Ik heb hartfalen. Wat betekent dat?

Heeft u te horen gekregen dat u hartfalen heeft? Wat is hartfalen eigenlijk, en wat voor gevolgen heeft het? We leggen het uit en geven tips voor een goed (1e) gesprek met uw huisarts of specialist.

Wat is hartfalen?

Hartfalen ontstaat na een hartaanval of als u al heel lang een hoge bloeddruk heeft. Maar het kan ook door een hartziekte of andere aandoening komen. Bij hartfalen is de hartspier beschadigd. Het is meestal een chronische aandoening, dat betekent dat het blijvend is. De behandeling is meestal gericht op het verminderen van uw klachten.

 • Uw hart werkt minder goed.
 • Daardoor pompt het hart minder bloed door het lichaam.
 • Organen en spieren krijgen niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen.
 • U kunt kortademig en vermoeid zijn en vocht vasthouden.

Betrouwbare informatie over hartfalen

Uw arts vertelt u duidelijk en volledig over het ontstaan en de behandeling van uw klachten. Heeft u toch nog vragen? Of wilt u er meer over lezen? De volgende websites zijn goede en betrouwbare bronnen:

Tips voor het gesprek met uw arts

Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

 • Tip 1: Zet uw vragen op papier

  Bedenk vooraf wat u wilt weten en schrijf die vragen op. Neem deze lijst mee naar het gesprek.

 • Tip 2: Schrijf mee of neem op met Consult+

  Maak tijdens het gesprek aantekeningen. Zo kunt u achteraf gemakkelijk de informatie weer terugvinden. Als u met volledige aandacht wilt luisteren dan kunt u het gesprek ook opnemen met uw mobiele telefoon. Dat kan bijvoorbeeld met de app Consult+. Overleg wel eerst met de arts of het goed is dat u het gesprek opneemt.

 • Tip 3: Stel vragen

  Stel gerust alle vragen die u wilt stellen. Vraag altijd door, bijvoorbeeld als er een vakterm wordt gebruikt die u niet begrijpt. Wanneer u alles goed begrijpt dan kunt u de rest van het gesprek makkelijker volgen. De arts is er om al uw vragen te beantwoorden.

  Stel in ieder geval deze 3 goede vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?

  • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?

  • Wat betekent dat in mijn situatie?

 • Tip 4: Neem iemand mee

  Twee mensen onthouden meer dan een. Neem gerust uw partner mee, een familielid of een goede vriend(in). Niet alleen ter ondersteuning, maar bijvoorbeeld ook om aantekeningen te maken of vragen te stellen.

Heeft u twijfels over de diagnose? 

U kunt altijd een second opinion vragen bij een andere arts. Dit kan u meer zekerheid geven als u twijfelt over uw diagnose. Vanuit de Basisverzekering is er een vergoeding voor een second opinion.