Europese zorgkaart

Eenvoudige afwikkeling van medisch noodzakelijke zorgkosten bij tijdelijk verblijf in het buitenland? Vraag dan gratis de Europese zorgkaart aan!

Wat is een Europese zorgkaart (EHIC)?

Met de Europese zorgkaart kunt u noodzakelijke medische zorg krijgen bij tijdelijk verblijf (vakantie en werk in opdracht van een Nederlandse werkgever) in het buitenland. EHIC staat voor 'European Health Insurance Card'.

Als u gebruik maakt van de Europese zorgkaart heeft u recht op dezelfde medische hulp als waar de inwoners van het land waar u zich bevindt recht op hebben. De kosten hiervan hoeft u dan niet voor te schieten. Dit kan wel betekenen dat sommige medische hulp helemaal niet wordt vergoed of dat de kosten niet altijd 100% gedekt zijn (ambulancehulp wordt bijvoorbeeld niet in alle landen vergoed).

Hoe vraagt u de Europese zorgkaart aan?

Alle verzekerden met een Basisverzekering hebben recht op een Europese zorgkaart. De kaart is persoonsgebonden en moet voor elk gezinslid apart worden aangevraagd. Ook voor kinderen jonger dan 18 jaar. U kunt de Europese zorgkaart direct online aanvragen. De verzending duurt 8 werkdagen. 

Vraag uw Europese zorgkaart aan

In welke landen is de Europese zorgkaart geldig?

De Europese zorgkaart is geldig in de volgende landen: Australië, België, Cyprus (Griekse deel), Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland.

111-formulier voor een aantal andere landen

Voor enkele landen waarvoor de Europese zorgkaart niet geldt, kunt u een zogeheten '111-formulier' aanvragen. Dit formulier geeft ook recht op noodzakelijke medische zorg zoals dat in de betreffende landen gebruikelijk is.

Een 111-formulier kunt u gebruiken in Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro, Kaapverdische Eilanden, Marokko, Tunesië en Turkije.

U kunt een 111-formulier aanvragen in Mijn Menzis. Alle meereizende gezinsleden, die ook op uw polis staan, kunt u aanvinken en worden op het document vermeld.Reist u naar de Kaapverdische Eilanden, neemt u dan contact op het ons Polis Buitenland team, 053 485 34 77. Een 111-formulier is geldig van de begin- tot einddatum die u opgeeft tot maximaal 180 dagen. Een 111-formulier is gratis.

 

 

 

 

Goed om te weten

  • Ieder gezinslid krijgt een eigen Europese zorgkaart. Ook kinderen jonger dan 18 jaar. Onze kaartleverancier kan de zorgkaarten helaas niet altijd voor het hele gezin tegelijk versturen. Daardoor bestaat de mogelijkheid dat de zorgkaarten afzonderlijk worden bezorgd.
  • Is uw zorgverzekering in Nederland opgeschort of beëindigd, dan vervalt daarmee uw recht op noodzakelijke medische zorg in het buitenland.
  • Reist u naar een andere lidstaat om daar een medische behandeling te ondergaan, dan kunt u geen rechten ontlenen aan de Europese zorgkaart.
  • De Europese zorgkaart is na afgifte 2 jaar geldig zolang u verzekerd blijft bij Menzis. Als u automatisch verlengen heeft ingevuld bij uw aanvraag wordt de Europese zorgkaart na 2 jaar automatisch verlengd. Zo niet, dan moet u na deze periode opnieuw een zorgkaart aanvragen.
  • Heeft u spoedeisende zorg nodig in het buitenland, maar geen Europese zorgkaart bij u? In dat geval kunt u bellen met de Menzis Alarmcentrale. De Alarmcentrale is dag en nacht bereikbaar op +31 317 455 555. Dit telefoonnummer staat ook op de achterkant van uw zorgpas. 

Ga goed verzekerd op reis. Sluit een reisverzekering bij Menzis af

Nieuw verzekerd bij Menzis?

Bent u nieuw verzekerd bij Menzis? Maar had u al een Europese zorgkaart aangevraagd bij uw vorige zorgverzekeraar? Dan kunt u helaas niet online een nieuwe aanvragen. Neem in dat geval contact op met ons team Polis Buitenland, via 053 485 3477. Zij helpen u verder.

Woont u in het buitenland?

Om de Europese zorgkaart aan te vragen, moet u uw Nederlandse postcode en huisnummer invullen. Als u in het buitenland woont, dan kunt u de Europese zorgkaart aanvragen bij onze afdeling Klantenservice op 088 222 40 40 (lokaal tarief) en via het online contactformulier.

Meer weten?

Veelgestelde vragen over de Europese zorgkaart (EHIC).

Buitenland

Wilt u goed verzekerd op reis?

Sluit dan een reisverzekering af bij Menzis.


Nu online afsluiten

Kijk ook op

Om de website van Menzis goed te laten werken en u de beste online ervaring te bieden gebruiken we cookies. U geeft ons toestemming als u onze website verder bezoekt of op "ik ga akkoord" drukt. U kunt desgewenst uw voorkeur aanpassen via de link "instellingen". Voor meer informatie, bekijk ons cookiebeleid.