Zorgcontractering

Elk jaar maken we voor onze klanten afspraken met zorgaanbieders. Deze afspraken gaan onder andere over de kosten en de kwaliteit van de zorg. Lees hier meer over zorgcontractering.

Zorgcontractering, hoe zit dat nou?

Elk jaar maken we voor onze klanten afspraken met zorgaanbieders. Deze afspraken gaan onder andere over de kosten en de kwaliteit van zorg. Dit jaar duurt het langer dan normaal voordat alle afspraken rond zijn. Hoe komt dat? En wat voor gevolgen heeft dat voor onze klanten?

Waarom afspraken maken met zorgaanbieders?

De zorg in Nederland is goed. Maar wordt ook elk jaar duurder, flink duurder. Dat komt bijvoorbeeld door nieuwe (vaak duurdere) behandelingen, maar ook doordat we in Nederland steeds meer zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld door de vergrijzing en een toename van leefstijl gerelateerde ziekten. De hoogte van uw zorgverzekeringspremie bestaat voor ruim 98% uit de kosten van de zorg. Dat is veel geld. Gemeenschapsgeld, waar we als Coƶperatie Menzis zorgvuldig mee omgaan.

Waarom duurt het dit jaar langer?

We maken jaarlijks afspraken met veel verschillende zorgaanbieders. Met de meeste zorgaanbieders zijn we er op tijd uit gekomen. Met een aantal helaas nog niet. De gesprekken duren dit jaar langer voornamelijk vanwege de hoge inflatie en energieprijzen. Zorgaanbieders hebben hier last van en willen hiervoor compensatie van de zorgverzekeraar. Wij kunnen dit niet volledige compenseren. Dat zou voor onze klanten namelijk betekenen dat de premie verder gaat stijgen.

Wat betekent dit voor onze klanten?

De onduidelijkheid over of een zorgaanbieder wel of niet gecontracteerd is, zorgt voor onzekerheid bij klanten. Dat vinden we heel vervelend. Op onze Zorgvinder staat met welke zorgaanbieders we afspraken hebben gemaakt voor 2023 en met welke zorgaanbieders we nog in onderhandeling zijn. Goed om daarbij te weten:

Ziekenhuizen:

In 2023 kunt u bij ieder ziekenhuis terecht.

Voor andere zorgaanbieders:

  • Staat een zorgaanbieder op onze Zorgvinder op ‘in onderhandeling’ en bent u al onder behandeling? Dan wordt deze behandeling vergoed. Mocht er onverhoopt toch geen contract komen en wilt u dan een nieuwe behandeling starten? Dan vergoeden we tot een maximumbedrag. De exacte vergoeding is afhankelijk van uw zorgverzekering en de soort zorg. Bekijk daarvoor uw verzekeringsvoorwaarden.
  • Staat een zorgaanbieder niet op onze Zorgvinder of staat er: ongecontracteerd. Dan zijn we niet in onderhandeling met deze zorgaanbieder en hebben we ook geen contract. We vergoeden dan tot een maximumbedrag. De exacte vergoeding is afhankelijk van je zorgverzekering en de soort zorg. Bekijk daarvoor je verzekeringsvoorwaarden.

Op onze Zorgvinder kunt u vinden of uw zorgverlener een contract heeft. Heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op.