat u hierover goed informeren door uw zorgaanbieder voordat u voor behandeling wordt opgenomen of informeer bij de klantenservice.

U heeft geen recht op behandeling van aanpassingsstoornissen en hulp bij psychische klachten die verband houden met werk- en relatieproblemen.

Verslavingszorg is vaak duur en is – zeker als de verslavingszorg in het buitenland plaatsvindt – in lang niet alle gevallen verzekerd. Laat u daarom vooraf goed informeren als u zich voor verslaving wilt laten behandelen. U kunt hiervoor contact opnemen met de klantenservice.

Als u kiest voor een zorgaanbieder die geen overeenkomst met Menzis heeft gesloten, krijgt u een gedeelte van de kosten vergoed. U krijgt 70% vergoeding van de nota van de zorgaanbieder, tot een maximum van 70% van het bedrag dat Menzis gemiddeld voor die behandeling heeft gecontracteerd. Als u de Menzis Basis Vrij-polis heeft (restitutiepolis) krijgt u 100% vergoed tot maximaal het bedrag dat in de Nederlandse marktomstandigheden in redelijkheid passend is te achten.