Diagnose maag- of slokdarmkanker

Heeft u net gehoord dat u maag- of slokdarmkanker heeft? Die boodschap is ongetwijfeld een grote schok voor u en roept mogelijk veel vragen en zorgen op. Lees hoe Menzis u kan helpen.

Wat is maag-slokdarmkanker?

  • Maag- en slokdarmkanker bestaat uit een kwaadaardig gezwel, ook wel tumor genoemd, in de maag of slokdarm.
  • Beide ziekten komen vooral voor bij ouderen. In Nederland krijgen elk jaar 2500 mensen maagkanker. Zij zijn meestal boven de 70 jaar oud.
  • Slokdarmkanker komt 3 keer zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen.
  • Afhankelijk van uw situatie wordt een behandelplan opgesteld dat de meeste kans op een goed resultaat geeft.

Bron: Thuisarts.nl

Meer informatie

Maag- of slokdarmkanker wordt vaak behandeld door middel van een operatie. Er kunnen ook andere of aanvullende behandelingen gegeven worden, bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling. Uw behandeld arts maakt samen met andere specialisten een persoonlijk behandelplan voor u. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen die de meeste kans op een succesvolle behandeling bieden. De behandelingen zijn steeds beter geworden. Daardoor is de verwachte uitkomst bij maag- of slokdarmkanker ook beter. 

Meer lezen over maag- of slokdarmkanker

Uw huisarts en specialist proberen u zo duidelijk en volledig mogelijk te informeren over het ontstaan en de behandeling van maag- of slokdarmkanker. Maar misschien zit u toch nog met vragen. Of wilt u er meer over lezen. De volgende websites bieden goede en betrouwbare informatie:

Tips voor het gesprek met uw arts

Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

Hoe zit het met de vergoeding?

De Basisverzekering vergoedt alle kosten die te maken hebben met uw behandeling: huisartsbezoek, de behandeling in het ziekenhuis en eventuele medicijnen of een second opinion. Wel betaalt u het eigen risico. Soms heeft u ook recht op andere vergoedingen, bijvoorbeeld voor:

Heeft u twijfels over de diagnose? 

U kunt altijd een second opinion vragen bij een andere arts. Dit kan u meer zekerheid geven als u twijfelt over uw diagnose. Vanuit de Basisverzekering is er een vergoeding voor een second opinion.

Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.