Wachttijden in de zorg

Als u een arts, therapeut, tandarts of andere zorgverlener nodig heeft, wilt u snel aan de beurt zijn. Maar wat is een normale wachttijd in de zorg? Wij helpen u met vragen over wachttijden en zoeken graag voor u uit of het sneller kan.

COVID-19 kan invloed hebben op de planbare zorg en onze dienstverlening op het gebied van wachtlijstbemiddeling. Daarnaast kunnen besluiten over planbare zorg dagelijks wijzigen. Voor de meest actuele informatie vragen we u de website van het RIVM in de gaten te houden.
Hoelang moet u wachten op zorg?
Wat is een redelijke wachttijd voor bepaalde zorg? Daarover hebben zorgaanbieders in Nederland afspraken gemaakt. Dit zijn de zogenaamde Treeknormen. Hieronder ziet u wat de maximale wachttijd is voor verschillende soorten van zorg.
Hoelang moet u wachten bij de huisarts?
Wat is de maximale wachttijd voor het ziekenhuis?
Wat is de wachttijd voor geestelijke gezondheidszorg?
Hoelang mag u wachten op fysiotherapie en andere paramedische hulpverleners?
Hoelang mag de tandarts of orthodontist u laten wachten voor mondzorg?
Hoelang mag u maximaal wachten op uw medicijnen?
Wat is de wachttijd voor verpleging en verzorging?
Bemiddeling bij wachttijden
Kunt u niet op korte termijn terecht bij uw zorgaanbieder? We zoeken voor u uit of het sneller kan. Dat is vaak zo. Door te bemiddelen bij wachttijden wordt u gemiddeld 48 dagen sneller geholpen. Deze service is gratis en benadeelt andere patiënten niet. U leest er meer over op onze pagina over bemiddeling bij wachttijden.