Zorg in het buitenland

Met de juiste reisdocumenten kunt u in het buitenland rekenen op zorg. Of u nu op reis gaat. Of voor stage of werk tijdelijk naar het buitenland gaat. Wij helpen u graag met onze handige buitenland-checklist.

Kies hieronder uw onderwerp rond zorg in het buitenland:

Op vakantie of op reis:

Waar gaat u naartoe?

 • EU-landen

  Gaat u tijdelijk naar een Europees land? Voor vakantie, stage of werk? Dan kan een Europese zorgkaart (EHIC) u veel gedoe besparen. De EHIC zit standaard in uw Menzis-app.

 • Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije

  Voor deze landen geldt de Europese zorgkaart (EHIC) niet, maar een 111-formulier. U hoeft vooraf geen 111-formulier aan te vragen als u naar deze landen gaat. Wij sturen het formulier naar de zorgaanbieder.

 • Cuba, Iran, Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland en Zuid-Afrika

  Reist u naar Cuba, Iran, Oekraïne, Rusland, Wit-Rusland of Zuid-Afrika? Dan moet u een verzekeringsverklaring meenemen. In Iran, Rusland, Wit-Rusland en Zuid-Afrika is deze verklaring nodig om een visum aan te vragen. Een verzekeringsverklaring voor Cuba is nodig om daar aan te tonen dat u verzekerd bent, zodat u daar geen verzekering hoeft af te sluiten. Voor Oekraïne is een verzekeringsverklaring nodig om daar aan te tonen dat u bij COVID-19 verzekerd bent.

  De verzekeringsverklaring vraagt u snel en eenvoudig aan via Mijn Menzis. Dit is gratis. Alle meereizende gezinsleden die op uw polis staan krijgen een eigen verklaring.

  Verzekeringsverklaring aanvragen 

Verzekerd op reis naar het Verenigd Koninkrijk

Wat betekent de Brexit voor uw zorgverzekering? U bent in het Verenigd Koninkrijk verzekerd.

Ontdek de gevolgen van de Brexit

Met spoed zorg nodig?

Heeft u zorg nodig in het buitenland? Dan belt u de Menzis Alarmcentrale: +31 317 455 555. Dat kan dag en nacht. De Menzis Alarmcentrale vertelt u bij welk ziekenhuis of welke kliniek u terechtkunt. Als het nodig is stuurt de alarmcentrale het 111-formulier naar de zorgaanbieder.

Heeft u de Menzis-app al?

Ook in het buitenland is de Menzis-app erg handig. U heeft dan altijd het nummer van de Menzis Alarmcentrale bij de hand. Ook uw EHIC staat in de app. Deze is ook zonder internetverbinding beschikbaar. Met de EHIC voorkomt u dat u kosten voor moet schieten wanneer u zorg nodig heeft.

Staat uw situatie of vraag er niet bij?

Woont of werkt u (tijdelijk) naar het buitenland en staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met Team Buitenland van Menzis: polisbuitenland@menzis.nl of + 31 (0)53 485 34 77 of kijk op de website van het CAK.

Doe de reisverzekering-check

Heeft u de juiste reisverzekering? Sluit deze goed aan op uw zorgverzekering? Check het direct online. Zo bent u nooit dubbel verzekerd. Als klant van Menzis krijgt u 20% korting op uw reis- en/of annuleringsverzekering. Bovendien krijgt u tegen inlevering van 1.000 SamenGezond-punten nog eens € 10 extra korting.