Ik heb hartfalen. Wat betekent dat?

Heeft u te horen gekregen dat u hartfalen heeft? Wat is hartfalen eigenlijk, en wat voor gevolgen heeft het? We leggen het uit en geven tips voor een goed (1e) gesprek met uw huisarts of specialist.

Wat is hartfalen?

Hartfalen ontstaat na een hartaanval of als u al heel lang een hoge bloeddruk heeft. Maar het kan ook door een hartziekte of andere aandoening komen. Bij hartfalen is de hartspier beschadigd. Het is meestal een chronische aandoening, dat betekent dat het blijvend is. In de meeste gevallen is de behandeling gericht op het verminderen van uw klachten.

  • Uw hart werkt minder goed.
  • Daardoor pompt het hart minder bloed door het lichaam.
  • Organen en spieren krijgen niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen.
  • U kunt kortademig en vermoeid zijn en vocht vasthouden.

Betrouwbare informatie over hartfalen

Uw arts vertelt u duidelijk en volledig over het ontstaan en de behandeling van uw klachten. Heeft u toch nog vragen? Of wilt u er meer over lezen? De volgende websites zijn goede en betrouwbare bronnen:

Tips voor het gesprek met uw arts

Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

Heeft u twijfels over de diagnose? 

U kunt altijd een second opinion vragen bij een andere arts. Dit kan u meer zekerheid geven als u twijfelt over uw diagnose. Vanuit de Basisverzekering is er een vergoeding voor een second opinion.