Diagnose darmkanker

Heeft u net gehoord dat u darmkanker heeft? Die boodschap is ongetwijfeld een grote schok voor u en roept mogelijk veel vragen op. Hoe komt u meer over de ziekte en uw situatie te weten? En welke vergoedingen zijn er?

Wat is darmkanker?

  • Darmkanker begint in de meeste gevallen als een poliep. Dat is een uitstulping binnenin de dikke darm.
  • Poliepen komen vrij veel voor bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar.
  • De meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook altijd.
  • Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot een kwaadaardige tumor. U heeft dan darmkanker.
  • Darmkanker komt voor bij ongeveer 5 op de 100 mensen.
  • Darmkanker is goed te behandelen als de ziekte op tijd ontdekt wordt.

Bron: Thuisarts.nl

Over de behandeling

Darmkanker wordt vaak behandeld met een operatie. Er zijn ook andere of aanvullende behandelingen, zoals chemotherapie of bestraling. Uw behandelend arts maakt samen met andere specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen die de meeste kans op een succesvolle behandeling bieden. De behandelingen zijn steeds beter geworden. Daardoor zijn de vooruitzichten bij darmkanker ook beter.

Meer lezen over darmkanker

Uw huisarts en specialist proberen u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren over het ontstaan en de behandeling van maag-slokdarmkanker. Maar misschien heeft u toch nog vragen. Of wilt u er meer over lezen. De volgende websites bieden goede en betrouwbare informatie:

Tips voor het gesprek met uw arts

Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

  • Tip 1: Zet uw vragen op papier

  • Tip 2: Schrijf mee of neem op met Consult+

  • Tip 3: Stel vragen

  • Tip 4: Neem iemand mee

Hoe zit het met de vergoeding?

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: de huisartsbezoeken, de behandeling in het ziekenhuis en eventuele medicijnen of een second opinion. Wel betaalt u het eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:

Heeft u twijfels over de diagnose? 

U kunt altijd een second opinion vragen bij een andere arts. Dit kan u meer zekerheid geven als u twijfelt over uw diagnose. Vanuit de Basisverzekering is er een vergoeding voor een second opinion.

Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.