Hoe ben ik verzekerd bij een tijdelijk verblijf in het buitenland?

Gaat u alleen voor studie naar het buitenland? U blijft voor zorgkosten in Nederland verzekerd. Bij een stage of au-pair hangt het antwoord samen met het land, de duur van de stage en de hoogte van een eventuele onkostenvergoeding.

Reisverzekering afsluiten

U gaat bijvoorbeeld een semester studeren in Barcelona. U blijft bij Menzis verzekerd. Voor medisch noodzakelijke zorg in Spanje gebruikt u de Europese zorgkaart (EHIC). Deze staat op uw Menzis app. De kosten worden verrekend met Menzis via de zorgverzekeraar in Spanje. Heeft u geen aanvullende verzekering bij Menzis? Dan raden wij u aan een goede reisverzekering voor medische kosten af te sluiten.

Verblijf langer dan 1 jaar

Blijft u maximaal één jaar in het buitenland en betaalt u geen belasting? Gaat u langer? Of betaalt u wel belasting in het buitenland? Neem dan contact met ons op. 

Wanneer blijf ik verzekerd in Nederland?

Kan Menzis mijn zorgverzekering stoppen?

Ja, dat kan gebeuren als u zich uitschrijft uit de basisadministratie van uw gemeente. Menzis krijgt daarvan bericht. Het kan dat we uw zorgverzekering dan niet terecht stoppen. Neem daarom voordat u op reis gaat contact met ons op. Met een uitleg van uw situatie kunnen we werken aan een oplossing.

Wanneer moet ik mijn zorgverzekering opzeggen?

In de volgende situaties moet u uw zorgverzekering opzeggen:

  • U werkt in een verdragsland in loondienst of als zelfstandige.
  • U werkt langer dan drie maanden in een niet-verdragsland in loondienst of als zelfstandige.
  • U gaat vrijwilligerswerk doen in het buitenland waarbij u een hogere onkostenvergoeding en/of beloning ontvangt dan € 150 per maand of € 1500 per kalenderjaar. 

Ik heb een bijzondere situatie

Heeft u andere vragen over uw zorgverzekering bij tijdelijk verblijf in het buitenland? Bezoek dan de website van het CAK. U kunt ook contact opnemen met Team Buitenland van Menzis: polisbuitenland@menzis.nl of +31 (0)53 485 34 77.