Europese zorgkaart

Aanvragen European Health Insurance Card (EHIC)

Gaat u naar een Europees land voor vakantie of een tijdelijk verblijf? Neem dan de Europese zorgkaart (EHIC) mee. Dit kan veel gedoe besparen als u medische zorg nodig heeft in het buitenland. U kunt de kaart gratis bij ons aanvragen. Vraag voor elk gezinslid een zorgkaart aan.

Europese zorgkaart (EHIC) aanvragen

U wordt doorgestuurd naar de website ehic.nl. Vul daar uw gegevens in.

 

Waarom aanvragen?

 • Maakt het voorschieten van zorgkosten vaak overbodig
 • Geldig in de meeste Europese landen
 • De kaart is gratis
 • Binnen 8 dagen thuis

 

Wat is een Europese zorgkaart (EHIC)?

EHIC staat voor 'European Health Insurance Card'. Hiermee krijgt u noodzakelijke medische zorg bij een tijdelijk verblijf. Dit kan een vakantie zijn, maar ook bijvoorbeeld stage of werk. De Europese zorgkaart zorgt ervoor dat u de kosten hiervan in veel gevallen niet hoeft voor te schieten. Wel kan het zijn dat sommige medische hulp niet helemaal wordt vergoed. Of dat de kosten niet altijd 100% gedekt zijn. Ambulancehulp wordt bijvoorbeeld niet in alle landen vergoed.

De zorgkaart is geldig in de meeste (staats)ziekenhuizen, in de meeste Europese landen. In privé-ziekenhuizen is dat vaak niet het geval: informeer hier vooraf naar.

 

Voor wie is de Europese zorgkaart?

Alle verzekerden met een Basisverzekering hebben recht op een Europese zorgkaart. De kaart is persoonsgebonden. U moet dus voor elk gezinslid apart een kaart aanvragen. Ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. De zorgkaart is gratis en kunt u online aanvragen. Binnen 8 werkdagen sturen wij de kaart op.

In welke landen is de Europese zorgkaart geldig?

De Europese zorgkaart is geldig in de volgende landen: Australië, België, Cyprus (Griekse deel), Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland.

111-formulier voor een aantal andere landen

Voor deze landen geldt de Europese zorgkaart niet, maar een 111-formulier:

 • Bosnië-Herzegovina
 • Kaapverdië
 • Marokko
 • Montenegro
 • Servië
 • Tunesië
 • Turkije

Lees meer over het 111-formulier 

Goed om te weten

 • Ieder gezinslid krijgt een eigen Europese zorgkaart. Ook kinderen jonger dan 18 jaar. Onze kaartleverancier kan de zorgkaarten helaas niet altijd voor het hele gezin tegelijk versturen. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat de zorgkaarten afzonderlijk worden bezorgd.
 • Is uw zorgverzekering in Nederland opgeschort of beëindigd, dan vervalt daarmee uw recht op noodzakelijke medische zorg in het buitenland.
 • Reist u naar een andere lidstaat om daar een medische behandeling te ondergaan, dan kunt u geen rechten ontlenen aan de Europese zorgkaart.
 • De Europese zorgkaart is na afgifte 2 jaar geldig zolang u verzekerd blijft bij Menzis. Als u automatisch verlengen heeft ingevuld bij uw aanvraag wordt de Europese zorgkaart na 2 jaar automatisch verlengd. Zo niet, dan moet u na deze periode opnieuw een zorgkaart aanvragen.
 • Heeft u spoedeisende zorg nodig in het buitenland, maar geen Europese zorgkaart bij u? In dat geval kunt u bellen met de Menzis Alarmcentrale. De Alarmcentrale is dag en nacht bereikbaar op (0031) 317 455 555.       

Ga goed verzekerd op reis. Sluit een reisverzekering bij Menzis af

Nieuw verzekerd bij Menzis?

Bent u nieuw verzekerd bij Menzis? Maar had u al een Europese zorgkaart aangevraagd bij uw vorige zorgverzekeraar? Dan kunt u helaas niet online een nieuwe aanvragen. Neem in dat geval contact op met ons team Polis Buitenland, via 053 485 3477. Zij helpen u verder.

Woont u in het buitenland?

Om de Europese zorgkaart aan te vragen, moet u uw Nederlandse postcode en huisnummer invullen. Als u in het buitenland woont, dan kunt u de Europese zorgkaart aanvragen bij onze afdeling Klantenservice op 088 222 40 40 (lokaal tarief).

Meer weten?

Veelgestelde vragen over de Europese zorgkaart (EHIC).

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.