Vergoeding ziekenvervoer met openbaar vervoer

Moet u voor een behandeling reizen, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis? Dan heeft u misschien recht op vergoeding van de kosten van dit zogenaamde 'zittend ziekenvervoer'. Ook als u met het openbaar vervoer gaat, zoals de bus of trein.

Jaar:

2022

Collectieve verzekering:

Menzis

Basisverzekering:

Toon alles

Aanvullende verzekering:

Toon alles

Tandverzekering:

Toon alles
Open Filter

Wat krijg ik vergoed uit de Basisverzekering?

 • Menzis Basis Voordelig

  bij bepaalde medische indicaties of als wordt voldaan aan de voorwaarden van de hardheidsclausule: 100% (minus eigen bijdrage van maximaal € 111 per kalenderjaar)

 • Menzis Basis

  bij bepaalde medische indicaties of als wordt voldaan aan de voorwaarden van de hardheidsclausule: 100% (minus eigen bijdrage van maximaal € 111 per kalenderjaar)

 • Menzis Basis Vrij

  bij bepaalde medische indicaties of als wordt voldaan aan de voorwaarden van de hardheidsclausule: 100% (minus eigen bijdrage van maximaal € 111 per kalenderjaar)

Wat krijg ik vergoed uit de aanvullende verzekering?

Mijn vergoedingen

Log in en bekijk welke vergoedingen en voorwaarden voor u gelden. 

Inloggen

Uw vergoeding voor openbaar vervoer: belangrijk om te weten

 • Wanneer heb ik recht op een vergoeding voor een ziekenvervoer met het ov?

  U heeft recht op vergoeding van de kosten van ziekenvervoer met openbaar vervoer als u:

  • voor nierdialyse naar het ziekenhuis of naar een dialysecentrum moet.
  • geriatrische revalidatiezorg nodig heeft.
  • oncologische behandelingen met chemotherapie, radiotherapie of immuuntherapie krijgt.
  • naar consulten, onderzoeken en controles moet die een noodzakelijk zijn tijdens de behandeling. Dit is als u nierdialyses, oncologische behandelingen met chemotherapie, immuuntherapie of radiotherapie krijgt. Of een langdurige ziekte of aandoening hebt en voor langere tijd vervoer nodig heeft dat voor onredelijk hoge kosten zorgt.
  • permanent gebonden bent aan een rolstoel.
  • door uw permanent beperkte gezichtsvermogen niet zonder begeleiding ergens kunt komen.
  • intensieve kindzorg moet begeleiden.
  • in aanmerking komt voor de hardheidsclausule, omdat u voor langere tijd ziekenvervoer nodig heeft.
 • Heb ik toestemming nodig voor een vergoeding voor medisch vervoer?

  U heeft voor de vergoeding voor vervoer altijd vooraf toestemming nodig van Menzis. Die toestemming vraagt u makkelijk aan met het aanvraagformulier zittend ziekenvervoer.

  Let op: voor het declareren van kosten voor ziekenvervoer gebruikt u het declaratieformulier vervoer. Deze vindt u onder aan deze pagina.

  Nierdialyse, chemotherapie of radiotherapie

  Wilt u een vergoeding van de vervoerskosten bij nierdialyse, chemotherapie of radiotherapie? Dan kunt u ook telefonisch toestemming vragen. Bel de Servicelijn Vervoer op het telefoonnummer 0317 49 20 51.

  Vergoeding maximaal aantal kilometers

  Heeft u toestemming van Menzis gekregen? Dan is deze vergoeding voor een reisafstand van maximaal 200 kilometer heen en 200 kilometer terug. Is de reis langer? Dan moet u voor een vergoeding van die extra kilometers eerst vooraf toestemming vragen aan Menzis.

  Alternatieven

  Heeft u geen toestemming gekregen? Soms kunt u gebruikmaken van alternatieven. U leest hierover meer in de brochure over zittend ziekenvervoer.

 • Wat wordt er wel en niet vergoed?

  U kunt het openbaar vervoer gebruiken, zoals bus, trein, metro en tram. We gebruiken de website 9292 voor de berekening van de kosten. We gebruiken dan de vertrekhalte die het meest dichtbij huis is en de aankomsthalte het meest dichtbij de zorgaanbieder, of andersom. Voor een vergoeding van het openbaar vervoer geldt alleen het laagste tarief, dus 2e klas.

  Vergoeding maximaal aantal kilometers

  Als u toestemming van Menzis heeft voor een vergoeding van reiskosten, dan is deze vergoeding voor een reisafstand van maximaal 200 kilometer heen en 200 kilometer terug. Is de reis langer, dan moet u voor vergoeding van die extra kilometers eerst vooraf toestemming vragen aan Menzis. 

  Vergoeding geldt vanaf de 1e behandeldatum

  De vergoeding geldt vanaf de 1e behandeldatum. Vervoer naar consulten, onderzoeken en controles die vóór de 1e behandeling waren, worden nietvergoed.

  Logeerkosten

  Heeft u 3 of meer aaneengesloten dagen ziekenvervoer nodig, dan kan de vergoeding voor het vervoer gebruikt worden voor logeerkosten. U krijgt dan maximaal € 75 per nacht vergoed. Deze vergoeding komt in plaats van de vergoeding voor de kosten van vervoer.

 • Hoe declareer ik mijn vervoerskosten?

  Wanneer u toestemming heeft, kunt u met een volledig ingevuld declaratieformulier u vervoerskosten declareren.

 • Hoe zit het met vervoer voor een langere periode en de hardheidsclausule?

  Bent u voor langere tijd aangewezen op ziekenvervoer vanwege de behandeling van een ziekte of aandoening? Dan kunt u een beroep doen op de zogenaamde hardheidsclausule. Het volgende geldt als u in aanmerking wilt komen voor deze hardheidsclausule:

  1. U moet de aanvraag schriftelijk doen met het aanvraagformulier vergoeding zittend ziekenvervoer.
  2. De aanvraag wordt beoordeeld met de uniforme hardheidsclausuleformule van Zorgverzekeraars Nederland.
  3. Menzis bepaalt óf u in aanmerking komt voor vergoeding en zo ja, voor welke vorm van vervoer: openbaar vervoer, eigen vervoer of (rolstoel)taxivervoer.

  U leest hierover meer in de brochure over ziekenvervoer. Of bel met de Servicelijn Vervoer op het telefoonnummer 0317 49 20 51.

 • Geldt het eigen risico of is er een eigen bijdrage? 

  Ja, voor ziekenvervoer met eigen vervoer geldt het eigen risico

  Ja, u betaalt een eigen bijdrage van € 111 per kalenderjaar.

De informatie op deze pagina is een samenvatting van de voorwaarden en aanspraken zoals die beschreven zijn in de verzekeringsvoorwaarden. Heeft u zorg nodig, bekijk dan ook altijd eerst de verzekeringsvoorwaarden.