• Geen winstoogmerk
  • Ruim 1,4 miljoen leden
  • Klantwaardering 8,3*
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
    • 4
Icon ZoekenZoeken

Dit orkest maakt u mentaal sterker

Samen muziek maken is niet alleen leuk en gezellig. Het zorgt ook voor vaardigheden die muzikanten de rest van hun leven kunnen gebruiken. Ontdek dit bijzondere orkest in Doetinchem waarbij iedereen zich kan aansluiten. Misschien is het wat voor u?

Dit orkest maakt mensen mentaal sterker

Waar de ene worstelt met een nieuwe baan, kost het een ander moeite om haar weg te vinden in een nieuwe opleiding en weer een ander moet zijn weg vinden na het verlies van een dierbare. Verandering vraagt moed, lef, ruimte in het hoofd, organisatievermogen en zelfbewustzijn. Dan geeft juist dít orkest iemand de vaardigheden om zijn of haar weg te vinden en mentaal sterker te worden.

Nieuwe vaardigheden leren

Orkestleden leren niet alleen muziek maken, ze leren ook nieuwe vaardigheden en omgaan met frustraties. “Een nieuw instrument leren bespelen is soms moeilijk. Je moet oefenen, vooruitzien, plannen en discipline ontwikkelen,” vertelt Nono Poels, oprichtster van het SWLO-orkest. “Je moet luisteren naar de anderen in het orkest en je daartoe verhouden. Dat zijn zomaar een paar kleine dingen die ook terugkomen in de rest van het leven.” Het hele orkest heeft 1 keer per 12 weken een dialoogsessie waar dit soort thema’s terugkomen. Naast de dialoogsessies spelen ook 2 coaches mee in het orkest. De coaches zijn voor en na een repetitie aanwezig voor vragen van orkestleden. Het is allemaal heel laagdrempelig,” legt Nono uit.

Iedereen is gelijkwaardig

Ieder orkest bestaat uit ongeveer 100 muzikanten, waarvan de meesten nog nooit een instrument hebben aangeraakt. Het orkest heeft niet alleen 2 coaches, er spelen ook een aantal professionele muzikanten mee. “Maar iedereen begint bij nul, ook de professionals,” vertelt Nono: “Zo begint ook de professionele violist bij nul door bijvoorbeeld te gaan dirigeren. Omdat niemand het kan, is iedereen gelijkwaardig en dat is de basis van het orkest. Als je een ander óók ziet worstelen dan voelt dat ineens een stuk veiliger.” 

Het leven wordt gemakkelijker

Iemand die goed kan vertellen wat het orkest hem heeft opgeleverd, is Luuk. Hij speelt de hobo. Hij vertelt dat hij via school bij het orkest terechtgekomen is: “Door een nieuw instrument te leren spelen, heb ik geleerd dat niet alles direct goed hoeft te gaan. Mijn hobo klinkt bijvoorbeeld niet altijd hetzelfde, want ieder rietje is anders. Ik moet me dan aanpassen aan het instrument. Vroeger kon ik zoiets niet, en nu wel. Ik kan beter schakelen als plannen wijzigen of als dingen onverwachts gebeuren. Zo train ik sinds dit jaar een volleybalteam met allemaal dames tussen de 16 en 19 jaar. Daar gebeurt natuurlijk van alles en kan ik nu veel beter mijn rust bewaren en zelfs leiding geven, daar heb je ook lef voor nodig. Als volleybalcoach vind ik mezelf wel wat op de dirigent van ons orkest lijken.”

Het belang van intrinsieke motivatie

Een andere muzikant in het orkest is saxofonist Annelies: “Ik zit in het orkest om te ontdekken hoe we over hokjes heen moeten kijken,” vertelt Annelies. Ze is regisseur in een samenwerkingsverband van allerlei scholen en opleidingen. “Binnen de scholen en opleidingen is het heel moeilijk om buiten je eigen scope te kijken. Terwijl dat in het orkest juist wel lukt en daar wil ik wat van leren. In het orkest zitten alle niveaus door elkaar en iedereen heeft tijd en geduld om de ander te helpen. Ik heb het antwoord nog niet, maar ik denk dat we daar als scholen en opleidingen wat van kunnen leren. Als we namelijk als docenten, directeuren en bestuurders in de praktijk ook laten zien dat leren vanzelfsprekend is, dan nemen we leerlingen daarin mee. Samen leren wordt dan vanzelfsprekend en dan komt die intrinsieke motivatie daar ook achteraan.”

Bent u bij Menzis verzekerd?

Heeft u geen klachten waarmee u naar de huisarts moet, maar wilt u wel werken aan uw mentale gezondheid? Bent u bovendien verzekerd bij Menzis? Ontdek dan de app: Coach op zak. Download de gratis app voor iedereen met een Basisverzekering van Menzis. 

Ontdek de app | Coach op zak

Samen muziek maken heeft effect op het brein

Tot slot vertelt Nono dat mensen niet alleen mentaal sterker worden, ze worden ook fitter en vitaler. Samen muziek maken is goed voor onze hersenen, zegt ze: “Muziek zit in het centrum van ons brein, daar waar ook genot en empathie zich bevinden en dat versterkt elkaar. Als je samen muziek maakt, krijg je dus een goed gevoel en een beter inlevingsvermogen in de ander. Het SWLO is dus een mooi instrument om vitaliteit en positieve gezondheid te bevorderen. Het orkest levert heel veel op,” sluit Nono af.

Meedoen of meer weten?

Veel muzikanten komen via hun werkgever, hun opleiding of het UWV bij het orkest in Doetinchem terecht. Maar iedereen kan zich aanmelden en iedereen is welkom! Woont u in de Achterhoek of in Noord-Brabant en wilt u een keertje kijken of zelfs meedoen? Stuur via de site van het SWLO een bericht naar het orkest en u krijgt zeker antwoord!

Meer aandacht voor de Achterhoek

In uw regio werken we samen met ziekenhuizen, zorgaanbieders en andere partijen om zorg toegankelijk en beschikbaar te houden. Zo krijgt u de juiste zorg op de juiste plek. Wilt u weten wat wij in uw regio doen? Ontdek en lees de verhalen hier:

Regio Achterhoek