Vergroot je mentale weerbaarheid

Jeroen Schaapveld deelt oefeningen en tips

Jeroen Schaapveld (senior adviseur bedrijfszorg bij Menzis) vertelt. Over het vinden van zijn structuur in deze veranderende wereld. Ook deelt hij enkele oefeningen en tips die daarbij kunnen helpen.

De afgelopen maanden is mijn wereld drastisch veranderd. Van het ene op het andere moment is thuiswerken de normaalste zaak van de wereld geworden. Een uitdagende situatie, zeker met kinderen. Vrienden en collega’s ervaren deze periode heel verschillend, merk ik. Zo vindt de een het rustig, fijn en overzichtelijk. Voor de ander is het een tijd van stress, angst en het gevoel tekort te schieten. Ik hoor vaak dat het vele digitaal vergaderen als zeer intensief wordt ervaren. Met de nodige fysieke en mentale spanning als gevolg.
 
Ook voor mij was het even zoeken naar een goede structuur. Hoewel mijn reistijd naar kantoor en terug wegviel, ervaarde ik daarentegen veel fysieke stress. Ook mijn mentale weerbaarheid kwam in het gedrang. Uiteindelijk vond ik mijn structuur. Mijn achtergrond als gecertificeerd yogadocent, gewichtsconsulent en auteur van het lifestyle boek The Traveling Yoga Family hebben me daarbij geholpen. Ik deel graag enkele van mijn oefeningen en tips. Zodat ook jij je weg vindt in deze nieuwe werkelijkheid.

Oefening: Ademhaling

Besteed dagelijks aandacht aan je ademhaling. Sluit je ogen eens een ogenblik. Voel hoe je ademt: rustig en diep of juist snel en oppervlakkig? Leg je handen op je buik en probeer rustig in en uit te ademen. Herhaal dit 20 keer en voel hoe je bij iedere uitademing ontspant. Probeer tijdens het vele digitaal vergaderen voor jezelf ruimte in te bouwen en even aandacht te besteden aan je ademhaling.

Tip: Stilte en natuur

Nu ik veel minder reistijd heb, neem ik dagelijks de tijd om te wandelen. Zelfs drie keer per dag. Ik zoek de natuur en stilte en start de dag vanuit rust op. Dat gun ik jou ook. Heb je jonge kinderen thuis? Neem ze dan mee naar buiten. En als je het leuk vindt, een keer op blote voeten.

Oefening: Koud douchen

Begin je ochtend met koud afdouchen. Eerst je linker- en dan je rechterbeen. Vervolgens je linkerarm en dan je rechterarm. Spoel daarna bewust je lichaam af. Van je buik richting je hart, en daarna je hoofd en rug. En als je wilt, schreeuw het lekker uit.

Tip: Beweging!

De trap op en af rennen bijvoorbeeld, om de doorbloeding te stimuleren. Extra belangrijk als je veel achter je computer zit. Het houdt je scherp en is goed voor je lichaam. De online coach van SamenGezond is daarbij je gezonde steuntje in de rug. Meer informatie vind je op www.samengezond.nl

Tip: Gezond eten

Vul je koelkast met gezonde snacks, zoals snoepgroentes en fruit. Handig voor als je snel in de verleiding komt om de kast in te duiken, op zoek naar caloriebommen.

Tip: Blijf in contact

Mensen zijn sociale wezens. Het gevoel dat je mensen niet kunt aanraken en vasthouden, is voor velen misschien nog wel het meest moeilijke van deze tijd. Ik bel met regelmaat dierbaren om mij heen. Familie, vrienden, maar ook collega’s. Niet alleen om een inhoudelijke vraag te stellen, maar ook vooral om te horen hoe het met ze gaat. Plan daarvoor bewust tijd en ruimte in je agenda.

Tip: Ontspan

Werken achter je computer thuis of met kinderen vraagt vaak een intensere focus dan wanneer je naar kantoor gaat. Sluit je dag dan af met een avondwandeling zonder digitaal scherm. En neem voldoende rust om de volgende dag weer uitgerust op te staan.

Tip: Ben dankbaar

Spreek bewust je dankbaarheid uit. Voor gezondheid, voor een mooie ontmoeting, voor iets moois buiten. Stel jezelf aan het einde van de dag de vraag: waar ben ik vandaag trots op en wat kan ik morgen anders doen? 

Terug naar Mentale Gezondheid