• Geen winstoogmerk
  • Ruim 1,4 miljoen leden
  • Klantwaardering 8,3*
Icon ZoekenZoeken

Wat weet je van het etiket?

De 6 grootste valkuilen

Opvallende slogans, aantrekkelijke verpakkingen en mooie praatjes trekken de aandacht. Fabrikanten maken daar graag gebruik van. Maar als consument kun je hierdoor wel eens op het verkeerde been worden gezet. Wat je ziet en leest op de verpakking, is niet altijd waar. Door verkooptrucs te herkennen, ben je beter voorbereid.

De 6 grootste valkuilen bij het lezen van een etiket


1. Loze kreten op de verpakking

Op de voorkant van de verpakking vind je vaak kreten als ‘bron van vezels’ of ‘goed voor de weerstand’. Die kreten noemen we claims. Soms klopt zo’n claim inderdaad. Maar meestal zijn het loze kreten om jou te verleiden het product te kopen. Als er ‘ambachtelijk’, ‘vers’ of ‘natuurlijk’ op de verpakking staat, dan klinkt dat mooi. Maar het zegt niets. Zo kan een ‘ambachtelijk’ brood net zo goed in de fabriek zijn gemaakt.

2. Light wil niet zeggen calorie-arm

Light-producten bevatten niet altijd minder calorieën dan de gewone varianten. Zo kan light-chips net zoveel calorieën bevatten als gewone chips. En in light-pindakaas zit soms 30% minder vet, maar wel meer suiker dan de gewone variant.

3. Verleidelijke plaatjes

Op verpakkingen zie je de mooiste foto's, bijvoorbeeld van groente, fruit of noten. Dan verwacht je dat het product er vol mee zit. Maar dat is niet altijd zo. Op een pak vruchtendrank staan soms prachtige aardbeien, terwijl er maar 1% echte aardbei in zit.

4. Niet alle porties zijn even groot 

Op veel etiketten staat de voedingswaarde per portie, zoals per glas of koekje. Dat kan verwarrend zijn. Fabrikanten bepalen namelijk zelf hoe groot een portie is. De ene fabrikant rekent 30 gram voor 1 portie en de andere 45 gram. Nog een valkuil: soms zitten er 2 koeken in een meeneemverpakking en wordt het aantal calorieën gemeld van 1 koek. Dat lijkt gezonder!

5. Verwarring door referentie-inname

Op veel verpakkingen staat een referentie-inname (RI). Deze RI geeft aan hoeveel een gemiddelde volwassene per dag nodig heeft óf wat maximaal binnen een gezond voedingspatroon past. Dat kan verwarrend zijn. Voor vitamines is het prima als je de 100% haalt. Maar voor zout en verzadigd vet geldt juist: hoe minder, hoe beter. 

6. Natuurlijke naam in plaats van E-nummer

Fabrikanten zetten soms de uitgeschreven naam van een stof op het etiket in plaats van een E-nummer. Dit klinkt natuurlijker. Er staat dan ‘citroenzuur’ in plaats van E330, terwijl het hetzelfde stofje is (een conserveermiddel).

3 tips om de valkuilen te vermijden

  1. Laat je niet verleiden door mooie plaatjes en praatjes op de voorkant van de verpakking. De belangrijkste informatie staat juist op de achterkant.
  2. Kijk altijd in de voedingswaardetabel en ingrediëntenlijst om te weten wat er precies in het product zit. De ingrediëntenlijst begint met het ingrediënt dat het meest aanwezig is in het product. 
  3. Wil je producten vergelijken? Vergelijk ze dan per 100 gram en niet per portie, want dat is dus niet altijd hetzelfde.

    Bron 
    Voedingscentrum

Podcast | SupermarktSafari

Doe je boodschappen voor de hele week of per dag? Heb je een lijstje of gooi je op gevoel wat in je mandje? En lees je weleens een etiket? In deze podcast zoeken we uit wat je wijzer wordt van een etiket. 
Luister: SupermarktSafari