Zorgcontractering

Elk jaar maken we voor onze klanten afspraken met zorgaanbieders. Deze afspraken gaan onder andere over de kosten, de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. Door het maken van afspraken met zorgaanbieders houden we de kosten van de zorg in de hand.

Afspraken met zorgaanbieders

Gaat u naar een gecontracteerde zorgaanbieder of naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Wat is het verschil en wat krijgt u vergoed? We leggen het graag aan u uit.

Video afspraken met zorgaanbieders

Waarom afspraken maken met zorgaanbieders?

De zorg in Nederland is goed. Maar wordt ook elk jaar duurder, flink duurder. Dat komt bijvoorbeeld door nieuwe (vaak duurdere) behandelingen en medicijnen, maar ook doordat we in Nederland steeds meer zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld doordat mensen steeds ouder worden, er steeds meer ouderen zijn en door een toename van leefstijl gerelateerde ziekten. De hoogte van uw zorgverzekeringspremie bestaat voor ruim 98% uit de kosten van de zorg. Dat is veel geld. Geld van onze klanten, waar we als Coƶperatie Menzis zorgvuldig mee omgaan.

Vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders

In de Zorgvinder vindt u de zorgaanbieders waar we afspraken mee hebben gemaakt en met welke we nog in gesprek zijn. Maar wat betekent dat nu precies? We leggen het aan u uit in deze video.

Bij welk ziekenhuis kunt u terecht?

Elk jaar maken we voor onze klanten afspraken met zorgaanbieders, waaronder ziekenhuizen. Deze afspraken gaan over de kosten, de kwaliteit en de toegankelijkheid van zorg en bepalen mede de hoogte van de premie. Met de meeste ziekenhuizen hebben we een contract voor 2024. Met een aantal ziekenhuizen zijn we nog in gesprek over 2024. Maakt u zich geen zorgen, we hebben altijd nog alle ziekenhuizen gecontracteerd en ook voor 2024 is dat ons doel.

Heeft uw ziekenhuis voor 2024 nog geen contract?  
Bij de meeste ziekenhuizen krijgt u uw zorg in 2024 gewoon vergoed, ook als er nog geen contract is. Bij een klein aantal ziekenhuizen geldt deze garantie voor vergoeding nog niet, maar zolang we in onderhandeling zijn kunt u ook bij deze ziekenhuizen gewoon uw behandeling starten en afmaken. We vergoeden uw zorg.
In onze Zorgvinder leest u wat er is afgesproken voor uw ziekenhuis. Dit overzicht werken we meerdere keren per week bij.

Soms moet u langer wachten voordat u terecht kunt bij uw ziekenhuis. Dit komt vooral door een tekort aan zorgverleners. Benieuwd of u ergens anders sneller terecht kunt? Onze afdeling Zorgadvies helpt u graag.

Vind een zorgaanbieder in de buurt

In de Zorgvinder van Menzis vindt u de gecontracteerde zorgaanbieders. Dit zijn zorgaanbieders waarmee we afspraken gemaakt hebben.

Lees meer over de Zorgvinder