3 manieren om te bewegen zonder pijn

Voldoende beweging is belangrijk voor een gezonde leefstijl. Dat weten we allemaal. Maar wanneer bewegen gepaard gaat met chronische (langdurige) pijn door bijvoorbeeld reuma, artrose of artritis is voldoende bewegen niet zo vanzelfsprekend meer. Wie dagelijks pijn heeft, is niet zozeer bezig met genoeg bewegen op een dag, maar juist met bewegen zonder pijn. 

Chronische gewrichtsklachten

Bijna twee miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van reuma. De meeste mensen met reuma hebben last van pijn, stijve gewrichten of spieren, vermoeidheid en moeite met bewegen. Iedereen kan reuma krijgen, op elke leeftijd. Meer dan de helft van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. En omdat de precieze oorzaak niet bekend is, is er ook nog geen genezing. Wel is reuma te behandelen op 3 manieren: met bewegen, medicijnen en voedingssupplementen en fysiotherapie. 

Tijdig actie ondernemen

Voor iedereen met beginnende gewrichtsklachten is het aan te raden tijdig actie te ondernemen. Juist meer bewegen en het aanpakken van overgewicht is het advies. Door het pijnlijke gewricht te bewegen, versterkt u de spieren eromheen en sterke spieren zorgen voor aanvullende steun. Daarnaast kan het gebruik van natuurlijke ontstekingsremmers u helpen om makkelijker te bewegen. 

Natuurlijke supplementen

Er zijn ontstekingsremmers en pijnstillende medicijnen die veel worden voorgeschreven bij gewrichtspijn. Maar omdat die vaak nare bijwerkingen hebben, is er veel onderzoek gedaan naar natuurlijke pijnstillers. Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine en Zwarte bes-blad hebben bijvoorbeeld geen bijwerkingen en zijn bewezen effectief. Omdat de actieve ingrediënten vloeibaar zijn, worden ze snel en volledig door het lichaam opgenomen. Daardoor werken deze ingrediënten zeer effectief. 

Ontstekingsremmend

De Groenlipmossel bevat meerdere soorten Omega 3-vetzuren en heeft daardoor ontstekingsremmend effect. Curcumine wordt gewonnen uit de geelwortel en blijkt ook een zeer ontstekingsremmend effect te hebben. Tot slot heeft Zwarte bes-blad hoge concentraties aan natuurlijke ontstekingsremmers. Kortom, drie ingrediënten die het leven van reuma- en artrosepatiënten aanzienlijk kunnen verbeteren. 

Oefeningen om soepel te blijven

Een fysiotherapeut kan oefeningen geven die helpen om de gewrichten soepel en de spieren sterk te houden. Ook kan een fysiotherapeut tips geven om bepaalde handelingen op een zo gemakkelijk mogelijke manier uit te voeren. 

Voorkomen beter dan genezen

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen en is in beweging blijven ook juist een manier om (chronische) gewrichtsklachten te voorkomen. Het credo luidt dus: lekker blijven bewegen om soepel te blijven!

Leefkrachtige tip van Menzis

Man zit gehurkt met hond

Wilt u dagelijks meer bewegen? Vul de leefkrachtwijzer in en ontdek in 1 minuut welke hulp bij u past.

Ontdek welke hulp er is

Ontdek onze fysiotherapie app

Heeft u wel eens last van uw knie, rug, nek of schouders? En twijfelt u of u hiermee naar de fysiotherapeut moet? Dan biedt de unieke app FysioZelfCheck uitkomst. Gratis bij uw aanvullende verzekering!

Lees meer