Ik heb COPD. Wat betekent dat?

Heeft u gehoord dat u COPD heeft? Wat is COPD en waar vindt u u betrouwbare informatie? Lees de tips voor een (eerste) gesprek met uw arts of specialist.

Wat is COPD?

 • COPD staat voor chronic obstructive pulmonary disease. COPD is een longziekte. 
 • De luchtwegen nemen steeds minder zuurstof op. 
 • COPD is helaas niet te genezen, maar vaak wel te verzachten. 
 • Bewegen, gezond eten en stoppen met roken, zijn belangrijk bij COPD. 
 • Er is medicatie die helpt tegen de klachten. 

  Betrouwbare informatie over COPD

  Uw arts vertelt u duidelijk en volledig over het ontstaan en de behandeling van COPD. Heeft u toch nog vragen? Of wilt u er meer over lezen? Op de website van het Longfonds vindt u betrouwbare informatie: 

  Tips voor het gesprek met uw arts

  Het gesprek met een arts kan best vermoeiend zijn. Er komt veel informatie op u af. Het gebeurt vaak dat u toch nog vragen heeft als u weer thuis bent. We geven u 4 tips voor een goede voorbereiding op het gesprek.

  • Tip 1: Zet uw vragen op papier

   Bedenk vooraf wat u wilt weten en schrijf die vragen op. Neem deze lijst mee naar het gesprek.

  • Tip 2: Schrijf mee of neem op met Consult+

   Maak tijdens het gesprek aantekeningen. Zo kunt u achteraf gemakkelijk de informatie weer terugvinden. Als u met volledige aandacht wilt luisteren dan kunt u het gesprek ook opnemen met uw mobiele telefoon. Dat kan bijvoorbeeld met de app Consult+. Overleg wel eerst met de arts of het goed is dat u het gesprek opneemt.

  • Tip 3: Stel vragen

   Stel gerust alle vragen die u wilt stellen. Vraag altijd door, bijvoorbeeld als er een vakterm wordt gebruikt die u niet begrijpt. Wanneer u alles goed begrijpt dan kunt u de rest van het gesprek makkelijker volgen. De arts is er om al uw vragen te beantwoorden.

   Stel in ieder geval deze 3 goede vragen:

   • Wat zijn mijn mogelijkheden?

   • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?

   • Wat betekent dat in mijn situatie?

  • Tip 4: Neem iemand mee

   Twee mensen onthouden meer dan een. Neem gerust uw partner mee, een familielid of een goede vriend(in). Niet alleen ter ondersteuning, maar bijvoorbeeld ook om aantekeningen te maken of vragen te stellen.

  Heeft u twijfels over de diagnose? 

  U kunt altijd een second opinion vragen bij een andere arts. Dit kan u meer zekerheid geven als u twijfelt over uw diagnose. Vanuit de Basisverzekering is er een vergoeding voor een second opinion.

  Kies zelf uw zorgaanbieder

  Veel mensen gaan naar een zorgaanbieder waar de huisarts ze naar doorverwijst. Of een zorgaanbieder die dichtbij is. Maar dat hoeft helemaal niet. U bepaalt zelf waar u behandeld wilt worden. In onze Zorgvinder vindt u alle zorgaanbieders met wie we een contract hebben.

  Zorgvinder

  Op deze pagina staat algemene informatie. Uw arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.

  De Leefkrachtadviseur: uw gids naar gezondheid

  Heeft u COPD en wilt u aan uw gezondheid werken, maar weet u niet waar u moet beginnen? In een persoonlijk gesprek kijkt de Leefkrachtadviseur samen met u naar de mogelijkheden. Gratis en vrijblijvend, speciaal voor u als Menzis-verzekerde!

  Lees meer