Financieel fit

We gunnen niemand een leven met geldzorgen. Het zorgt voor stress en gaat ten koste van uw gezondheid.

Tip 1: controleer of uw zorgkosten uit 2023 aftrekbaar zijn in de belastingaangifte

Vanaf 1 maart kunnen alle Nederlanders weer belastingaangifte doen. Misschien heeft u in 2023 zorgkosten gemaakt die u niet vergoed kreeg. Dan is het belangrijk extra goed op te letten. U kunt deze kosten mogelijk aftrekken in uw aangifte. U hoeft dan minder belasting te betalen of krijgt geld terug.

Niet alle kosten zijn aftrekbaar. Zo zijn kosten voor de tandarts, fysiotherapie en steunzolen aftrekbaar, maar een rollator niet. Sommige kosten zijn alleen aftrekbaar onder bepaalde voorwaarden, zoals de kosten voor een gehoorapparaat. Kijk hieronder op de website van de Belastingdienst welke zorgkosten aftrekbaar zijn en welke voorwaarden gelden.

Aftrekbare zorgkosten 2023

Tip 2: u kunt u uw eigen risico gespreid betalen

Weet u nu al dat u in 2025 zorg nodig heeft? Dan betaalt u de eerste € 385 uit de Basisverzekering zelf. Wilt u dat niet in één keer betalen? Kies dan voor het gespreid betalen van uw eigen risico in 10 termijnen. U kunt zich nu vooraanmelden tot Prinsjesdag 2024. 

Zo werkt gespreid betalen eigen risico

Praat u er wél over?

Stel dat u tv zit te kijken en u ziet een familie die de rekeningen niet meer kan betalen? Wat denkt u dan? Zet gewoon uw inkomsten en uitgaven op een rij, stop dan met die dure hobby OF ga meer werken. Maar wat nou als uw collega, buurman of goede vriend moeite heeft om rond te komen. Wat denkt of doet u dan? Luister de aflevering Geldfit.

Actief aan de slag met uw financiën

Jongen bekijken bankzaken

Piekeren over geld geeft stress en is niet goed voor uw gezondheid. Hoe zorg je ervoor dat u gedurende de maand in de plus blijft en deze geldzorgen dus niet hebt? Met ons actieplan houdt u uw financiën onder controle.

Bekijk het actieplan

Slim naar de supermarkt

Groenten snijden

Hebt u een beperkt budget voor de boodschappen? Lees dan onze bespaartips voor in de supermarkt. Ook handig als u gewoon wat bewuster boodschappen wilt doen.

9 tips om te besparen

Grip op uw geld

Meisje chaos in haar hoofd

Geldfit helpt u om financieel fit te blijven of te worden. Doe anoniem de test en ontdek binnen 2 minuten wat u kan doen. Of bel gratis 0800-8115. Zij bieden een luisterend oor en geven gratis en anoniem advies over uw financiële situatie.
Naar Geldfit

Schulden aanpakken: zo doen we dat

Een leven met schulden zorgt voor kopzorgen en stress, en gaat ten koste van uw gezondheid. Het zorgt voor een neerwaartse spiraal. Bij Menzis willen we dit doorbreken en proberen we op tijd een oplossing te bieden. Hoe doen we dat? Bijvoorbeeld met een betalingsregeling op maat en het gespreid betalen van het eigen risico. Lees hier meer en ontdek hoe Menzis ook u kan ondersteunen. 

Podcast of schulden en mentale gezondheid:

Luister op Spotify

Luister op Apple Podcast

Podcast zorg voor leefkracht-videostill