Waar zit de meeste vitamine C in?

Van guave tot aardbeien: een top 10

Broccoli of sinaasappels de grootste vitaminebommen? Zou u denken, maar toch ligt de waarheid net even anders. De meeste vitamine C vindt u in guave, rode paprika en zwarte bessen. Hieronder een top 10.
Als ergens de meeste vitamine C in zit dan is het wel in groenten, fruit en aardappelen. Eet daar dus elke dag een ruimte portie van. Want vitamine C helpt uw weerstand op peil te houden. Maar dat niet alleen: het is ook belangrijk voor uw huid, voor (sterke) tanden, voor uw zenuwstelsel en het helpt om vermoeidheid te verminderen.
… vitamine C oplost in water? Kook groenten en aardappelen daarom in weinig water en snijd de stukken niet te klein.
… vitamine C gevoelig is voor verhitting en zonlicht? Kook groenten en aardappelen daarom niet langer dan nodig is.
Wist u dat…
… een volwassene per dag 75 mg vitamine C nodig heeft? Als u rookt nog iets meer.… vitamine C oplost in water? Kook groenten en aardappelen daarom in weinig water en snijd de stukken niet te klein.
… vitamine C gevoelig is voor verhitting en zonlicht? Kook groenten en aardappelen daarom niet langer dan nodig is.
Lees ook:
De vitamine C uitblinkers
- Guave:228 mg vitamine C per 100 gram.De kleine pitjes zijn eetbaar, het vruchtvlees kan wit, roze en donkerrood zijn.
- Rode paprika:150 mg vitamine C per 100 gram. Ook andere paprika’s scoren goed. Oranje: 133 mg. Geel: 114 mg. Groen: 71 mg.
- Zwarte bessen:150 mg vitamine C per 100 gram. De stof die de bessen hun kleur geeft, is een goede antioxidant.
- Spruitjes:150 mg vitamine C per 100 gram.Lekker als u ze roerbakt. En zo blijft er meer vitamine C inzitten dan wanneer u ze kookt.
- Peterselie:125 mg vitamine C per 100 gram.Geen groente, maar heel rijk aan vitamine C. Probeer eens peterseliestamppot met (zongedroogde) tomaten.
- Boerenkool:100 mg vitamine C per 100 gram.Let op de kleur: echt verse boerenkool is heldergroen.
- Tuinbonen:80 mg vitamine C per 100 gram. Zelf doppen? Neem 500 tot 750 gram tuinboonpeulen om 200 tot 250 gram gedopte bonen over te houden.
- Groene kool:80 mg vitamine C per 100 gram. Groene kool wordt ook wel savooiekool genoemd. Lekker om in reepjes te wokken.
- Kiwi :79 mg vitamine C per 100 gram. Kiwi bevat een enzym dat eiwitten afbreekt. Kiwi in yoghurt? Dan wordt de yoghurt waterig.
- Aardbeien:60 mg vitamine C per 100 gram. Haal het kroontje er pas ná het wassen af. Zo zuigt de aardbei minder water op.
Dit artikel wordt aangeboden door ons gezondheidsprogramma SamenGezond. Kijk voor meer interessante artikelen op samengezond.nl.
Leefkrachtige tip van Menzis

Wilt u een gezonder eetpatroon? Vul de leefkrachtwijzer in en ontdek in 1 minuut welke hulp bij u past.
Persoonlijk advies
Wilt u gezonder eten, maar weet u niet waar u moet beginnen? In een persoonlijk gesprek kijkt een Menzis leefkrachtadviseur samen met u naar de mogelijkheden. Gratis en vrijblijvend, speciaal voor u als Menzis-verzekerde!