Phishing

Heeft u een e-mail, sms of whatappje gekregen en denkt u dat dit phishing kan zijn? Lees hoe u weet dat een bericht echt van Menzis komt en dus betrouwbaar is. En wat u kunt doen als dat niet zo is of u het niet vertrouwt.

Wat is phishing?

Phishing is een vorm van digitale oplichting. U wordt bijvoorbeeld naar een valse website geleidt, waar geprobeerd wordt uw bankgegevens of andere inloggegevens te krijgen. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms.

Op internet en via e-mail kunt u acties tegenkomen die de naam en het logo van Menzis misbruiken. Bij zo’n nepactie krijgt u bijvoorbeeld een ‘gratis zorgverzekering’. Deze acties en aanbiedingen komen niet van Menzis maar zijn een vorm van oplichting. Reageer er dus niet op.

Een e-mail in het Engels of waarin gevraagd wordt om bitcoins is nooit van ons. Dit is phishing.

Wat kunt u doen?

 • Open geen onbekende bijlagen en klik niet op links die u niet vertrouwt.
 • Reageer niet op aanbiedingen of berichten die u niet verwacht.
 • Krijgt u een zogenaamde ‘Menzis-aanbieding’ via sociale media, e-mail of sms? Doe er niet aan mee.
 • Vul nooit uw inlognaam en wachtwoord in op een vreemd formulier.
 • Zorg voor up-to-date antivirussoftware op uw pc of laptop.
 • Vertrouwt u een e-mail niet? Verwijder de e-mail uit uw inbox en uw prullenbak.

Vertrouwt u het niet?

Vertrouwt u het niet en wilt u ons om advies vragen? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Wanneer stuurt Menzis een rekening per e-mail?

Sommige klanten van Menzis betalen via digitale acceptgiro's, dit noemen we ook wel AcceptEmails. U krijgt alleen AcceptEmails als u daar zelf voor hebt gekozen. Die kunt u gebruiken voor een betaling via iDEAL. Dat gaat via uw bank en is zeer veilig. We versturen AcceptEmails voor de premie, het eigen risico en de eigen bijdrage.

Betaalt u niet via AcceptEmail maar krijgt u wel een mail waarin staat dat u moet betalen? Regeer er niet op een controleer of de e-mail wel echt van ons is.  Een e-mail van ons herkent u aan de volgende punten:

 • Ons logo en het logo van de acceptgiro (AcceptEmail) zijn altijd goed te zien in de e-mail.
 • U krijgt deze e-mail altijd rechtstreeks van Menzis, van mail@mail-menzis.nl.
 • Door op de link te klikken, komt u op de pagina van AcceptEmail uit. Hier kiest u uw bank en doorloopt u het normale iDEAL-betaalproces.
 • Als u uw betaling heeft bevestigd, komt u weer terug op de pagina van AcceptEmail: https://transaction.acceptemail.com.
 • Wij vermelden nooit uw bankrekeningnummer in AcceptEmails.

Wanneer stuurt Menzis een rekening via sms of Whatsapp?

Heeft u een sms of whatsapp gekregen waarin staat dat u moet betalen? U kunt een sms of whatsapp met een betaalverzoek van Menzis krijgen, maar alleen als u zelf om gevraagd heeft. Heeft u een sms'je of whatsapp gekregen en daar niet om gevraagd? Klik dan niet op de link in de sms of whatsapp en neem contact op met onze Klantenservice